Buna seara,
Din ceea ce ati scris am retinut faptul ca:
Copilul s-a nascut in perioada iulie-august 2006. Termenul de prescriptie aplicabil actiunii in tagaduirea paternitatii era de 6 luni si incepea sa curga din momentul nasterii. Asadar, acest termen s-a implinit undeva in perioada ianuarie-februarie 2007.
Ulterior, in noiembrie 2007 intra in vigoare legea 288/2007 care modifica termenul de prescriptie aplicabil de la 6 luni la 3 ani. Totodata aceasta lege mai prevede faptul ca "Dispoziţiile prezentei legi privind […], precum şi acţiunea în stabilirea paternităţii copilului din afara căsătoriei sunt aplicabile şi în cazul copiilor născuţi înainte de intrarea sa în vigoare, chiar dacă cererea este în curs de judecată”.
Asadar, coroborand aceste doua informatii putem conchide faptul ca dreptul dumneavoastra la actiune era deja prescris in momentul adoptarii legii noi, si totodata putem observa ca legea noua are un caracter retroactiv si aparent ar da un nou termen de prescriptie care s-ar aplica si cererii dumneavoastra. CCR nu a facut altceva decat sa constate faptul ca acel articol reprezinta o retroactivitate a legii si a decis ca este neconstitutional.
Din punct de vedere legal deciziile curtii sunt obligatorii din momentul publicarii lor si nici un judecator nu mai poate sa dea hotarari in baza acelor articole declarate neconstitutionala.
Asadar, judecatorul care a dat hotararea in cazul dumneavoastra a constatat faptul ca acel articol este inaplicabil, a observat ca actiunea este prescrisa (conform legii in vigoare in momentul nasterii copilului, adica se aplica termenul de 6 luni) si a decis sa v-o respinga.
In concluzie, hotararea este temenica si legala, iar in acest caz greseala apartine legiuitorului care a incercat sa adopte o lege care s-ar fi aplicat retroactiv.
Singura solutie care va ramane este sa atacati aceasta decizie si sa cereti repunerea in termenul de prescriptie extinctiva. Va atasez un link catre o decizie care v-ar putea fi de folos:
[ link extern ]
Mult succes!