avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Eu am descarcat aplicatia pe care ati postat-o dv putin mai sus.

Cand am selectatat la Anexa asigurat / sectiunea C, mi-au aparut slectate (colorate) randurile (care presupun !) ar trebui completate pentru tipul de angajat (conventii civile): asig somaj (baza+contributie); asig sanatate (baza+contributie) si CAS (baza+contributie).

La sanatate nu pot introduce date manual (orice introduc se schimba in "0")
la CAS sunt trecute sumele 9180 (baza) / 964 (contributie) si nu le pot modifica.

Eu presupun ca fiind numai pentru simulare nu sunt toate corelatiile facute, l-or fi scos ca se se familiarizeze "fraierii" cu modul de completare, fara insa sa se ajuga la faza finala.
Eu am o gramada de intrebari si cred ca le voi adresa ANAF (e-mail d112@mfinante.ro) sa vedem ce raspund, intr-o situatie concreta.

Daca mai descoperiti ceva (cred ca trebuie sa mergem pe descoperiri caci logica nu functioneaza !) mai schimbam pareri.
Randurile colorate in galben si vernil sunt campuri in care, o data pus venitul brut, se completeaza automat acelasi venit care este baza de calcul pentru contributia respectiva, iar un rand sub el apare automat contributia calculata.
Banuiesc ca 9180 este venitul brut pe care l-ati trecut dv. in randul 6, nu? Daca e asa, el se repeta acolo unde se calculeaza si contributia respectiva, nu trebuie sa-l completam noi.
............................
Haideti ca am gasit in sfarsit! =D>
Deci, suntem in Sectiunea C, selectam la 1. Tip asigurat alte entităţi asimilate 18. Completam noi manual Venitul brut pe randul 6 si ne apare automat randul 13 si 14 completat (am pus sus neasigurat la somaj - asta pentru cazul ca persoana mai este salatiat sau pensionar, deci nu am somaj) apoi Salt in Anexa 1 la Creante si selectam la Denumirea creantei randul 25 codul 419 si apare Contributia la CAS, apoi completam a doua creanta cu impozitul pe venituri din conventii civile/contracte de la randul 29 si ....asta e!
Of!

Imi retrag vorbele rele spuse mai sus despre formular. Nu e chiar asa rau, numai ca trebuie sa-ti cam bati capul cu el. Iar pentru noi cu conventiile civile este chiar usurel, odata ce l-ai descoperit!
Ultima modificare: Duminică, 16 Ianuarie 2011
elga50, moderator
Super !

Cred ca la mine este o problema cu formularul de simulare.
Eu am trecut pe randul 6, venitul brut realizat (855)
- somajul a fost calculat (ron 4), daca selectez "asigurat" la somaj. Daca selectez "neasigurat" se anuleaza si nu pot introduce datele manual.
- Sanatatea nu o pot completa (se anuleaza automat - probabil din cauza faptului ca pentru acest tip de asigurat (18-conventii civile) contributia la sanatate trebuie platita de catre asigurat si nu de angajator, conform OUG 58 + OUG 82/2010) - am incercat in ambele situatii "asigurat" si "neasigurat"
in partea de sus a formularului.
- CAS (baza + contributia) sunt blocate pe sumele 9180 / 964 de mai sus (nu se calculeaza automat si nu pot fi modificate, imi apare mentiunea "plafonata"). Nu stiu de unde dezactivez aceasta mentiune.

Sper sa fie numai o problema de soft. Astept sa descarc programul de pe site-ul
ANAF, poate merge mai bine.

Sunt convinsa ca soft-ul nu este rau si o data completat se rezolva, important este sa reusim prima data. Si poate asa, cu aceasta declaratie centralizata, sa poate fi urmariti mai bine rau platnicii.
Ideea este ca nu stim noi ce se intampla cu banii colectati...unde se duc / pierd / cheltuie.

Eu mai am o nelamurire:
Impozitul pe venit (in sectiunea de creante) trebuie introdus manual, intrucat, in sectiunea C, nu exista nici un rand care sa se refere la acest tip de creanta.

Deci, in tabelul de creante "impozit pe venit din conventii civile", nu se poate face o insumare a unor date introduse in sectiunea C privind aceasta creanta (intrucat pentru conventiile civile ale pensionarilor si conventii civle ocazionale, cf OUG 58/2010, se platesc numai impozit pe venit).

In prezent pentru acest tip de impozit se depune lunar declaratie 100, si anual (pana in februarie anul urmator) declaratia 205, care defalca impozitul pe venit pe luna si contribuabili.

Oare se va mentine aceiasi procedura si de acum incolo ? ..adica depunerea declaratiei anuale 205 ?

Multumesc mult pentru ajutor :thumbup: si speram ca informatiile sa fie utile si pentru alti utilizatori ai programului, in cazul asociatiilor de proprietari (conventii civile) =D>


Eu totusi nu intelg sectiunea cu datele angajatorului, nu ar trebui sa calculeze singur cati asigurati sunt la somaj si cas sau ar trbui sa le introducem de mana?
@alin.ceausescu
In Anexa 1.1 - angajator se completeaza automat numai cazurile care rezulta din Anexa 1.2 - angajati.
Daca la angajati aveti doi care trebuie sa plateasca somaj (deci asigurati sus in caseta la somaj) si unul care e pensionar - si nu trebuie sa plateasca somaj deci in caseta de sus este neasigurat la somaj, de exemplu, in Anexa - angajator 1.1 va aparea la someri numai 2 in Sectiunea D.

Incercati ca exemplu sa puneti in anexa 1.2 - angajat toate optiunile de la linia 1, si prevederile asigurat/neasigurat din caseta de mai sus si apoi mergeti in Anexa 1.1 angajator sa vedeti cum sunt completate automat acolo unde este cazul rubricile respective.Nu va pot explica amanuntit, dar va pot spune ca eu am descoperit formularul facand fel si fel de incercari, cu toate optiunile.
Nu stiu cum se completeaza si nici nu am incercat cazurile pentru CIM.

@scarmen
Luati inca o data formularul de la mfinante.ro si lucrati pe el. E posibil sa aveti o problema cu acea suma trecuta default la CAS.
Eu am ajuns la concluzia pana acum ca la asociatii de proprietari - conventii civile se plateste doar CAS - angajat (pentru ca in anexa de la angajator nu apare nimic de plata) si impozitul. Iar pentru cazul ca omul nu mai este angajat nicaieri si nu este nici pensionar plateste si somaj.

Parerea mea este ca acest formular este si pentru asociatie si pentru salarizatii asociatiei, ca altfel n-ar mai avea sens Anexa 1.2. Deci presupun ca nu trebuie ca eu sa ma duc sa plateasc ceva daca am aparut in aceasta Declaratie la asociatie ca persoana platitoare de contributii.
Declaratia inteleg ca este unica tocmai pentru ca aduna intr-un singur loc contributiile angajatului si angajatorului si ca aduna toate contributiile de platit catre stat, le varsa la ANAF si acesta le raspandeste catre diferite destinatii CAS, CASS, somaj, Fond de garantare.
Ceea ce mi se pare tot ce poate fi mai bun, daca e asa! Ne scuteste de drumuri multe, inutile si enervante, iar din iulie incolo, daca termenul se va respecta, vom putea spune Adio! cozilor de la fisc. Atunci va mai fi un hop, cu obtinerea certificatului de semnatura electronica!
..................................................
Pe masura ce ma dumiresc mai mult sau constat ca nu am scris ceva din ceea ce am constatat pana acum voi posta observatiile respective pe moment:
- In Anexa 1.1 - angajator, pentru asoc. de proprietari cu conventii civile ne priveste numai de la Sectiunea D incolo.
Atentie! Nu completati manual impozitul in Sectiunea F deoarece acela este pentru salarii, nu pentru venituri obtinute din conventii civile si nu va aparea in Anexa 1 la Creante atunci cand alegeti optiunea 29.

- Daca rectificati suma bruta din Anexa 1.2 si reveniti in Anexa 1 aveti grija si stergeti toate creantele si reluati-le cu butonul "+" si alegeri optiunea de contributie ca sa va puna noile valori - nu se face automat modificarea - decamdata!

- pentru cei pentru care in Anexa 1.2 ati optat pentru asigurat somaj, va va aparea de plata contributia individuala la somaj, in Anexa 1.1 - angajator va fi numarat in sectiunea D, dar fara contributie angajator, iar in Anexa 1. la Creante adaugati cu butonul "+" o noua creanta si alegeti linia 26 (cod 424 - somaj pentru cei care obtin venituri din conv. civile)

- impozitul pe venit din conventii civile se socoteste separat, se insumeaza separat si se pune direct aceasta suma in Creante, manual, selectand randul 29.

:stunned: Nu cred ca vom mai depune alte Declaratii, poate doar 205 pentru anul trecut! :-/

................................
As vrea sa stiu daca ati completat pentru mai multi angajati, deci mai multe Anexe 1.2 pentru ca eu am incercat pentru al doilea angajat si nu-mi primeste CNP-ul, desi e corect, imi da mesajul "CNP incorect!" #-o
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)