avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Deciziile Curtii Constitutionale se pot aplica ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Deciziile Curtii Constitutionale se pot aplica retroactiv?

Buna ziua!
M-am intalnit cu o situatie foarte ciudata intr-un proces si va cer ajutorul de a ma lamuri daca este corecta decizia instantei. Concret:
Subsemnatul am deschis in instanta acţiunea având ca obiect tăgada paternităţii Mai-2008, acţiunea era temeinică şi legală conform prevederilor legii:
Legea nr. 288/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 4/1953- Cod fam. a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 745 din 02/11/2007.
Primul termen de judecată în acest dosar a fost la data de 06 iunie 2008.
Avocata fostei sotii a ridicat o exceptie a CC, mai precis Decizia Curţii Constituţionale nr. 755/24.06.2008
Excepţia de neconstituţionalitate admisă de Curtea Constituţionala şi indicată acum de ex-sotia a apărut în luna Iunie 2008 şi a fost publicată în M.Of. în data de 16 Iulie 2008,
cu două luni mai târziu, după ce subsemnatul am introdus acţiunea de tăgada paternităţii în instanţă şi la o lună distanţă după prima înfăţişare din proces.

1-Conform art. 147 alin. 4 din Constituţia României, “ deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor. “
2-Conform Deciziei Curţii Constituţionale nr. 838/27.05.2009 publicată în M.Of. nr. 461 din 03.07.2009, care spune foarte clar ca:
“Efectul ex nunc al actelor Curţii Constituţionale constituie o aplicare a principiului neretroactivităţii, garanţie fundamentală a drepturilor constituţionale de natură a asigura securitatea juridică şi încrederea cetăţenilor în sistemul de drept, o premisă a respectării separaţiei puterilor în stat, contribuind în acest fel la consolidarea statului de drept.
Pe cale de consecinţă, efectele deciziei Curţii Constituţionale nu pot viza decât actele, acţiunile, inacţiunile sau operaţiunile ce urmează a se înfăptui în viitor de către autorităţile publice implicate în conflictul juridic de natură constituţională.”
3- Prin admiterea excepţiei de neconstituţionalitate şi suspendarea de drept a dispoziţiilor legale declarate neconstituţionale după data publicării deciziei se creează un vid legislativ…”(Claudiu Constantin Dinu – Revista Romana de drept privat nr. 3/2009, p. 130 si urm.)

Spre surprinderea mea, Tribunalul Bucuresti a admis cererea sub forma acesta: Admite excepţia dreptului material la acţiune privind tăgada paternităţii. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că respinge capătul de cerere privind tăgada de paternitate din cererea principală, ca fiind prescris

VA ROG TARE MULT SA IMI SPUNETI DACA IN ACEST CAZ TRIBUNALUL A DAT O HOTARARE TEMEINICA SI LEGALA



Avem parerea ca e mafie printre judecatori.
Cu certitudine, judecatorii sunt tot oameni si gresesc adeseori, cu intentie sau fara, dar gresesc, ei nefiind trasi la raspundere.
Poate acum, cu schimbarea legii 303, vor fi trasi la raspundere, dar nu suficient pentru a nu mai da sentinte gresite.
In Romania, legea nu se aplica, ci doar se interpreteaza, asa cum o stim cu totii.
Increderea in justitie este pierduta si nu vom redebandii aceasta incredere decat daca ... judecatori vor fi din randul altor tari membre in comunitatea europeana.


Toate bune.
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2012
ContSters222705, utilizator
Te-ai prins, asa zic si eu, CORUPTIE in toata regula!
De ce se fereste o femeie de testul de paternitate ADN?
De ce a cautat fosta sotie prin toate mijloacele posibile sa scape de refacerea testului ADN?
De ce femeile Judecator de la Tribunalul Bucuresti au incheiat cazul asa de urgent, desi aveau o dispozitie clara de la instanta superioara de Recurs sa rejudece de la zero tot Apelul si sa se refaca testarea ADN?
Nu este coruptie.
Este vorba de aplicarea legii...asa cum a apreciat instanta...

Daca au gresit, ceea ce nu ar fi exclus, va da dreptul de a cere aplicare legii in instanta superioara.
Daca in recurs ati avut noroc si ati mers singur, fara avocat, ulterior ati riscat...
Dupa parerea mea ar fi recomandabil sa va angajati un avocat mai bun decat avocata ei...
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Ba dimpotriva cazul meu este mult mai complicat, la rejudecarea Apelului mi-am angajat avocat care la randul sau a fost pus la zid de catre cele doua judecatoare de la tribunanul bucuresti.
Intr-o singura sedinta judecatoarele ne-au respins probele (interogatoriul paratei si audierea unui martor) si au pus-o pe avocata mea sa puna concluziile fara alt termen la dispozitie.

Va asigur ca in cazul meu este vorba de CORUPTIE pe fata si cea mai elocventa proba in acest caz este chiar Decizia Curtii de Apel Bucuresti de la Recurs care si-au dat seama dupa probele mele ca acest copil este imposibil sa fie al meu (biologic) si ca sunt multe semne de intrebare cu privire la testul ADN efectuat anterior la INML bucuresti.
Pe cale de consecinta chiar daca m-am prezentat singur au admis recursul, au casat in intregime decizia recurata si au trimis dosarul spre rejudecare in Apel cu obligatia refacerii testului de paternitate ADN, fara drept de comentariu pentru instanta de Apel.

P.S Nu incercati sa veniti cu replica de genul ca la INML nu se falsifica testele de paternitate pentru ca va anunt ca cine crede ca angajatii INML sunt incoruptibili SE INSEALA GRAV!
Iar in cazul meu Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au avut un TUPEU Remarcabil sa nu dea crezare rezultatelor anterioare, respectiv: Serologic, HLA, si ADN efectuate la INML.
Si au mai contrazis si deciziile Judecatoriei de la fond, cat si ale Tribunalului Bucuresti de la Apel.

Daca din testul ADN rezulta ca sunteti tatal copilului dupa parerea mea nu veti putea castiga procesul.
Nu conteaza ce declara martorii daca din aceasta proba IML rezulta altceva.
Puteati sa cereti o contraexpertiza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 55. - actiunea in tagaduirea paternitatii Vasile75 Vasile75 In luna Mai 2008 am introdus o actiune in instanta de Tagaduirea Paternitatii pe art. 55 cod fam cu privire la un copil nascut in luna iulie 2006. (varsta de ... (vezi toată discuția)
"o actiune" constitutionala sau neconstitutionala? Vasile75 Vasile75 In luna Mai 2008 am introdus o actiune in instanta de Tagaduirea Paternitatii pe art. 55 cod fam cu privire la un copil nascut in luna iulie 2006. (varsta de ... (vezi toată discuția)
Intrebare andreea02 andreea02 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti, daca se poate, in legatura cu stabilirea paternitatii pt copii din afara casatoriei. Problema este urmatoarea: am un ... (vezi toată discuția)