avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen mostenire

Tot citesc legile, intreb la notari, dar....nu mi-e clar, deci:
1.succesiunea se deschide prin deces;
2. in termen de 6 luni trebuie sa te prezinti pentru acceptare, daca vrei motenire;
3. daca nu se prezinta nimeni, dar are sot care foloseste bunurile personale si comune, el poate sa se prezinte peste 6 luni?
4. Daca da, atunci nu este valabil si pentru alt rezervatar?- chiar daca nu are nici-o treaba cu acceptarea tacita?
5. Concluzie: la 6 luni si ceva sotul se prezinta sa dezbata mostenirea in calitate de unic mostenitor, deoarece celalalt rezervatar, nu s-a prezentat in termen? Sigur este asa?
Cel mai recent răspuns: sara , utilizator 23:00, 21 Mai 2009
buna ziua!
am si eu o intrebare. daca tata moare (unicul parinte), iar eu sunt unicul mostenitor (nu mai este nimeni care sa ridice pretentii), cat de repede pot intra in posesia locuintei sale?? cat de repede se poate face transferul locuintei pe numele meu?? mentionez ca doresc sa vand locuinta cat mai curand posibil.
multumesc anticipat.
va rog sa ma ajutati si pe mine!
in 2saptamani se implinesc 2ani de la decesul tatalui si inca nu am depus actele pt. succesiune..si acum am vazut ca sunt taxe mai mari dupa doi ani..adika?...cat de mari?..precizez ca sunt mai multi mostenitorii..si nu a depus nimeni actele respective..:(aa..si inca o nelamurire..sa inebunesc nu alta..#-omi-a zis un domn jurist ca nu se poate face procedura de succesiune pt. ca in momentul vietii tatal a facut un contract de vanzare -cumparare cu uzufructviager(sper sa nu zic prosti..scuze :">)..cu bunika..iar aceasta din urma traieste in momentul de fata...adika nu se poate face atata timp cat bunika traieste?:help:mie personal mi se pare ceva absurd..dar ma rog..poate nu-i asa..sper sa nu fie asa..:((
-va multumesc anticipat!
@bibi ...depinde de cat de repede ajungeti la notar cu actele de proprietate ale tatalui si cele de stare civila si-i achitati onorariul ca sa va eliberese certificatul de mostenitor. (in posesie sunteti, pentru ca sunteti mostenitor sezinar, dar certificatul va trebuie pentru vanzare).

@sara ...daca se implnesc 2 ani veti avea de achitat in plus un impozit de 1% aplicat asupra valorii masei succesorale.
Juristul ...vorbea anapoda. Mergeti la un notar de la locul decesului tatalui dvs. Se poate rezolva in cele 2 saptamani ramase. Mostenitorii tatalui mostenesc ce avea tatal (adica nuda proprietate) si bunica isi pastreza dreptul de uzufruct ca si pana acum. Unde e problema? (poate e ceva ce nu cunosc eu si nu stiti dvs sa povestiti de aceea va sfatuiesc sa intrati cat mai repede in biroul unui notar).
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
romascanu, moderator
va multumesc mult de tot..:vishenka:sunt mai linistita acum, in fine ideea era ca bunika e mama tatalui..si tatal a grijit-o pana in momentul decesului survenit in urma unui accident, iar contractul dintre bunika si tatal era facut pt. locuintza unde avea domicilul tatal..deci practic toata averea e acea casa cu terenul aferent..si juristul imi zicea ca nu se poate deschide succesiunea....dar acum am inteles..multumesc mult de ajutor!

cu respect Sara.
maine voi incerca sa merg la un notar sa vorbesc cu dansul si sper sa se rezolve toate sa nu fie probleme!va multumesc inca o data pentru raspunsul dumneavoastra!


cu stima Sara

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alt caz succesiune Ana Mocanu Ana Mocanu [b]X[/b] si [b]Y[/b] sunt casatoriti. Au impreuna doi copii (majori): [b]A[/b] si [b]B[/b]. Moare [b]X[/b]. Teoretic, mostenitori sunt: [b]Y[/b], [b]A[/b] si ... (vezi toată discuția)
Acceptarea succesiunii si mostenitor sezinar nenea_LomLom nenea_LomLom Poate un mostenitor sezinar sa piarda dreptul la mostenire, daca nu a facut la termen acceptarea succesiunii la notar, in situatia in care a stiut de moartea ... (vezi toată discuția)
Succesiune naeprioroc naeprioroc Tatal meu a decedat in 2000 au ramas mostenitori, mama, subsemnatul si 2 nepoti (copii ai fratelui meu decedat). Averea parintilor mei consta dintr-un ... (vezi toată discuția)