avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Formularul este pus la dispozitia noastra pentru a exersa pe el. E posibil ca datele care se completeaza automat sa fie gresite, dar va spun asta cu o mare rezerva. Si noi, cu conventiile civile, avem niste semne de intrebare.
Important este sa va obisnuiti cu completarea acestui formular, sa vedeti unde includeti datele pe care le completati manual si ce optiuni alegeti din cele puse la dispozitie de formular.....si ce va spune si cum va spune formularul, asa vom plati cu totii.

Noi trebuie sa ne modificam softurile de salarii si aceasta problema (si altele) ne impiedica intr-un fel sa avansam.
Aceasta problema apare si in procedura de validare, la corelatii.
Ma gandeam ca poate s-a schimbat ceva si nu stim noi.
scarmen a scris:

1. Nu cred ca se pune problema unui pensionar sa plateasca CAS si sa ceara, la un moment, dat recalcularea pensiei, in conditiile in care OUG 82/2010 prevede clar ca pensionarii nu platesc CAS si somaj (Art II, alin (5))

Si pensionarii platesc CAS, pentru veniturile din salarii si din contracte de mandat(aici intra presedintii de asociatii)
OUG 82 se refera la veniturile profesionale. altele decat cele salariale sau asimilate salariilor.

2. Nu imi dau seama, din OUG 82/2010, daca contributia CAS/somaj pe conventiile civile se cumuleaza cu contributia CAS/somaj pe salariul de baza si va conta la calcularea somaj/pensie, la un moment dat. OUG 82/2010 (art II, alin (3) este interpretativa)

Orice contributie CAS se cumuleaza pentru recalcularea pensiei. Si la somaj e similara situatia.

3. Referitor la conventii civile (in asociatia noastra):
- Conv. civ. cu caracter permanent, persoane care pot avea si o activitate de baza pentru care incaseaza salariu
- Conv.civile/mandat pentru pensionari (la noi in asociatie presedintele si cenzorul sunt pensionari)
- CC cu carcater ocazional (diversi "mesteri" adusi pentru diverse lucrari in asociatie)

-nu exista conventii civile cu caracter permanent. trasatura de baza a conventiei civile e ca se incheie pentru prestari de servicii ocazionale, limitate ca durata in timp.Atentie ca ITM-urile au inceput cu amenzile referitor la acest subiect.
-Presedintele si cenzorii nu au nici o treaba cu conventiile civile. Ei sunt remunerati pe baza de contrat de mandat, iar veniturile lor se incadreaza la venituri salariale, conform codului fiscal.
- abia la acei "mesteri" care presteaza lucrari ocazionale poate fi vorba de conventii civile.

Dupa parerea mea, fisa de asigurat trebuie completata numai pentru cei care au Conv. civila cu caracter permanent (fie ca sunt sau nu salariati in alta parte), si calculat, retinut si platit CAS si somaj.
Pentru pensionari si conv. civila cu caracter ocazional (diversi "mesteri") nu ar trebui deschisa fisa de asigurat, ci numai calculat impozitul in tabelul de creante.

Poate mai apar si alte pareri....

Toti trebuie trecuti, indiferent ca sunt pensionari sau nu, "angajati" cu CIM, contract de mandat sau conventie civila.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
grandanat, utilizator
In sfarsit o parere de specialist :)
In cer scuze, eu nu sunt jurist, am interpretat OUG 82/2010 dupa perceptia mea.
Intradevar este de vorba de venituri realizate in mod ocazional sau permanent
(nu conventii civile), am scurtat putin exprimarea....si a iesit altceva:slap:.

In conditiile unui contract civil pentru o activitate independenta cu caracter permanent (administrator, personal curatenie, contabil) inseamna ca ar trebui platite contributiile ca si la carte de munca (angajat si angajator).
Inseamna ca saracii pensionari (in asociatia noastra 80%) cred ca imi vor sari in cap....cand vor auzi de atatea contributii pe langa tot ce au de platit.

Sa inteleg ca pentru contractul de mandat (presedinte, cenzor) se plateste si CAS ?

Multumim pentru precizari, sunt foarte utile =D>

@grandanat si @scarmen

Pe Decl.112 unde se incadreaza contractele de mandat? Ca daca le introducem pe Sectiunea A se va plati CAS angajat si angajator si CASS angajat si angajator, Somaj si angajat si angajator, fond de garantare si cate si mai cate........
Haideti sa ne uitam si cum completam aceasta Declaratie, ca doar n-o sa ne ducem cu banii in mana sa platim si fara Declaratie......

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)