avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestatie in anulare - eroare materiala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestatie in anulare - eroare materiala?

Am urmatoarea speta si va rog sa va dati cu parerea:

Curtea de apel admite recursul. In motivare invoca de la un capat la altul, art.7 alin 7 dar de fapt se refera la art. 7 alin 8 din care citeaza si pe care-l comenteaza ca fiind alin 7. Poate fi interpretata ca o eroare materiala? Se poate interpeta ca dezlegarea recursului este rezultatul unei greseli materiale?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 18:17, 8 Aprilie 2008
Scopul este acelasi, dar obiectul cauzei nu. Nu suntem in fata puterii de lucru judecat. Poti sa faci o noua actiune.
Nu exista autoritate de lucru judecat daca in prima actiune s-a urmarit valorificarea unui drept (cumpararea camerei y) izvorat direct din prev. legii nr. 85/1992 iar in al doilea caz - dreptul care se cere sanctionat in justite are ca izvor conventia. Daca insa izvorul dreptului este acelasi in ambele actiuni (prev. legii nr. 85/1992) atunci exista autoritate de lucru judecat chiar daca a doua actiune contine formulari diferite, intrucat ceea ce conteaza aici sunt cererile asupra carora instantei i s-a cerut efectiv sa statueze in ambele actiuni.
Da, izvorul dreptului este acelasi in ambele actiuni. Pentru ca nu exista nici o conventie in baza careia sa cer hotararea. As fi cerut hotararea care sa tina loc de contract tot in baza legii 85/1992. :hm:


Teoria zice ca obiectul actiunii civile este ceea ce se cere prin actiunea respectiva, pretentia reclamantului. In prima actiune reclamantul a cerut obligarea paratului sa incheiere contractul de vanzare-cumparare. In a doua actiune reclamatul ar cere o hotarare care sa tina loc de contract.

Este fortat?

:help:
Obligarea paratului la incheierea fortata a contractului de v/c este egala, in ceea ce priveste autoritatea de lucru judecat, cu suplinirea actului sau de vointa prin hotararea care tine loc de contract, chiar daca cele doua cereri difera din punct de vedere formal.
Trebuie avut in vedere ca obiectul actiunii civile se refera la dreptul care se cere aparat si la obligatia corelativa acestuia. Or, de vreme ce dreptul este acelasi - intrucat are acelasi izvor - , iar obligatia paratului este si ea aceeasi cu cea din prima actiune - izvorul obligatiei este identic - exista autoritate de lucru judecat.
Poti insa sa incerci, practica este diversa si uneori ai impresia ca te afli intr-o adevarata "curte a miracolelor" unde institutiile de drept isi pierd conturul si devin fluide.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicare formulata gresit si descoperita tarziu bobo_ro bobo_ro Cu multi ani in urma \"G\" cumpara un teren intravilan. Cand cumpara acest teren tranzactiile se faceau doar in baza contractelor de vanzare-cumparare ... (vezi toată discuția)
Recurs impotriva incheierii de indreptare eroare materiala. procedura Irina S. Irina S. Cum se judeca recursul impotriva Incheierii prin care s-a indreptat eroarea materiala strecurata in decizia instantei de apel (instanta care a rejudecat ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tine loc de act autentic de vanzare cumparare Alinadragomir Alinadragomir Buna seara! Judecatoria sect 3 a comunicat hotarare care sa tine loc de act autentic de vanzare cumparare dintre mine si parintii mei, insa in acea hotarare ... (vezi toată discuția)