avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Control ITM asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Control ITM asociatie de proprietari

#-o Itm-ul s-a pus serios pe controale. Am primit o adresa astazi de la ITM , prin care suntem instiintati ca, asociatia de proprietari trebuie sa se prezinte pt verificare saptamana viitoare. Precizez ca toti care lucreaza in folosul asociatiei ( administrator, presedinte, f. de servici ) au contracte de prestari servicii , si li se retine lunar impozitul, impozit declarat si platit luna de luna la finante.
Se intocmesc state de plata unde toti semneaza , cum ca au primit banii. Statele de plata nu se intocmesc cu un program anume , si pe hartie , intr-un tabel excel.
Nu am incheiat CIM-uri , pt ca locatarii nu sunt deacord sa plateasca contributii, pt ca pt un CIM trebuie sa platesti contributii, nu gluma. , si cum marea majoritate sunt pensionari , cand aud de bani in plus se crizeaza . Unii nici nu inteleg , pur si simplu daca le zici ca trebuie sa intocmesti un CIM , zice nnu din start.:)))
Intrebarea e... ce altceva ar putea controla? pt ca la negru nu se lucreaza din mom ce se retine impozitul?, se fac declaratii luna de luna la fisc si se plateste?

Si o a doua intrebare? Am auzit ca de la 1 ianuarie , administratorul trebuie sa aibe pfa sau sa se incheie contract de munca cu timp partial ?

va multumesc.
Cel mai recent răspuns: drg75 , utilizator 15:12, 22 Februarie 2011
@un locatar
Bine dar cum stiti cit are fiecare deducere personala?
Sau toti au la fel?
Eu am inteles dupa raspunsul dat de dumneavoastra doamnei Elga si mie cum se calculeaza si ca se aplica niste procente dar de unde stiti dumneavoastra treaba cu deducerea?
Cand calculati dl adriantot cum faceti? scadeti mereu 250 ron deducerea?Ca restul procentelor am inteles cum sa le aplic.



Cand vrea sa calculeze domnul adriantot scrie si dansul pe google calculator salarii si il ia pe primul ca doar nu se apuca sa calculeze manual pentru toti la cererea clientului.
Calculator salariul brut pornind de la cel net (net la brut)
[ link extern ]
Calculator salariul pornind de la cel brut( brut la net)
[ link extern ]

Programatorul care face programul la randul sau ia si el regulile din codul fiscal unde scrie ca:
Norme metodologice Cod fiscal:

112. În scopul determinării impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se află funcţia de bază se înţelege:

a) pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de muncă, ultimul loc înscris în carnetul de muncă sau în documentele specifice care, potrivit reglementărilor legale, sunt asimilate acestora;

b) în cazul cumulului de funcţii, locul declarat/ales de persoanele fizice.

Funcţia de bază poate fi declarată de angajat în condiţiile legii şi la locul de muncă la care acesta realizează venituri din salarii în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial.

Codul Muncii al României

Art. 35.

(3) Salariaţii care cumulează mai multe funcţii sunt obligaţi să declare fiecărui angajator locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază.

Cod Fiscal

Deducere personală

Art. 56. - (1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 10.000.000 lei inclusiv, astfel:

- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 2.500.000 lei;

- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 3.500.000 lei;

- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 4.500.000 lei;

- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 5.500.000 lei;

- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 6.500.000 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 10.000.001 lei şi 30.000.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 30.000.000 lei nu se acordă deducerea personală.


[ link extern ]
[ link extern ] /
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator
revin cu o intrebare . referitor tot la asociatia de proprietari. Contractul de mandat este cel in baza caruia este remunerat presedintele asociatiei . la suma cuvenita , inscrisa in contract ce contributii trebuie sa declar si sa platesc la buget , in afara de impozit?
Se retine cas, somaj????

va multumesc
Daca completati Decl.112 vor aparea automat contributiile.
Chiar daca nu va pot spune exact toate contributiile, va pot spune ca veniturile din contractul de mandat sunt considerate venituri de natura salariala (tocmai ce mi-a spus si mie contabila ca a crescut brutul care se trece pe lista pentru contractul de mandat cu aproximativ 100 de lei fata de cat era pe lista lunii decembrie)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate salarii mihaita 28 mihaita 28 am o carte de munca la un privat pe care mio platesc lunar sunt cu un salariu minim pe economie si as dori mai exact cat plateste lunar pentru mine incluse ... (vezi toată discuția)
Calcul taxe diablo diablo Buna ziua, pentru un salariu brut de 720 de ron, ce suma reprezinta toate taxele sau mai bine zis care e suma neta care ramane dupa plata taxelor? Va ... (vezi toată discuția)
Cotele contributii salariale 2010 alinadanila alinadanila as vrea sa stiu si eu care sunt cotele pentru contributii salariale pe anul 2010. am fost in crestere copil si acum vreau sa ma pun la curent (vezi toată discuția)