avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Deciziile Curtii Constitutionale se pot aplica ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Deciziile Curtii Constitutionale se pot aplica retroactiv?

Buna ziua!
M-am intalnit cu o situatie foarte ciudata intr-un proces si va cer ajutorul de a ma lamuri daca este corecta decizia instantei. Concret:
Subsemnatul am deschis in instanta acţiunea având ca obiect tăgada paternităţii Mai-2008, acţiunea era temeinică şi legală conform prevederilor legii:
Legea nr. 288/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 4/1953- Cod fam. a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 745 din 02/11/2007.
Primul termen de judecată în acest dosar a fost la data de 06 iunie 2008.
Avocata fostei sotii a ridicat o exceptie a CC, mai precis Decizia Curţii Constituţionale nr. 755/24.06.2008
Excepţia de neconstituţionalitate admisă de Curtea Constituţionala şi indicată acum de ex-sotia a apărut în luna Iunie 2008 şi a fost publicată în M.Of. în data de 16 Iulie 2008,
cu două luni mai târziu, după ce subsemnatul am introdus acţiunea de tăgada paternităţii în instanţă şi la o lună distanţă după prima înfăţişare din proces.

1-Conform art. 147 alin. 4 din Constituţia României, “ deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor. “
2-Conform Deciziei Curţii Constituţionale nr. 838/27.05.2009 publicată în M.Of. nr. 461 din 03.07.2009, care spune foarte clar ca:
“Efectul ex nunc al actelor Curţii Constituţionale constituie o aplicare a principiului neretroactivităţii, garanţie fundamentală a drepturilor constituţionale de natură a asigura securitatea juridică şi încrederea cetăţenilor în sistemul de drept, o premisă a respectării separaţiei puterilor în stat, contribuind în acest fel la consolidarea statului de drept.
Pe cale de consecinţă, efectele deciziei Curţii Constituţionale nu pot viza decât actele, acţiunile, inacţiunile sau operaţiunile ce urmează a se înfăptui în viitor de către autorităţile publice implicate în conflictul juridic de natură constituţională.”
3- Prin admiterea excepţiei de neconstituţionalitate şi suspendarea de drept a dispoziţiilor legale declarate neconstituţionale după data publicării deciziei se creează un vid legislativ…”(Claudiu Constantin Dinu – Revista Romana de drept privat nr. 3/2009, p. 130 si urm.)

Spre surprinderea mea, Tribunalul Bucuresti a admis cererea sub forma acesta: Admite excepţia dreptului material la acţiune privind tăgada paternităţii. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că respinge capătul de cerere privind tăgada de paternitate din cererea principală, ca fiind prescris

VA ROG TARE MULT SA IMI SPUNETI DACA IN ACEST CAZ TRIBUNALUL A DAT O HOTARARE TEMEINICA SI LEGALA

Hotararile Curtii au efecte numai pentru viitor. Din dispozitivul hotararii pe care ati incercat sa ni-l redati lipseste un cuvant important .probabil" Admite exceptia prescriptiei .." Tagada paternitatii se face intr-un anumit termen pe care dvs. l-ati depasit . Puteti face recurs. Angajati avocat
Subsemnatul am introdus acţiunea în tăgada paternităţii în luna Mai 2008, în temeiul Legii nr. 4/1953, Codul Familiei, astfel cum acesta fusese modificat şi completat prin Legea 288/2007. Subsemnatul m-am aflat în situaţia de a introduce acţiunea mea în temeiul legii, şi nu în situaţia de a mi se aplica noua lege în timp ce eu aş fi avut deja o acţiune pe rolul unei instanţe de judecată. Subsemnatul am introdus acţiunea când copilul avea 1 an şi zece luni.

Mai mult decât atât, art. 55 din Legea nr. 4/1953, Codul familiei, care prevede în sine termenul special de prescripţie de 3 ani nu a fost supus cenzurii Curţii Constituţionale, acesta rămânând la fel şi în prezent, inclusiv în urma modificărilor aduse de Legea nr. 202/2010.

Deci cum am depasit termenul?
In justitia made in Romania TOTUL este posibil !
Problema dvs. nu este relativa la retroactivitatea unei decizii a Curtii Constitutionale, ci una referitoare la declararea unei neconstitutionalitati a unui text de lege care nu se mai putea aplica deoarece la data la care s-a pronuntat instanta acea prevedere legala era neconstitutionala.
Asadar, nu este vorba despre o retroactivitate a unei decizii a Curtii Constitutionale, ci a imposibilitatiii instantei ordinare de a se pronunta pe o dispozitie legala contrara Constitutiei.
Daca instanta de judecata ar fi procedat in alt fel decat a procedat ar fi incalcat insasi Constitutia Romaniei.

Nu prezinta relvanta momentul la care ati sesizat dvs. instanta cu actiunea, ci momentul in care instanta de drept comun a pronuntat hotararea judecatoreasca civila.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Problema dvs. nu este relativa la retroactivitatea unei decizii a Curtii Constitutionale, ci una referitoare la declararea unei neconstitutionalitati a unui text de lege care nu se mai putea aplica deoarece la data la care s-a pronuntat instanta acea prevedere legala era neconstitutionala.
Asadar, nu este vorba despre o retroactivitate a unei decizii a Curtii Constitutionale, ci a imposibilitatiii instantei ordinare de a se pronunta pe o dispozitie legala contrara Constitutiei.
Daca instanta de judecata ar fi procedat in alt fel decat a procedat ar fi incalcat insasi Constitutia Romaniei.

Nu prezinta relvanta momentul la care ati sesizat dvs. instanta cu actiunea, ci momentul in care instanta de drept comun a pronuntat hotararea judecatoreasca civila.

Daca nu se dau conotatii diferite si intelegem legea asa cum a fost ea data, in Codul Civil apare scris negru pe alb ca o lege nu se poate aplica retroactiv, la fel este si cu deciziile Curtii Constiturionale.
Daca s-ar aplica retroactiv vreo decizie a Curtii, inseamna ca orice persoana ar putea suferi o pedeapsa/paguba mai mare sau mai mica, din cauza interpretarii gresite a instantei.
Judecatorii sunt si ei oameni, si pot gresi, uneori chiar voit.
Insasi colega domniei voastre, @cazacuioana , da un raspuns care va contrazice, domnule avocat.
Asa ca...fiecare interpreteaza legea din punctul sau de vedere.
Utilizatorul are dreptate, instanta a facut abuz de drept, folosind un "artificiu" legal, tocmai pentru a respinge actiunea lui.

S-auzim si de bine !

Alte discuții în legătură

Art. 55. - actiunea in tagaduirea paternitatii Vasile75 Vasile75 In luna Mai 2008 am introdus o actiune in instanta de Tagaduirea Paternitatii pe art. 55 cod fam cu privire la un copil nascut in luna iulie 2006. (varsta de ... (vezi toată discuția)
"o actiune" constitutionala sau neconstitutionala? Vasile75 Vasile75 In luna Mai 2008 am introdus o actiune in instanta de Tagaduirea Paternitatii pe art. 55 cod fam cu privire la un copil nascut in luna iulie 2006. (varsta de ... (vezi toată discuția)
Intrebare andreea02 andreea02 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti, daca se poate, in legatura cu stabilirea paternitatii pt copii din afara casatoriei. Problema este urmatoarea: am un ... (vezi toată discuția)