avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... \"O actiune\" constitutionala sau neconstitutionala?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

"O actiune" constitutionala sau neconstitutionala?


In luna Mai 2008 am introdus o actiune in instanta de Tagaduirea Paternitatii pe art. 55 cod fam cu privire la un copil nascut in luna iulie 2006. (varsta de un an si zece luni)

La data cand am depus actiune in instanta art. 55 cod fam. era modificat prin Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 745 din 02/11/2007, asfel ca noua lege prevedea ca Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.

S-a Judecat cazul in "Fond" si "Apel" iar la Recurs s-a Casat decizia recurata in favoarea mea (reclamant) si s-a trimis cauza spre rejudecare in Apel la aceeasi instanta cu obligatia refacerii unui nou test de paternitate ADN.

La prima sedinta de Judecata (rejudecare) in Apel, spre surprinderea mea am gasit la dosar niste "Precizari" depuse de avocatul paratei in care aduce in discutie o "exceptie" prin care solicita sa se anuleze actiunea mea de Tagaduirea Paternitatii intrucat este neconstitutionala avand in vedere faptul ca copilul in cauza s-a nascut in iulie 2006 cand era valabila vechea lege adica ca (Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de 6 luni de la data nasterii copilului)

Intrebare:
Instanta de Judecata ar putea da curs acestei exceptii?
In cazul meu este neconstitutionala aceasta actiune de Tagaduirea Paternitatii?
Mentionez ca pana acum (la fond, apel, recurs) nu s-a adus in discutie de catre parata faptul ca aceasta actiune nu ar fi constitutionala.

Cu multumiri!

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:46, 20 Octombrie 2014
Copilul nu este raport juridic civil.
Prin urmare, exceptia invocata de avocat urmeaza sa fie respinsa de instanta.
Nu conteaza momentul in care s-a nascut copilul.

avocat Claudiu Lascoschi
Pe scurt si ...pe rand:):
- conform art.162 C.pr.civ. "exceptiile de procedura de ordine publica pot fi ridicate inaintea instantei de recurs....etc."- deci chiar daca "pana acum (la fond, apel, recurs) nu s-a adus in discutie de catre parata faptul ca aceasta actiune nu ar fi constitutionala", exceptia poate fi pusa in discutie in orice faza a procesului;
- exceptia de neconstitutionalitate cred ca se intemeiaza aici pe principiul neretroactivitatii legii, sau altfel spus pe principiul de aplicare a legii acelor raporturi juridice nascute sub imperiul ei. (derivat din acelasi principiu constitutional). In acest sens, dreptul dvs. la actiune s-a nascut (ca tata), de la data luarii la cunostinta despre nasterea copilului, iar nu de la data nasterii, cu exceptia situatiei in care cele doua date coincid. In functie de cum stau lucrurile si posibilitatea de a sustine cu probe data cunoasterii momentului nasterii copilului, aveti sau nu sanse ca exceptia sa poata fi admisa ori respinsa. Ideal ar fi sa aveti un avocat angajat de dvs. care sa actioneze in modul cel mai optim, fiind totusi vorba si de anumite aspecte mai complexe referitoare la admiterea exceptiei (de ex. aceea ca luarea la cunostinta a nasterii este o situatie de fapt care trebuie verificata etc...avocatul dvs. ar trebui sa stie! ;))

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Copilul nu este raport juridic civil.
Prin urmare, exceptia invocata de avocat urmeaza sa fie respinsa de instanta.
Nu conteaza momentul in care s-a nascut copilul.

avocat Claudiu Lascoschi

Nu sunt tocmai de acord, pentru ca desi "copilul nu este raport juridic civil", dreptul la actiune, nascut sub imperiul unei legi, respectiv raportul juridic creat de nasterea acestuia, este unul civil!
Cu toate acestea si eu sunt de parere ca exceptia poate fi respinsa, dar cu alte argumente;)
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
ContSters36411, utilizator
Este interesant ceea ce ati scris si chiar imi place dar problematica nu se poate pune sub acest aspect deoarece nici raportul juridic nu este civil ( ci de dreptul familiei) si nici dreptul la actiune nu se poate considera prescris in baza unei prevederi legale neconstitutionale.
In cazul dat se poate considera ca aceasta dispozitie legala nu a existat niciodata deoarece ea era contrara Constitutiei.

Daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva pronuntata anterior momentului admiterii exceptiei de neconstitutionalitate aceasta intr-adevar crea probleme juridice deosebit de serioase pentru user.
Cu toate acestea, se ridica o intrebare.Cei care s-au judecat pe asa ceva si s-a invocat exceptia prescriptiei dreptului la actiune in cadrul unui astfel de proces se mai pot judeca?
Dupa parerea mea, acestia pot beneficia de dreptul la o noua judecata deoarece prin admiterea exceptiei insasi hotararea judecatoreasca pronuntata anterior s-a dat in baza unui text de lege neconstitutional.Motivul este acela ca nu s-a judecat fondul cauzei iar invocarea exceptiei autoritatii de lucru judecat nu isi poate produce efectele juridice datorita invocarii ( sigur ca ar trebui invocata de avocat sau de instanta) in acelasi timp a exceptiei inadmisibilitatii exceptiei autoritatii de lucru judecat in acest caz.

Fac precizarea ca aceasta posibilitate nu exista si in cadrul raporturilor juridice civile.

avocat Claudiu Lascoschi
Parata a depus la dosar si o copie luata de pe Internet cu o hotarare data de catre Curtea Constitutionala intr-un alt caz...

Aveti stiinta despre un alt caz asemanator in care C.C a declarat ca fiind neconstitutional?

Alte discuții în legătură

Art. 55. - actiunea in tagaduirea paternitatii Vasile75 Vasile75 In luna Mai 2008 am introdus o actiune in instanta de Tagaduirea Paternitatii pe art. 55 cod fam cu privire la un copil nascut in luna iulie 2006. (varsta de ... (vezi toată discuția)
Deciziile curtii constitutionale se pot aplica retroactiv? Vasile75 Vasile75 Buna ziua! M-am intalnit cu o situatie foarte ciudata intr-un proces si va cer ajutorul de a ma lamuri daca este corecta decizia instantei. Concret: ... (vezi toată discuția)
Intrebare andreea02 andreea02 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti, daca se poate, in legatura cu stabilirea paternitatii pt copii din afara casatoriei. Problema este urmatoarea: am un ... (vezi toată discuția)