avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme partaj

Buna ziua!

Scara de acces :trei frati am mostenit o vila cu demisol,parter si etaj; scara care coboara la demisol nu e prinsa in schitele facute de inginer, iar cea de acces la etaj este prinsa in schita la parter ;demisolul este ca suprafata mai mic si trebuie platita o sulta de ceilalti doi frati ca o c/val a diferentei de suprafata.Proprietarul demisolului cere celui de la parter ca la plata sultei sa fie prinsa la totalul suprafatei si suprafata scarii de acces la etaj desi la el nu e prinsa in schita scara de acces la demisol.Scara de acces reprezinta intrarea in imobil si este folosita de demisol-un metru,parter-3 m si etaj 4 m. Este corect ca o scara de acces pentru demisol,parter si etaj sa fie prinsa in calcul ca dif de suprafata la stabilirea sultei (desi nu e spatiu locuibil ci de acces pt toti) si cea de la demisol ,nu? Daca este corect, trebuie platita diferenta doar de cel de la parter? 2. Plata sultei :fratele de la demisol refuza sulta si pretinde o camera de la parter pt care sa plateasca o suma de bani, desi in partajul voluntar se specifica clar ca se va plati o sulta de comun acord ; din martie i se solicita sa comunice pretentia pentru sulta si amana comunicarea sumei insistand pe acordarea spatiului solicitat care e deja proprietatea celui de la parter.Cum poate fi obligat sa comunice o suma? Ce repercusiuni poate suporta proprietarul parterului daca sulta nu e platita inainte de mutarea in apartament(din cauza celui de la demisol).Exista legal stabilit prin lege un termen de plata a sultei?

Multumesc!
In primul rand trebuie analizat partajul voluntar( inscrisul) si clauzele pe care le cuprinde dar daca, se specifica"de comun acord" nu cred ca puteti sa-l obligati fara a-l actiona in justitie.

succes
av. Ileana Schwarz
Partajul pe cale judecatoreasac se poate solicita in situatia in care nu exista acord.
Mergeti la un avocat cu actele si planurile , e greu de explicat o situatie care nu e pentru noi clara . Solicitati partajul la judecatorie si un expert va identifica , va evalua si va imparti spatiul iar judecatorul se va pronunta in functie de expertiza dar si de dorinta partilor. E bine sa cadeti la intelegere pentru ca instanta poate va nedreptati pe unul din voi. Instanta va acorda termen pentru plata sultei pentru cei care nu primesc bunuri in natura la partaj .Daca nu , termenul e de 3 ani dupa care se prescrie. Creditorul poate solicita oricand in interiorul termenului de 3 ani sulta cuvenita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spatiu comun w_v_w_v w_v_w_v Buna ziua In blocul unde locuiesc exista 3 scari unite.si 2 etaje fiecare. Primele 2 sunt in linie drepta iar cea de-a 3 scara este unita de cea de-a 2 ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune spatii comune locuinta+teren alca alca Am cumparat de curand un apartament situat intr-o vila in Bucuresti, apart. format din: - ap. cu o sup. utila de 57,03 mp situat la parterul vilei + 1 ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri imobile carolinacaro carolinacaro Pt. a evita cheltuielile care nu sunt deloc mici, am hotarat impreuna cu sotul meu sa rezolvam problema pe cale amiabila, dar avem cateva nelamuriri, la care ... (vezi toată discuția)