avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajata asistenta medicala, la privat - dosar de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajata asistenta medicala, la privat - dosar de personal

Buna seara,
Ma adresez dumneavoastra deoarece nimeni nu a reusit sa ma lamureasca intr-un aspect pe care urmeaza sa vi-l prezint.
Sunt specialist Resurse Umane la o firma privata si din 2005 avem angajata o persoana pe postul de Asistent Medical Generalist. In realitate, aceasta persoana nu desfasoara aceasta functie; a fost un acord cu patronii firmei pentru a nu pierde vechimea in munca.
In dosarul de personal se afla o Autorizatie de libera practica eliberata in anul 2004 de catre Ministerul sanatatii, O diploma de absolvire a scolii de specializare postliceala ( Asistent medical) si o carte de munca in care sunt inscrise functiile ocupate ( Asistent medical - la un cabinet individual, asistent medical - la o institutie publica, asistent medical principal - la un spital). Nu sunt intreruperi de activitate intre contracte.
Acum urmeaza dilema mea:
Conform legii, aceasta persoana, incadrata la noi, respecta bazele legale? Am citit ca asistentii medicali trebuie sa fie membri OAMGMAMR, sa aiba carnet de membru vizat anual, sa plateasca taxe, sa dea examene, sa-si incheie asigurari. Noi nu avem asa ceva din partea ei de mai bine de 5 ani.
Autorizatia de libera practica mai este valabila? Ce alte acte trebuie sa ii solicitam? Ce trebuie sa facem noi, ca si angajatori si ce trebuie sa faca ea, ca si angajat astfel incat sa nu fim in afara legii?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 20:48, 14 Ianuarie 2011
Art. 9
Profesia de asistent medical si, respectiv, profesia de moasa se pot exercita de catre persoanele prevazute la art. 1, care indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt posesoare ale unui titlu oficial de calificare de asistent medical, prevazut in anexa nr. 1, pentru profesia de asistent medical, respectiv sunt posesoare ale unui titlu oficial de calificare de moasa, prevazut in anexa nr. 2, pentru profesia de moasa;
b) sunt apte, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei;
c) sunt autorizate de catre Ministerul Sanatatii;
d) nu au fost condamnate definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii in imprejurari legate de exercitarea profesiei sau persoanele pentru care a intervenit reabilitarea.
Art. 10
(1) Autorizarea exercitarii profesiei de asistent medical si autorizarea exercitarii profesiei de moasa pe teritoriul Romaniei se fac conform reglementarilor privind inscrierea in Registrul unic national al asistentilor medicali si moaselor, elaborate de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania.
(2) Autorizatia de libera practica se acorda de catre Ministerul Sanatatii, pe baza urmatoarelor acte:
a) titlurile oficiale de calificare in profesia de asistent medical si, respectiv, titlurile oficiale de calificare in profesia de moasa, prevazute de prezenta lege;
b) certificatul de cazier judiciar;
c) certificatul de sanatate fizica si psihica;
d) avizul Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania.
(3) Asistentii medicali generalisti, precum si moasele cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene, stabiliti in Romania, exercita profesia pe baza documentelor emise de autoritatile competente romane, conform art. 30.
(4) In caz de prestare temporara de servicii pe teritoriul Romaniei, asistentii medicali generalisti si, respectiv, moasele cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene, stabiliti in unul din aceste state, sunt exceptati de la obligativitatea obtinerii autorizatiei de libera practica a profesiei. Accesul la activitatile de asistent medical generalist si, respectiv, de moasa, pe durata prestarii serviciilor, se face conform prevederilor art. 34.
Art. 13
(1) Angajarea si promovarea profesionala sau administrativa a asistentului medical si a moasei in sistemul sanitar public si privat se realizeaza in conditiile legii.
(2) Pentru riscurile ce decurg din activitatea profesionala, protectia asistentului medical si a moasei se face de catre angajator, prin societatile de asigurari. In cazul exercitarii profesiei de libera practica independenta pentru ingrijiri de sanatate, asistentul medical si moasa sunt obligati sa incheie o asigurare de raspundere civila pentru greseli in activitatea profesionala.
Art. 43
(1) Calitatea de membru al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania se dobandeste la cerere.
(2) Calitatea de membru al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania se pierde pe durata suspendarii sau in caz de retragere a dreptului de exercitare a profesiei de asistent medical sau a profesiei de moasa.
(3) Calitatea de membru este dovedita prin certificatul de membru al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, care se elibereaza la inscriere.
(4) Eliberarea certificatului de membru al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania se va face numai pentru asistentii medicali si moasele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 10.
(5) Pot deveni, la cerere, membri ai Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania si asistentii medicali si moasele cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene, stabiliti in Romania.
(6) Calitatea de membru al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania o pot pastra, la cerere, si pensionarii asistenti medicali si, respectiv, moase, care au practicat profesia.

- Asistenta trebuie sa aiba autorizatie de libera practica,
- Asigurarea se plateste de catre angajator,
- pentru obtinerea autorizetie de libera practica este necesar avizul OAMMR,
- Inscrierea in OAMMR se face la cerere.
Multumesc. In consecinta, autorizatia de libera practica eliberata de Ministerul sanatatii pe care o am la dosar nu este buna? trebuie sa ia legatura cu OAMMR, sa se inscrie si sa obtina autorizatia si carnetul de membru ca sa avem un contract de munca valabil. Aceasta lege se aplica pentru functia de asistent medical indiferent de angajator? stat sau patron?
rrramor a scris:

Multumesc. In consecinta, autorizatia de libera practica eliberata de Ministerul sanatatii pe care o am la dosar nu este buna? trebuie sa ia legatura cu OAMMR, sa se inscrie si sa obtina autorizatia si carnetul de membru ca sa avem un contract de munca valabil. Aceasta lege se aplica pentru functia de asistent medical indiferent de angajator? stat sau patron?

Calitatea de membru OAMMR este obligatorie?
Autorizatia de libera practica se elibereaza de catre Ministerul sanatatii deci este foarte buna.
In conditiile necesare profesarii de la art. 9 nu este specificata obligatia inscrierii la OAMMR.
Cititi Legea nr. 307/2004 privind exercitarea profesiei de asistent medical si a profesiei de moasa, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de libera practica ileanadumi ileanadumi Buna seara!! Imi puteti spune, va rog, care este diferenta intre autorizatia de libera practica pentru un asistent medical de farmacie si certificatul de ... (vezi toată discuția)
Cabinet medical fizioterapie MIRELA35 MIRELA35 Buna ziua. Va rog,sa ma ajutati!Asistentii medicali au voie sa-si deschida cabinete particulare pentru tratamente medicale?Sunt asistent medical principal ... (vezi toată discuția)
Oblagativitatea de a fi membru oammr bogdans77 bogdans77 Buna ziua,m.am inscris in acest ordin in 2014 deoarece am fost obligata sa o fac, ca urmare a dorintei mele de a lucra in sistemul de sanantate.Nu am reusit ... (vezi toată discuția)