avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Problema cu pensionarii este clara.

Plata CAS si somajului pentru drepturi de autor si conventii civile este reglementata de OUG 82/2010 (septembrie anul trecut).
Am citit si rascitit ordonanta aceea de am invatat-o pe dinafara.
Este clar stipulat ca pentru conventii civile se platesc CAS si somaj si asa cum am citat, intr-un e-mail anterior, pensionarilor si celor cu conventii civile cu caracater ocazional (care au un loc de munca la alt angajator) nu li se aplica aceasta prevedere.

De fapt este si logic, daca sunt pensionari nu au nevoie sa plateasca somaj (nu beneficiaza de somaj fiind la pensie :) si nici asigurare sociala (in functie de care se calculeaza pensia).

Asa ca persoanelor pensionare fie nu ar trebui sa li se deschida pagina de asigurat, fie ar trebui sa aibe venitul brut "0" (ceea ce nu este logic !).

Poate mai apar si alte pareri, privind acest aspect, pana in februarie, cand va trebui sa depunem formularul.
Ce a fost greu de descifrat s-a rezolvat !=D>
Ideea cu CAS-ul e ca daca contribui in continuare.....nu esti indreptatit la un moment dat sa ceri recalcularea pensiei, ca tot e la moda acum principiul contributivitatii? Sau, in cazul angajatilor in alta parte, sa se cumuleze si aceste sume pe care le platesti de la asociatia de proprietari peste sumele platite la locul de munca si sa conteze la pensie ;)

Si haideti sa ne intelegem asupra caracterului ocazional al conventiei civile: administratorul care are un serviciu de baza undeva si in timpul liber face aceasta munca pentru care are incheiata aceasta conventie civila....activitatea lui nu e deloc ocazionala, ci permanenta. Nu lucreaza 8 ore, nici 2, poate nici 1 pe zi, dar activitatea lui acopera o zona importanta din activitatea asociatiei.

Ocazionala, in opinia mea, este un venit obtinut pe conventie civila daca a venit un electrician si a reparat ceva in bloc.
E diferenta mare intre administrator si electrician din punct de vedere al felului activitatii, ocazionala sau permanenta, nu?

Deci as intelege ca administratorului sa-i fac Anexa 1.2, electricianului nu, pentru acesta din urma sa platesc numai impozit.

Si da, aveti dreptate cu OUG 82/2010, dar ce putem face decat sa nu completam Anexa 1.2 pentru pensionari si pentru persoanele care mai sunt angajate in alta parte si sa le trecem doar impozitul.
S-o completam numai pentru aceia care isi castiga existenta numai pe baza conventiilor civile. Nu?

Ati observat ca in cazul 4. Persoane beneficiare de ajutor social (declarate de primării) nu le apare niciun fel de contributii? Asa ar fi trebuit sa apara si in cazul pensionarilor si angajatilor la alte locuri de munca, nu?.

Ne gandim, ne mai socotim si ajungem aici la o concluzie finala cum sa procedam. Poate mai intervin si alti utilizatori si ne luminam.....sau ne intunecam de tot mintea(???!!!) :))
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2011
elga50, moderator
1. Nu cred ca se pune problema unui pensionar sa plateasca CAS si sa ceara, la un moment, dat recalcularea pensiei, in conditiile in care OUG 82/2010 prevede clar ca pensionarii nu platesc CAS si somaj (Art II, alin (5))
2. Nu imi dau seama, din OUG 82/2010, daca contributia CAS/somaj pe conventiile civile se cumuleaza cu contributia CAS/somaj pe salariul de baza si va conta la calcularea somaj/pensie, la un moment dat. OUG 82/2010 (art II, alin (3) este interpretativa)
3. Referitor la conventii civile (in asociatia noastra):
- Conv. civ. cu caracter permanent, persoane care pot avea si o activitate de baza pentru care incaseaza salariu
- Conv.civile/mandat pentru pensionari (la noi in asociatie presedintele si cenzorul sunt pensionari)
- CC cu carcater ocazional (diversi "mesteri" adusi pentru diverse lucrari in asociatie)

Dupa parerea mea, fisa de asigurat trebuie completata numai pentru cei care au Conv. civila cu caracter permanent (fie ca sunt sau nu salariati in alta parte), si calculat, retinut si platit CAS si somaj.
Pentru pensionari si conv. civila cu caracter ocazional (diversi "mesteri") nu ar trebui deschisa fisa de asigurat, ci numai calculat impozitul in tabelul de creante.

Poate mai apar si alte pareri....

Atentie la calculul impozitului dupa ce se scad contributiile CAS si somaj din venitul brut.
Daca suma ramasa este mai mica de 250 lei aceasta nu se mai impoziteaza.
Buna ziua,

Sunt nou pe acest forum, poate ma poate lamuri si pe mine cineva cu urmatorul caz la care am probleme cand il introduc in D112:
Daca cineva are zile lucrate dar si boala platita si de unitate si din fnuass

BrutOreLucrate=100 lei
BoalaUnitate=5 lei
BoalaFnuass=10 lei

Cand introduc in declaratie, imi pune baza la sanatate angajat 100 lei (suma pe care am pus-o in rubrica venit brut conditii normale, la B.2. C.N.P.A.S. - Condiţii de muncă).
Eu stiam ca baza la sanatate angajat este brut+boalaFu iar la Cas este Brut+bazaOug158(care acuma este SalarMediu*35/100*ZileBoala/ZileDinLuna)

Eu asa calculam pana acuma:
sanatatea angajat (100+5)*5.5/100
Cas angajat (100+SalarMediu*35/100*ZileBoala/ZileDinLuna)*9.5/100

S-a modificat vreo lege sau e o greseala in pdf-ul respectiv ?

Va multumesc pentru lamuriri

Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
camilghircoias, utilizator

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)