avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
scarmen a scris:

b) contabil/casier:
-sa urmareasca incasarea cotelor de intretinere, sa intocmeasca lunar listele de intretinere si documentele de plata ale asociatiei

Deja intrati sub incidenta contractului de munca. Si nu doar prin ceea ce v-am subliniat. Parerea mea este ca, in cazul administratorului si ingrijitorului, nu se pot face conventii civile. Chiar daca nu faceti referire la timpul de lucru, atat ingrijitorul, cat si contabilul face aceasta muinca lunar.
V-am dat un exemplu cum puteti incheia o conventie pentru ingrijitor, dar asta presupune sa faceti in fiecare luna cate o conventie.
Atributiile unui contabil/casier nu permit inchierea unei conventii civile pentru ca el incaseaza si plateste facturi in fiecare luna, deci activitatea nu este una ocazionala, apoi mai este registrul de casa, care se completeaza ori de cate ori se inregistreaza o operatiune, deci nu cred ca poate fi vorba de conventie civila in acest caz.
Si reparatul instalatiei electrice ori de cate ori este nevoie poate presupune o regularitate.
In cazul listelor de intretinere nici nu poate fi vorba de activitate dependenta deoarece asociatia nu pune la dispozitia celui care le intocmeste nici spatiu de lucru, nici calculator.
Iar ca si casier, da, o data pe saptamana, o ora, poate insemna activitate regulata si dependenta in sensul ca un om poate sa-si castige painea zilnica dintr-o asemenea activitate....:)

Daca stam sa interpretam activitatile dintr-o asociatie ca fiind "dependente" in ideea in care ITM-ul doreste sa vada orice activitate independenta ca dependenta, atunci vom ajunge la concluzia ITM-ului....si mult nu va mai fi pana atunci.
Ideea e ca autoritatile decizionale mai bine ar fi spus asa:"pentru orice venit capatat, toata lumea, fara exceptie, are de dat la stat 30% din acest venit" (sau alt procent) in care ar fi intrat impozit, CAS, CASS, somaj, fond de garantare si multe altele.
Stiam o socoteala, declaram venitul si ne duceam cu banii la ANAF si plateam. De-acolo era treaba statului sa-si imparta cum voia acesti bani. Altfel ce facem? Stam si despicam firu-n patru, scornind noi aspecte prin care o acrivitate o declaram dependenta sau independenta. Nu asta este treaba noastra, ci aceea de a face ceva util, nu de a ne interpreta activitatile!
Vad ca va pricepeti ! Daca sunt administrator de imobil, sunt angajat in alta parte unde platesc toate darile catre stat, de ce mai trebui sa mai platesc inca o data la asociatia unde sunt administrator ?
Pai eu inseamna ca platesc sanatate de 2 ori, si celelalte la fel. Nu ajunge ca plateam 16% impozit ?!
Intrebari retorice pe care ni le punem cu totii.
Dar eu personal simt nevoia mai mult de lucruri sigure chiar daca ele sunt mai costisitoare, decat de o "bulibaseala bine organizata" din care scapa cine poate si in general scapa cei care trebuie sa scape, pe langa ei si unii mai nevinovati, dar care la un moment dat te poate costa chiar mai scump.
Sunt intrebari retorice la care nu vom primi, indraznesc sa afirm acest lucru, niciodata un raspuns corect.
Eu unul, sunt convins ca niciodata . Mi se parea mai simplu sa spuna scurt : "Fratilor ! La orice forma de salariu platit , cotizati inca 40% catre stat, insemnand sanatate, somaj , impozit si alte cele. Toata lumea era fericita si nu mai aveam atata bataie de cap si alergatura sau discutii la nesfarsit despre D 112 sau cine plateste, cine nu si cat sau de ce .

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)