avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
popacatalin68 a scris:

Domnilor, doamnelor, chiar nu stie nimeni sa dea un raspuns clar la aceste intrebari, chiar nu stie nimeni sa interpreteze legea ?! Cine stie, sa spuna clar ce trebuie sa plateasca administratorul, salariat sau nu in alta parte, presedintele, pensionar sau nu, femeie de serviciu fara alt venit sau cu, s.a.m.d. Vad ca pe acest forum cei care cunosc legea vor sa ne afunde mai mult nu sa ajute. Trebuie sa spuna oamenilor cum sa completeze acest formular ca sa iesi cat mai bine cu banii tai, nu cu cei ai statului. Eu, ca nestiutor al contabilitatii, si ca unul care ii vine greu sa se descurce cu atatea formulare, impozite, acte contabile, asta as dori de la dvs.- un raspuns clar, pe intelesul tuturor celor ca mine. Multumesc !


Am raspuns de nenumarate ori la intrebarile adresate mai sus. Daca ati fi avut putina bunavointa sa dati un search ati fi gasit imediat raspunsurile. Dar sa reluam.
Intr-o asociatie de functionari exista 2 categorii de prestatori. Prestatori de servicii alesi si prestatori angajati. Cei alesi sunt predintele si cenzorii si ceilalti angajati administrator, femeie de serviciu, paznic, etc.

Presedintele si cenzorii. Pot fi remunerati pe baza de contract de mandat. Veniturile obtinute de acesta sunt venituri salariale, deci se platesc exact ca in cazul salariilor.

Persoanele angajate:
Administratorul, femeie de serviciu, etc, pot fi "angajate" :
- cu contract individual de munca, deci salariati.
- ca PFA. In acest caz isi platesc singuri taxele. impozit, sanatate si pensie(daca nu cotizeaza deja)
- pe baza de conventie civila, forma legala doar pentru prestarea unor servicii ocazionale si cu durate bine determinata in timp.
Administratorul si femeia de serviciu nu pot colabora astfel; in urma unui control itm se sanctioneaza cu amenda de la 1500 la 2000 de lei.

Pentru taxele si impozitele pentru conventii civile vedeti aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...



Interesant rationamentul doamnei elga50, referitor la condtituirea unui fond de protocol pt plata celor ce desfasoara activitati in asociatie. Si eu m-am gandit la acest lucru cu ceva timp in urma, dar am renuntat imediat. Din cate stiu, nu interzice nimeni constituirea acestui fond si toata lumea ar fi fericita datorita faptului ca ar scadea cheltuielile simtitor, insa ce te faci in cazul in care te "toarna" vreun om de bine, cum exista in orice bloc din tara asta . Oricum, la ora actuala sunt convins ca exista cel putin 10% din asociatiile de proprietari , care atribuie salarii angajatilor , dar nu platesc niciun fel de taxa catre stat si trag gauri bugetului , asa ca nu stiu de ce n-am putea face toti lucrul asta :dance3:, chiar daca ne mustra constiinta .... macar pe unii.:hm:
Va puneti intrebarea cati nu vor depune D112 in februarie ? Sunt sigur ca foarte multi.
Programul D112 se mai poate capata de la orice administratie financiara ... va trebuie doar o disketa. Insa si acesta e doar varianta de test, varianta finala nu se stie cand va fi pus la dispozitie.
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
rain4est, utilizator
Buna seara,

Am vazut ca au aparut noi pareri si ca Dl Popacatalin6 ne-a "urecheat" ca nu venim cu solutii concrete, de parca nu asta am incerca sa gasim.
Numai ca noi nu suntem institutie a statului si incercam sa "deslusim" legea, cat mai bine in favoarea noastra.

Referitor la contract mandat / conventi civila:

Asa cum s-a spus mai sus activitatea de presedinte poate sa se faca prin rotatie de catre membrii comitetului executiv si voluntar.
Deci nu mai exista contract de mandat, pentru care sa se plateasca toate obligatiile de catre asigurat si angajator (asociatie). Sau se incheie contract de mandat pentru presedinte fara plata. La fel pentru cenzor, contract mandat fara plata.

Pe de alta parte cei care, de fapt, indeplinesc aceste obligatii pot avea conventii civile, ca si prestatori (cel care indeplineste functia de presedinte poate fi, in acte, administrator, apoi cenzor, contabil, casier, ingrijitor).
Legea nu limiteaza numarul de conventii civile ce pot fi incheiate de catre asociatie, daca aceasta isi permite (putem avea ingrijitori diferiti la 2 scari).

Mai mult decat atat acestia pot fi pensionari si conform OUG 82/2010 (art 5) "persoanele care au calitate de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile alin (2)" (plata CAS si somaj).

Si acum o problema tehnica de program (decl 112):

In cazul conventiile civile, pentru persoanele care desfasoara activitati ocazionale
sau pentru pensionari, legea spune clar ca nu se datoreaza contributii individuale pentru aceste venituri.
In decl. 112, instuctiunile sunt clare ca se alege Sectiunea C / tip de contract 18
(venituri din conventii civile). Insa aceasta automat calculeaza CAS, desi legea spune altfel.
Aici este o problema de soft, intrucat ar fi trebuie sa existe optiunea de asigurat/neasigurat CAS (asa cum exista pentru sanatate si somaj).

Eu am sa le trimit inca un e-mail celor de la ANAF sa le sesizez acest aspect.

Seara buna !


:offtopic:Cum s-ar zice...."sa revenim la oile noastre", alea pensionare si far'de CASu! :))

Eu va multumesc pentru chestia cu scrisul la ANAF. Abia astept raspunsul! Serios!
@scarmen
Evident ca daca faceti contract de mandat fara plata pentru cenzori sau presedinte nu mai trebuie platiti nimic. Fara indemnizatie nu exista nici contributii. Dar asta e un caz particular la care nu exista neclaritati, era in discutie cazul general cand mandatarii sunt remunerati.

E de la sine inteles ca legea nu limiteaza numarul de conventii civile. Poti sa ai cu sutele. Dar nu exista acoperire legala pentru a incheia o conventie civila pentru un administrator sau un ingrijitor. Daca acel ingrijitor presteaza o munca ocazionala, spre exemplu e angajat o data pe an sa taie copacii de pe terenul asociatiei(daca exista); atunci e perfect legal. Daca prin acel ingrijitor va referiti la o persoana ca face curatenie regulat, luna de luna, atunci acest contract e ilegal. E o contraventie penalizata cu amenda de la 1500 la 2000 de lei conform codului muncii(angajat fara contract de munca). Eu stiu ca pana acum ITM-ul a lasat asociatiile in pace si majoritatea au mers pe aceasta modalitate de colaborare dar asta nu inseamna ca e legal. Recent, cineva pe forum, spunea ca ITM-ul inteteste controalele si chiar au sanctionat astfel de practici.

Ca o paralela, si dpdv al contributiei au fost lasati in pace, si cei cu conventii si mai ales cei cu PFA-uri, si acum constatam ca, casele de sanatate emit somatii de plata cu miile, cerandu-si banii pe ultimii 5 ani. Si pana acum au fost lasati in pace.

Si ca sa fie capacul pus bine, va atrag atentia ca de la 1 iulie exista notiunea de activitate dependenta. Indiferent ca esti prestator de servicii pe baza de contract civil, de contract de prestari ca PFA, orice fel de contract. Teoretic daca vin autoritatile in control si constata ca de fapt activitatea prestata e dependenta, se reconsidera. Si in acest caz si angajatorul si prestatorul sunt buni de plata, pentru toate contributiile aferente, si f important, retroactiv. Pare greu de crezut ca asa ceva se va intampla in practica, insa exista aceasta posibilitate, suport legal exista.
In concluzie fiecare face cum il taie capul, insa ar fi foarte bine ca sa fie in limitele legii, pentru a nu se trezi mai apoi cu alte costuri suplimentare(plati retroactive, penalitati, majorari, amenzi contraventionale).

Ca o recomandare, se pare ca acum cea mai buna solutie ar fi contractele de prestari servicii ca PFA. Dar pentru asta aceste persoane trebuie sa se autorizeze.


Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2011
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)