popacatalin68 a scris:
Domnilor, doamnelor, chiar nu stie nimeni sa dea un raspuns clar la aceste intrebari, chiar nu stie nimeni sa interpreteze legea ?! Cine stie, sa spuna clar ce trebuie sa plateasca administratorul, salariat sau nu in alta parte, presedintele, pensionar sau nu, femeie de serviciu fara alt venit sau cu, s.a.m.d. Vad ca pe acest forum cei care cunosc legea vor sa ne afunde mai mult nu sa ajute. Trebuie sa spuna oamenilor cum sa completeze acest formular ca sa iesi cat mai bine cu banii tai, nu cu cei ai statului. Eu, ca nestiutor al contabilitatii, si ca unul care ii vine greu sa se descurce cu atatea formulare, impozite, acte contabile, asta as dori de la dvs.- un raspuns clar, pe intelesul tuturor celor ca mine. Multumesc !
Am raspuns de nenumarate ori la intrebarile adresate mai sus. Daca ati fi avut putina bunavointa sa dati un search ati fi gasit imediat raspunsurile. Dar sa reluam.
Intr-o asociatie de functionari exista 2 categorii de prestatori. Prestatori de servicii alesi si prestatori angajati. Cei alesi sunt predintele si cenzorii si ceilalti angajati administrator, femeie de serviciu, paznic, etc.
Presedintele si cenzorii. Pot fi remunerati pe baza de contract de mandat. Veniturile obtinute de acesta sunt venituri salariale, deci se platesc exact ca in cazul salariilor.
Persoanele angajate:
Administratorul, femeie de serviciu, etc, pot fi "angajate" :
- cu contract individual de munca, deci salariati.
- ca PFA. In acest caz isi platesc singuri taxele. impozit, sanatate si pensie(daca nu cotizeaza deja)
- pe baza de conventie civila, forma legala doar pentru prestarea unor
servicii ocazionale si cu durate bine determinata in timp.
Administratorul si femeia de serviciu nu pot colabora astfel; in urma unui control itm se sanctioneaza cu amenda de la 1500 la 2000 de lei.
Pentru taxele si impozitele pentru conventii civile vedeti aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...