avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Acoperire legala pentru contracte si conventii civile exista asa cum s-a aratat mai sus, dar si in conformitate cu prevederile Codului fiscal:
Art 52(1)
d) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil ;
ART. 78
Definirea veniturilor din alte surse
(1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:
e) venituri primite de persoanele fizice din activităţile menţionate la art. 52 alin. (1) lit. a) - e), în cazul în care contribuabilul a exercitat opţiunea de impozitare a acestor venituri potrivit prevederilor art. 79. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.

De asemenea Codul Civil trateaza in Titlul III DESPRE CONTRACTE SAU CONVENŢII art. 942 si urmatoarele.
Asa ca exista suficienta baza legala pentru ca o asociatie de proprietari sa incheie conventii si contracte civile. Dar in continutul acestora trebuie evitate prevederi care ar face obligatorie incheierea de Contracte individuale de munca.
Adica nu trebuie stabilit un program de lucru, o norma de ore pe zi/sapatamana/luna si alte asemenea prevederi care s-au mai spus aici pe forum.
@scarmen
N-ati inteles ce am spus, mai reluati o data mesajul.
Normal ca asociatia poate "angaja" persoane cu conventie civila, dar doar pentru activitati ocazionale. Administratorul si femeia de serviciu presteaza servicii permanente, regulate, luna de luna si nu ocazionale. Deci ele nu pot fi angajate pe baza de conventie civila.
@scarmen

Contabilul, administratorul si omul de serviciu nu pot fi incadrati cu conventie civila, pentru ca ei fac luna de luna acelasi lucru. Totusi, la omul de serviciu exista o portita, in sensul ca se poate face conventie civila in fiecare luna cu activitati diferite: in decembrie a dat zapada, in ianuarie a sters balustrada, in februarie a maturat spatiile comunem, in martie a sters geamurile, in aprilie a curatat peretii de panze de painjen, in mai a sapat gradina, in iunie a udat-o, in iulie a dat bordurile cu var, in august a facut deratizare, in septembrie curatat subsolul, in octombrie a spalat tomberoanele si in noiembrie a spalat ghenele. Hai ca am gasit cate una pentru fiecare luna :D
Darl la contabil si administrator nu merge de nicio culoare.
Nu va mai puneti pielea in saramura pentru cativa locatari-proprietari ca amenzile sunt usturatoare.
Asociatia noastra a fost chemata la ITM prin August 2010 si in urma controlului ne-a spus ca trebuie sa facem contracte de munca la toti angajatii mai putin pensionarii.
Asa am facut.Administratorul CIM 2ore si femeia de servici CIM 4 ore, cenzorul si gospodarul sunt pensionari si sunt cu conventie de prestari servicii.
Nu avem program de salarii, iar statele sunt facute in excel si toti le au asa, nu este mare filozofie doar trebuie sa aplici corect procentele si cu deducerea care se ia din codul fiscal acolo unde se incadreaza persoana angajata.
Revisalul a fost o poveste putin mai complicata dar am luat parole online si acum va fi mai simplu.Oricum acesta de completeaza doar cand sunt modificari de introducere sau scoatere din munca a unei persoane.
Referitor la declaratia 112 am salvat si lucrat pe ea de curiozitate.Asa am vazut ca la cei cu conventii va trebui sa le opresc obligatoriu 16% impozit si CAS 10.5%.Noi inainte opream doar 10% impozit.Somajul nu se opreste la pensionari deoarece conform art.19 litera (a) din legea 76/2002 sunt exceptati (logic, cum sa te dea in somaj daca esti pensionar) deci in declaratia 112 am trecut neasigurat la somaj si la sanatate la fel ca se opreste deja din pensie.

Daca cineva ne mai poate ghida cumva suntem incantati sa auzim opinii.

In momentul de fata cred ca suntem in regula
In contractele noastre am prevazut:
a) ingrijitor: sa se prezinte pentru efectuarea activitatii specifice ori de catre ori se impunea realizarea curateniei sau este solicitata de proprietari sau reprezentantii asociatiei. Face curatenie si din proprie initiativa.
- sa intretina corespunzator curatenia pe spatiile comune si din fata scarii blocurilor, atunci cand este cazul.
- sa utilizeze materiale curatenie procurate din surse personale (asociatia nu pune la dispozitie astfel de materiale)
- tip de lucru: ori de cate ori este solicitata

b) contabil/casier:
-sa urmareasca incasarea cotelor de intretinere, sa intocmeasca lunar listele de intretinere si documentele de plata ale asociatiei
- sa utilizeze mijloace infomatice si birotice personale pentru intocmirea listelor si evidenta contabila a asociatiei
- tip de lucru: la domiciliul acesteia sau al proprietarilor, atunci cand este posibil.

In acest fel nu am stabilit program de lucru si nu suntem subordonati asociatiei (fiecare isi organizeaza timpul asa cum considera, astfel incat activitatea specifica sa nu aibe de suferit); nu depindem de spatiile/dotarile sau consumabile asociatiei; nu avem cheltuieli deplasare sau indemnizatie de concediu.

Cu alte cuvinte, conform contractului, desfasuram activitate independenta.

Am putea avea incheiate conventii civile in aceasta situatie ?

O seara buna !

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)