avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate evita o poprire salariala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate evita o poprire salariala?

Buna ziua,

Speta este: in urma divortului, s-a infiintat din oficiu poprire pe salariul tatalui pentru minorul ramas la mama. Eu reprezint tertul poprit.
Poprirea este infiintata pe 1/4 din venituri (adica nu in suma fixa).

Se pare ca cei doi parinti sunt intelesi ca tatal sa plateasca benevol pensia, si doresc imperios ca tertul poprit sa nu faca retineri. Tertul poprit vrea sa ii ajute, insa in limitele legii.
Deci, cum pot eu ca tert poprit sa nu execut retinerea?
Este posibil ca o declaratie a mamei creditoare sa fie ... acoperitoare pentru mine, daca nu popresc?
Stiti alte variante?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:50, 15 Ianuarie 2011
Poprirea nu poate fi dispusa decat in urma unei hotarari judecatoresti. Chiar daca relatiile dintre parti sunt bune, pentru o eventuala probatiune pe viitor este bine care orice plata facuta sa se faca cu documente justificative.
daca nu retineti banii , riscati c societatea sa raspunda penal, pentru neexecutarea sentintei.
daca tatal va aduce o declaratie data in notariat de mama ca este de acord sa primeasca banii de la el, puteti sa nu retineti banii.
Societatea - tert poprit - trebuie sa aiba dovada ca creditoarea a fost de acord cu primirea banilor direct de la debitor, lunar, fara a se efectua poprirea sumelor datorate cu titlu de pensie de intretinere. Astfel, o declaratie autentica a mamei careia i s-a incredintat copilul caruia tatal debitor ii datoreaza pensia de intretinere, conform hotararii judecatoresti, poate fi actl justificativ pentru angajatorul debitorului pentru a nu pune in aplicare dispozitiile instantei, avand in vedere acordul expres al mamei creditorului pensiei de intretinere. Altfel, mama poate solicita validarea popririi si obligarea angajatorului la plata cheltuielilor de judecata. Simpla afirmatie a debitorului ca s-a inteles cu creditorul de a-i achita datoria personal, din mana, nu este act justificativ pentru tertul poprit. ;)
Multumesc @Carmen Muresan si @Cora2006.
Mi-ati confirmat rationamentul (chiar daca nu avem text legal expres) si ne-ati ajutat pe toti trei!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariu smeagull smeagull Buna ziua, Reprezint tertul poprit, angajator al unu tata platitior de pensie alimentara. Ordonanata de infiintare a popririi primita in luna 07 imi cere ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu girant jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va intreb daca un executor judecatoresc poate cere societatii unde lucreaza salariatul infiintarea popririi pe 1/3 din veniturile sale ... (vezi toată discuția)
Infiintarea popririi Alina Alina Alina Alina Buna ziua As vrea sa va prezint urmatoarea speta si daca se poate sa-mi dati unsfat Avem un debitor impotriva caruia am obtinut un titlul executoriu si l-am ... (vezi toată discuția)