avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... partaj bunuri imobile
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

partaj bunuri imobile

Pt. a evita cheltuielile care nu sunt deloc mici, am hotarat impreuna cu sotul meu sa rezolvam problema pe cale amiabila, dar avem cateva nelamuriri, la care va solicitam ajutorul.
1. se poate face partaj in natura, in cazul nostru imobilul supus partajului este o casa cu parter si etaj-mansarda. Ambele pot functiona independent, adica din holul de la intrare daca faci dreapta este apartamentul de la parter, iar daca urci pe scari este ap. de la mansarda. Ambele au usa la intrare si binenteles ca exista si o usa la intrarea in casa, direct in holul comun. Fac aceste precizari deoarece mi s-a spus ca nu se poate face partaj in natura, ca nu sunt 2 apt., astfel ca va trebui sa vindem casa si sa impartim banii 50/50.
2. Cand ne-am separat eu l-am intrebat daca doreste sa se mute sus in mansarda si nu a vrut. Asa ca, eu am ramas la mansarda si el la parter. Mansarda are o suprf. de 70 mp, iar parterul 50 de mp, neluand in calcul holul comun. Am auzit ca fiind mansarda, pt. stabilirea corecta a valorii imobilului se reduce valoarea cu 30%. Este corect? Daca da, se poate face acest lucru si in cazul partajarii in natura? Adica 70m.p./130%= 53,85mp, atat as avea eu de fapt? Dupa parerea mea diferenta pe care ar trebui sa i-o cedez este de 2 mp. Corect? Cum pot sa-i cedez diferenta?
3. Ipotetic vorbind, daca am o situatie de genul, nu stie ca sunt in gradina incuie usa si pleaca, iar eu neavand cheie de la intrare in casa nu pot sa intru in apartamentul meu. Ce fac, nu este vinovat nici el, ca doar nu o sa ma caute de fiecare data prin curte, dar nici eu nu pot sa fiu tot timpul cu cheia de gat. Dupa parerea mea, ar trebui impartit holul de jos de la intrare si facut acces din exterior, iar acest lucru se poate realiza in cazul nostru. Ce ziceti?
Puteti sa-mi recomandati care ar fi pasii pe care trebuie sa-i facem ca sa rezolvam?

Cu mult respect pentru profesiunea dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: carolinacaro , utilizator 13:51, 20 Septembrie 2009
Va raspund punctual ca sa nu incurcam subiectele:
1--Cine v-a spus ca nu se poate partaja in natura habar nu are ce vorbeste! Cu certitudine!B-)
DA! Se poate partaja si se procedeaza in felul urmator : se face o expertiza -evaluare de catre un expert prin care se stabileste exact partea care i revine fiecarui sot si partile comune prin care se face accesul la care cei 2 soti vor avea drept de folosinta . In cazul in care unul dintre cele 2 apartamente rezultate este mai mare se va stabili o sulta ( o suma care va trebui platita de cel caruia ii revine apartamentul mai mare ) care va fi platita celui cu apartamentul mai mic!
Nu trebuie sa vindeti casa!!!!!!!!!!
2--Fiind mansarda se reduce ca si valoare de calcul dar nicidecum cu 30%! Trebuie vazut imobilul si conteaza foarte mult si situatia juridica(poate fi un imobil vechi cu o mansarda nou construita , deci nu e cazul unei reduceri de 30%). Depinde de la caz la caz!
Diferenta eventuala va fi evaluata in bani si o veti achita , este cel mai simplu mod!
3--Varianta propusa de dvs este foarte corecta dar trebuie vazuta schita imobilului pentru a se putea stabili cu exactitate!
Oricum , ca si procedura , dupa acea evaluare , trebuie sa apelati la un cadastrist care va face un cadastru de dezmembrare , iar apoi la notar semnati un act de partaj voluntar . Actul de partaj voluntar impreuna cu cadastrul de dezmembrare vor ajunge la cartea funciara care va intabula separat cele 2 proprietati pe numele fiecaruia dintre soti , conform impartelii de comun acord!
SUCCES!
=D>
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa tata mihaela_badea mihaela_badea Buna ziua, Am o problema pe care as dori sa o lamuresc... In 2009 tata a mostenit casa parinteasca dupa decesul mamei sale, fiind singurul mostenitor de ... (vezi toată discuția)
Parti comune vandute ca parti exclusive de icvl in 1973 Theo77 Theo77 Este vorba de o casa ce a fost construita in anul 1930, avand subsol, parter, etaj si mansarda. (Subsolul este trecut ca pivnita si la mansarda sunt camere de ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare teren cu constructie TheoPopescu TheoPopescu Buna ziua Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: am un teren de 110 mp care are pe el o constructie cu suprafata la sol de 74 mp. Terenul nu are o ... (vezi toată discuția)