avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Buna ziua,

Eu am renuntat aseara.
Am zis ca iau o pauza de o zi, si o iau de la capat.

Am descarcat formularul de pe site-ul ANAF, insa cred ca trebuia sa introduc
niste date in Anexa 1.1. (la angajator) ca sa nu imi apara plafonata contributia
la CAS in anexa Date asigurat / sectiunea C (rand 13 +14).
Imi adun puterile / nervii si o iau de la capat !

Nici eu nu am reusit sa trec la al doilea asigurat. In jos-ul sectiunii, unde apare
"adauga asigurat nou / salt / verificare / "+" " nu reusesc sa trec la o pagina noua in care sa introduc datele unui nou asigurat.
Dar nu mai comentez pana nu o iau de la capat....

Dupa cate stiu eu, conform OUG 82/2010, pentru conventii civile trebuie platita si CAS si somaj (chiar daca persoana respectiva are un alt loc de munca cu carte de munca).

Nelamurirea este daca se mai plateste contributia la sanatate. Oricum, in cazul conventiilor civile aceasta ar fi obligatia persoanei cu conventie civila nu a angajatorului.

Dar dupa aceasta declaratie, nimic din ceea ce era anterior legal nu mai este valabil !

Ma revin si eu dupa / daca mai descopar ceva care sa ne ajute sa o completam corect.

O zi buna !
Daca ar trebui platit Contributia la somaj obligatoriu, atunci optiunea nu ar mai fi pe alese (asigurat/neasigurat), ci n-ar mai exista deloc si contributia ar aparea automat de platit.
A doua pagina la Anexa 1.2 am reusit sa o completez si asta pentru ca omul si-a cerut scuze, imi daduse CNP-ul gresit....:)
scarmen a scris
Nelamurirea este daca se mai plateste contributia la sanatate. Oricum, in cazul conventiilor civile aceasta ar fi obligatia persoanei cu conventie civila nu a angajatorului.

Daca am selectat Sectiunea C - pentru conventii civile, am selectat optiunea 18 care este clara pentru ce fel de persoane e aleasa...si daca nu apare CASS-ul, atunci de ce va mai faceti probleme? Incercati cu o alta optiune de la Randul 1 si sa vedeti ca la unii apare CASS, la altii nu. Si atunci cei la care apare CASS-ul si este introdus in creanta respectiva din Decl.112....astia unde se duc sa declare CASS-ul? De ce unii l-ar declara prin Decl.112 si altii pe alta declaratie pe nu-stiu-unde?
In mod normal Decl.112 iti pune contributiile pe care le ai de plata conform cu pozitia pe care ai ales-o pentru persoana respectiva (in cazul nostru persoane care obtin venit din conventii civile) si in conformitate cu legislatia.
Daca pe formularul definitiv apare ca trebuie s-o platim, o platim, nu-i nicio problema, dar acum nu apare si asa ca nu e cazul sa mai interpretam noi legislatia.

In ordonanta 82/2010 (drepturi de autor si conventii civile), la art II, se mentioneaza:
- alin (2) - in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor de somaj, prin venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, in sensul prezentei ordonante de urgenta se intelege acele venituri realizate din drepturi de autor...............si/sau veniturile realizate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor / conventiilor incheiate potrivit Cosului civil. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj;
- alin (5) - persoanelor asigurate in alte sisteme........si persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile alin (2);
- alin (11) - obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare veniturilor prevazute la alin (2) revine platitorului de venit.

In sectiunea C, daca introducem venitul brut, somajul se calculeaza automat, deci
si acesta ar trebui platit.

Mai revin cu "descoperirile" pe faimoasa declaratie...

Referitor la CASS, intrebarea nu era daca o retine / plateste angajatarul (cf OUG 82/2010 - NU), ci daca aceasta mai trebuie platita de catre asigurat (conventie civila), in conditiile in care acesta lucreaza cu carte de munca in alta parte.
Am citit si rascitit legislatia (L 95/2006) si m-am convins ca NU.
Am luat, din nou, instructiuile la citit si vad ca trebuie completata si Anexa 1.1. (Anexa Angajator), sectiunea D si E (indicatori statistici)

Intrucat nu reusesc sa introduc nici o informatie aici pentru ca "manuta" nu ma lasa, m-am gandit sa completez intai Anexa 1.2 Asigurati / sectiunea C.

La aceasta Anexa 1.2 - Asigurat / sectiunea C, problema
este ca dupa ce completez un asigurat (pe mine), ma valideaza si daca vreau sa mai adaug inca un asigurat ("+") imi spune "a fost atins numarul maxim de asigurati".
Adica cum ? Numarul maxim de asigurati este o singura persoana.
Cum vine asta ?

Cum ati reusit sa adaugati un al doilea / al treilea, etc asigurati ?
Si care ar fi ordinea de completare dupa "datele de identificare a platitorului" ?

Multumesc mult

Buna seara,

Va multumesc pentru timpul acordat si efortul depus in scopul lamuririi aspectelor legate de D112 si va rog sa-mi permiteti sa va adresez cateva intrebari:
1. este vreo problema daca sunt administrator remunerat pe baza unei conventii civile la o asociatie de proprietari si in acelasi timp sunt angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata cu norma intreaga la o societate comerciala? (pana la 31.12.2010 am depus doar 100 si am platit doar impozitul de 16%)
2.daca este in regula, ar trebui de la 01.01.2011 sa calculez, retin si platesc in plus contributii de asig sociale, de sanatate si somaj ?
Multumesc pentru amabilitate

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)