Buna ziua,De nenumarate ori am gasit rezolvarea unor probleme cu ajutorul sfaturilor dvs.Apelez si de aceasta data si va multumesc....prietenul meu a mostenit impreuna cu fratele sau(dupa decesul prematur al mamei) un imobil (casa compusa din D+P+E si pod )si 100mp de teren curtea casei.Ei fiind mai mici tatal care a stat cu ei in casa s-a ocupat de administrarea imobilului.Ei locuiau impreuna la etaj iar parterul care era mai vechi(imobilul a fost construit pe parti in diferite perioade de timp)il inchiriau.Cu trecerea timpului tata s-a recasatorit si a plecat intr-un alt imobil(ap.3 camere) ce-i revenise lui in urma taxei de succesiune.Acum baieti sunt mari (27 si 29 ani) si cel mare s-a casatorit iar prietenul meu are si el o iubita cu care se va casatori anul acesta.si evident au inceput discutiile.Vor sa vanda sa imparta bani ,dar si aici sunt discutii ptr. ca unul ar vrea dar celalalt numai zice ca vrea dar de fapt pune "bete in roate," cel mic sta cu iubita lui cu chirie, ca sa evite scandalul si nu stiu cum sa-si rezolve problema.Intrebarea ar fi---ce pasi trebuiesc urmati si cui trebuie sa se adreseze(notar sau instanta) pentru asi imparti imobilul ?.si daca ar trebui sa contacteze un evaluator pentru a stabili valoarea pentru ca demisolul si parterul fiind si mai vechi si mai degradate de chiriasi sar putea sa fie mai"ieftine"decat etajul care este aranjat ptr. ca acolo au locuit ei.Situatia este una f. delicata dar v-as multumi din suflet ptr,cateca sfaturi
sa se indrepte catre instanta cu o actiune de partaj, iesire din indiviziune.
reclamantul sa estimeze valoarea, sa achite taxa de timbru, de evaluat se va evalua pe parcursul procesului.
ca instanta sa dispuna vanzarea bunului, trebuie ca ambii sa fie de acord. daca unul din cei 2 doreste ca bunul sa-i fie atribuit, va trebui sa-l despagubeasca pe celalalt
Multumesc...Nici unul nu dispune de bani sa-l poata despagubi pe celalalt asta ar fi cea mai simpla metoda dar in 2007 cand s-a dezbatul succesiunea imobilul a fost evaluat la 240.000 euro acum preturile au scazut ei l-au pus la vanzare la 150.000 dar pe criza nu-i intreaba nimeni ,cel mare nu prea ar vrea ca este legat sufleteste de casa.si cel mic nu vrea sa mai stea in chirie si parterul di demisolul casei sa stea gol......asta ar vrea ei sa-si imparta casa......nu stiu daca vor ajunge la instanta pentru ca tatal sa exprimat ca ....unul sa ia demisolul si parterul celalat sa ia etajul si podul si ii pune sa" traga din caciula" daca situatia asta iar impaca si s-ar intelege ar trebui sa mai mearga la instanta sau iesirea din indiviziune se poate face la notar
daca se inteleg cum sa-l imparta, se pot duce si la notar, nu stiu cat sunt taxele, va trebui sa intrebati la notar, sau la mai multi, ca difera.
in instanta, taxa de timbru e 3 % din valoarea imobilului.
SE poate si la instanta, si la notar, depinde de calea pe care o aleg, de cat de rezonabili sunt si cati bani si/sau nervi sunt dispusi sa cheltuie.
Instanta dispune vanzarea unui imobil care e de partajat in cazul ca acesta nu se poate imparti in natura ori ca nicio parte nu-l solicita sau nu are bani de sulta.
In niciun caz instata nu dispune vanzarea oar in cazul acordului partilor, ca asa partile il pot vinde fara sa ajunga la instanta... :D
Indicat ar fi ca partea interesata sau mai presata de timp sa recurga la ajutorul unui avocat si sa vada ce posibilitati reale are, care sunt costurile estimate ale fiecareia, timpul de realizare, riscuri etc.
Poate ca o notificare si o conciliere sau o mediere ar rezolva problema fara instanta... poate ca la instanta ar fi mai ieftin... depinde, in functie de situatie.
multumesc mult...in cazul fericit in care tatal ar reusi sa le imparta imobilul si ei ar fi de acord cu dorinta tatalui cat credeti ca ar dura....ca timp ...pana ce ar deveni proprietari fiecare pe bucatica lui.
Probleme partaj
magdaionescu2
Buna ziua!
Scara de acces :trei frati am mostenit o vila cu demisol,parter si etaj; scara care coboara la demisol nu e prinsa in schitele facute de inginer, ... (vezi toată discuția)