avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Eu mi-am prins urechile... daca aleg varianta A atunci automat imi genereaza pe prima pagina contributie angajat cas si contributie angajator cas!!???!!.... si toate contributile datorate de angajator in situatia in care avem un angajat cu contact de munca.... de exemplu" Contributia pentru concedii si indemnizatii de la persoanele juridice sau fizice care au calitatea de angajator''.....
Pai la conventii civile nu se platesc doar contributile retinute de la angajat?
Si mai am o nelamurire in legatura cu nr registru comert.Imi spune ca trebuie sa inceapa cu J. Asociatia nu are decat un numar pe autorizatie care nu incepe cu J.La dumneavostra cum e?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011
andradaa, utilizator
Buna dimineata,

In instuctiunile descarcate de pe site-ul ANAS, in cazul anexei pentru asigurati sunt descrise 3 sectiuni, A, B sau C, care trebuiesc alese, dupa caz:

- sectiunea A - asigurati care realizeaza in luna de raportare numai venituri din salarii si asimilate salariilor si care au avut un singur raport de munca cu angajatorul respectiv (NU ESTE CAZUL NOSTRU !)

- sectiunea B - se completeaza numai daca salariatul nu se incadreaza la sectiunea A (a avut mai multe contracte de munca la acelasi angajator sau a avut concedii medicale sau a lucrat in conditii diferite de munca sau a beneficiat de indemnizatii sau de motive de scutire) - NU ESTE CAZUL NOSTRU !

- sectiunea C - se completeaza numai pentrucategorii de asigurati din "Nomenclatorul "Tip asigurat pentru alte entitati asimilate angajatorului", astfel:
asigurati in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj care realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe sau pentru cei care realizeaza venituri in baza conventiilor/contractelor civile incheiate potrivit Codului Civil se va selecta din nomenclator "17 - Drepturi de autor" respectiv
"18 - Conventii civile" -AICI NE INCADRAM ! (conventii civile)

La conventii civile se platesc doar contributii retinute de la angajat, si acestea numai pentru conventiile civile cu caracater permanent. Pentru cele ocazionale se plateste numai impozitul pe venit.

Referitor la numarul fiscal, la asociatia noastra avem un numar format din 8 cifre (fara nici o litera). Asa ca acest numar il mentionam in declaratie (ca de altfel si la declaratiile depuse pana in prezent, de ani de zile).

Daca mai sunt si alte pareri......
Am inteles ideea cu Sectiune C. Dar intervine o problema si anume:
- am completat la "Tip asigurat alte entităţi asimilate" cu optiunea 18 (conventii civile)
- am completat venitul brut
Si in acest moment apare automat pe linia 14. Contribuţie Individuală ASIGURÃRI SOCIALE suma contributiei 44 lei

Ajung din nou in Anexa 1 ca sa completez creantele si:
- completez impozitul pe venituri din conventii, aleg optiunea 29
- cand sa completez a doua creanta care mi-a aparut automat, asa cum am zis, deci ea ar trebui sa se regaseasca si aici, la Creante, optez pentru a doua creanta pentru randul 2 - cod 412 corespunzator ca denumire cu ce mi-a intrat automat in anexa 1.2 si vreau, aici la creante, sa pun suma de 44 nu mi-o ia! :stunned: ca sa nu mai zic ca nu apare automat, asa cum am vazut ca se intampla in cazul SECTIUNII A, cand am completat la primele incercari.

Mi-am facut creierii varza! Ori acest formular e gresit, ori eu n-am inteles neam-nimic din toata povestea asta, ca sa ma exprim eufemistic despre mine :)
Ultima modificare: Duminică, 16 Ianuarie 2011
elga50, moderator
Eu cred ca nu functioneaza acest program de simulare.

In cazul meu, daca introduc, in sectiunea C, venitul brut imi calculeaza automat somajul (Ron 4)
Nu ma lasa, insa, sa introduc contributia la sanatate si la CAS (desi ar fi trebuit sa se calculeze automat cand se introduce venitul brut !)

La CAS este introdusa "by default" cifra de 9180 (baza) si 964 (contributia) si nu le pot modifica manual (este mentionat cu rosu, la descriere, ca este plafonata si nu pot modifica cifrele).

Oricum sigur in cazul conventiilor civile, sectiunea C trebuie completata.

Nu vad programul de declaratie, pe site-ul ANAF, sa vedem cum functioneaza acela.

Sa vedeti cum legiuitorii nostrii se lucreaza cu "picioarele" X-(
In MO 1397 / 31.12.2010, in care a aparut hotararea privind aceasta faimoasa declaratie 112 (i-au dat exact numele ca si numarul de la urgente ! #-o), exista mai multe nomenclatoare.
In nomenclatorul "Tip asigurat pentru alte entitati asimilate angajatorului", sunt cifre diferite fata de cifrele folosite in instructiunile de completare astfel:
- 16 - persoane care realizeaza venituri din drepturi de autor
- 17 - persoane care realizeaza venituri din conventii civile
- 18 - consilieri locali.

In instructiuni de completare se mentioneaza:
- 17 - ...........drepturi de autor
- 18 - ...........conventii civile

Eu cred ca inca ANAF mai lucreaza la acest program, simulari si ras-simulari,
ca sa poate fi fezabil.
Oricum eu ii compatimesc sincer pe contabilii care lucreaza in societati / institutii cu zeci de persoane....:slap:

Da, asa e! Vai mama lor!
Imbarligaturile astea din sistemul fiscal fac ca o buna parte din evaziunea fiscala sa li se datoreze. Sunt o multime de oameni care si-ar achita darile catre stat, asa aberante cum sunt ele sau poate nu, daca acest sistem ar fi usor de folosit.
Avem atatia informaticieni in tara asta, de o exceptionala calitate si MF vine cu asemenea catastrofa de Declaratie, o arunca pe internet sa se joace prostii cu ea...si inca ea nu e "lucrata ca lumea". O asemenea Declaratie o fac si pustii de liceu...si o fac din doi timpi si trei miscari, numai ar trebui asistati de un finantist care sa le spuna care sunt corelatiile fiscale. Mare scofala!
Cand m-am uitat prima oara pe ea si am vazut ca scoate sumele pentru contributii-creante automat mi-am zis ca e super, acum, dupa ce l-am intors pe-o parte si pe cealalta, constat ca putea fi facut mult mai frumos si mai promt. Practic trebuia sa selectezi in ce situatie de angajat ai de completat, sa pui venitul, ca angajator sa-i pui zile lucrate, zile concediu...si ce mai au ei pe-acolo....si programul sa genereze singur taxele ce le ai de platit, dadeai in clic pe un buton, listai sau trimiteai online si asta era.
Nu mai vorbesc de instructiunile de completare care sunt ingrozitoare.

In alta ordine de idei eu nu inteleg cum va apare acea suma fixa, ca mie nu imi apare asa ceva la Sectiunea C. Or fi variante diferite ale formularului?

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)