Buna ziua.Dorescsa ma ajuta-ti in urmatoarea problema:
Un angajat al nostru isi va face cerere de reintegrare in functie,in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile,prin care s-a dispus reintegrarea pe vechiul post,cu plata tuturor drepturilor salariale la zi.Unitatea nu mai doreste colaborarea cu acesta.Postul a fost desfintat ,din statul de functii si din organigrama unitatii din 2009 (data concedierii) El nu mai exista in fapt concedierea fiind efectiva.Mentionez ca a existat si o nota de fundamentare cu motivele care au generat concedierea in urma Hot.consiliului de administratie. Gresala facuta e ca nu am oferit un alt loc de munca(pt-ca nu l-am avut) si nu am cerut sprijinul AJOFM.
Este corect ca in momentul cand vine pt.reintegrare sa ii ofer locurile de munca vacante din unitate si sa cer si sprijinul AJOFM si pe urma dupa cele 3 zile sa dau preavizul cu cele 20 de zile de preaviz cu motivatia ca locul de munca nu mai exista si pe urma sa dau o noua decizie de concediere.
Cum considerati ca ar fi cat mai legal,astfel incat la o posibila contestare a concedierii,sa fim siguri ca nu va avea castig de cauza.
Si inca ceva: concediul de odihna cuvenit,prima de vacanta si bonurile de masa pe aceasta perioada nelucrata se platesc?
Va multumesc
1. Cand se va prezenta la angajare ii faceti cunscut in scris ca postul vechi a fost desfiintat, fiind disponibil un alt post - asa numita oferta de munca. La aceasta oferta are timp de gandire 15 zile calendaristice (nu este in lege, exista in practica). La momentul implinii termenului, daca nu se prezinta la munca in vederea semnarii contractului nou - dvs v-ati respectat obligatia reincadrarii pe noul post. Ii specificati si solicitarea sprijinului AJOFM.
2. Nu. Concediul de odihna este oferit pentru "perioada efectiv lucrata intr-un an calendaristic". La fel si primele si bonurile de masa. Efectul reintegrarii naste obligatii de plata a acestora de la momentul efectiv al luarii in evidenta.
Pentru perioada nelucrata,
- concediul de odihna si prima de concediu nu se platesc - intructa exista inca posibilitatea teoretica a efectuarii lor in natura, si fiindca c.o. se compenseaza in bani numai la incetare contractului.
daca insa il veti concedia a doua oara, atunci va trebui sa ii compendati in bani c.o, neefectuat +prima de concediu.
- in privinta bonurilor de masa, depinde de: 1. ce scrie in hotararea de reintegrare, 2. ce aveti prevazut in ccm / regulament inetrn in privinta acordarii bonurilor de masa.
Am inteles.Si va multumesc pentru amabilitate si ajutor.Problema este ca nu am locuri de munca vacante conform pregatirii sale profesionale,(liceu) decat de muncitor necalificat,si precis o sa refuze aceasta oferta.
Ce fac in acest caz cu preavizul?
Hmmm... noua concediere este destul de dificila ca si procedura.
Va recomand sa verificati si subiecte anterioare in forum, facand o cautare dupa "desfiintare de post".
In mare, orientativ, etapele sunt:
1. reintegrarea
2. notificarea de preaviz, cu urmatoarele elemente:
- motivul detaliat al concedierii
- termenul de preaviz
- salariu compensator
- oferirea de posturi disponibile daca exista, cu termen de optiune (recomand un termen mai mic de 15 zile, eu as zice 3)
Daca accepta unul din posturi:
3. Incheierea de act aditional cu noul post si gata
Daca nu accepta un nou post, preavizul isi continua cursul
Daca nu exista post disponibil, nu se ofera nimic in preaviz, insa se notifica AJOFM.
Daca aveti posturi sub calificarea respectivului,oferiti-le totusi, ca sa fie clara buna dvs. credinta.
4. La expirarea termenului de preaviz, se va intocmi decizia de concediere, care trebuie sa cuprinda elementele obligatorii prevazute de codul muncii.
verificati va rog si art. 58 - 78 din Codul muncii.
Concediere art.65
pirko
Buna ziua,
Va prezint urmatoarea situatie: un angajat cu functia de contabil este concediat conform art. 65 alin 1 din Codul Muncii, i se da un preaviz de 20 ... (vezi toată discuția)