avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Lamurire executare silita bunuri mobile
Discuție deschisă în Executare silită

Lamurire executare silita bunuri mobile

Am vazut foarte multe topicuri in legatura cu acest subiect, insa in niciunul nu exista un raspuns clar/sigur, ci n raspunsuri care se bat cap in cap. Vreau ca in acest topic sa se lamureasca aceasta problema, daca se poate... :)



Sa presupunem ca exista persoanele X, Y si Z.
Persoana X a contractat un credit de nevoi personale la o anumita banca, iar aceasta, din diverse motive, nu mai poate sa-l achite. Prin urmare banca decide sa execute bunurile MOBILE ale persoanei X.

Acum intervine partea interesanta: la domiciliul persoanei X locuiesc si alte persoane, Y si Z (care pot sa fie: sotie, fiu, fiica, frate, mama, tata s.a.m.d). Sa zicem ca fiecare din aceaste persoane are anumite bunuri personale (ex: pc, tv, laptop...).

Cum actioneaza executorul in aceasta situatie?

De unde stie care dintre acele bunuri ii apartin persoanei X in cazul in care nu exista niste chitante de la cumparare care demonstreaza acest lucru?

Unii spun ca bunurile care se gasesc la domiciliul debitorului sunt considerate automat bunurile sale. Da, ar fi oarecum logic in cazul in care acesta ar locui singur. Dar daca in acel imobil mai locuiesc sotia si fiul ?

Pot fi executate bunurile sotiei daca aceasta nu a garantat cu absolut nimic atunci cand sotul a facut creditul (nu figureaza in contract) ?
Ex: Sotia a cumparat un frigider si are chitanta. Acel frigider poate fi "executat" ( haios :)) ) ?


Pot fi executate bunurile fiului ? Daca da, in ce situatie ? Daca nu are chitante care dovedesc ca sunt ale lui ?



Concret, ce bunuri MOBILE pot fi executate ?
* excludem conturile bancare, carduri etc


TV, frigider, aragaz, pc, carti, telefon mobil, scaun, fier de calcat ?

Iata ce am gasit:

"2) In cazul debitorului persoana fizica nu pot fi supuse executarii silite, fiind necesare vietii si muncii debitorului, precum si familiei sale:

a) bunurile mobile de orice fel care servesc la continuarea studiilor si la formarea profesionala, precum si cele strict necesare exercitarii profesiei sau a altei ocupatii cu caracter permanent, inclusiv cele necesare desfasurarii activitatii agricole, cum sunt uneltele, semintele, ingrasamintele, furajele si animalele de productie si de lucru;"

Aici se pot incadra: PC-ul si cartile .


"b) bunurile strict necesare uzului personal sau casnic al debitorului si familiei sale, precum si obiectele de cult religios, daca nu sunt mai multe de acelasi fel;"


Daca e sa se aplice atunci nu au dreptul sa execute frigiderul, pc-ul, mobila, aragazul, hainele pentru ca sunt niste bunuri necesare uzului personal/casnic.
Daca n-ai pat, unde dormi?
Daca n-ai aragaz, unde faci mancare?
Daca n-ai haine, cu ce te imbraci?
...........................................................

Daca nu am dreptate, atunci care sunt bunurile de uz casnic/personal care NU se pot executa ?

Vreau exemple concrete.


Pun aceste intrebari fiindca nu am auzit niciun caz (in presa, media, internet, de la cunostinte etc) in care unei persoane i-au fost executate tv-ul, pc-ul, frigiderul, patul, dulapul, hainele...

Daca sunt conturi bancare, carduri, bijuterii de valoare, obiecte de arta, electronice foarte scumpe (ex: plasma de 10 000 lei) e posibil, dar imi este extrem de greu sa cred ca pot sa execute un amarat de TV, un amarat de PC sau mobila veche de la bunica. Mai mult ar costa transportul, depozitarea acestora + ca nu ar avea ce sa faca banca cu ele.

Ii multumesc anticipat persoanei care va raspunde la toate aceste intrebari si va lamuri, macar intr-o anumita masura, aceste situatii care pot aparea (din pacate) pe viitor.


O seara placuta va doresc ! :)






Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
UnSimpluUtilizator, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 09:08, 15 Ianuarie 2011
Cititi si acest link..si sigur veti primi raspuns de la ..."nimeni" (inainte de Dumnezeu):

www.avocatnet.ro/content/for...

In privinta bunurilor care nu pot fi supuse executarii silite, aveti la alegere: ori cititi prev. cpc ori va consultati cu...avocatul dvs.:)
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita credit nevoi personale mariusbm mariusbm Buna ziua, Sunt sigur ca s-a discutat de nenumarate ori acest subiect dar rog un mic ajutor. Eu si sotia mea avem cate un credit de nevoi personale ramas ... (vezi toată discuția)
Executare silita asupra bunurilor Angelsy Angelsy Am divortat de fostul sot, la notar si am facut o intelegere, prin care ma angajam sa-l despagubesc cu o anumita suma de bani. I-am dat o parte din bani in ... (vezi toată discuția)
Executare silita - imobil in comun, bunuri in comun tibys tibys Buna ziua, -Se poate executa silit un imobil in proprietate comuna cu sora si mama ? - Se pot executa bunurile strict necesare ? Nu exista alte venituri ... (vezi toată discuția)