scarmen a scris:
1. Nu cred ca se pune problema unui pensionar sa plateasca CAS si sa ceara, la un moment, dat recalcularea pensiei, in conditiile in care OUG 82/2010 prevede clar ca pensionarii nu platesc CAS si somaj (Art II, alin (5))
Si pensionarii platesc CAS, pentru veniturile din salarii si din contracte de mandat(aici intra presedintii de asociatii)
OUG 82 se refera la veniturile profesionale. altele decat cele salariale sau asimilate salariilor.
2. Nu imi dau seama, din OUG 82/2010, daca contributia CAS/somaj pe conventiile civile se cumuleaza cu contributia CAS/somaj pe salariul de baza si va conta la calcularea somaj/pensie, la un moment dat. OUG 82/2010 (art II, alin (3) este interpretativa)
Orice contributie CAS se cumuleaza pentru recalcularea pensiei. Si la somaj e similara situatia.
3. Referitor la conventii civile (in asociatia noastra):
- Conv. civ. cu caracter permanent, persoane care pot avea si o activitate de baza pentru care incaseaza salariu
- Conv.civile/mandat pentru pensionari (la noi in asociatie presedintele si cenzorul sunt pensionari)
- CC cu carcater ocazional (diversi "mesteri" adusi pentru diverse lucrari in asociatie)
-nu exista conventii civile cu caracter permanent. trasatura de baza a conventiei civile e ca se incheie pentru prestari de servicii ocazionale, limitate ca durata in timp.Atentie ca ITM-urile au inceput cu amenzile referitor la acest subiect.
-Presedintele si cenzorii nu au nici o treaba cu conventiile civile. Ei sunt remunerati pe baza de contrat de mandat, iar veniturile lor se incadreaza la venituri salariale, conform codului fiscal.
- abia la acei "mesteri" care presteaza lucrari ocazionale poate fi vorba de conventii civile.
Dupa parerea mea, fisa de asigurat trebuie completata numai pentru cei care au Conv. civila cu caracter permanent (fie ca sunt sau nu salariati in alta parte), si calculat, retinut si platit CAS si somaj.
Pentru pensionari si conv. civila cu caracter ocazional (diversi "mesteri") nu ar trebui deschisa fisa de asigurat, ci numai calculat impozitul in tabelul de creante.
Poate mai apar si alte pareri....
Toti trebuie trecuti, indiferent ca sunt pensionari sau nu, "angajati" cu CIM, contract de mandat sau conventie civila.