avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartirea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartirea mostenirii

suntem 3 surori,parintii decedati,avem un act de mostenire.Dupa moartea mamei sa facut succesiune iar cele 2 surori au cedat in favoarea mea.Dupa moartea tatalui fiecare sia luat partea.Una dintre surori spune ca doar casa se imparte dupa cota parte si pamantu din curte egal.Vreau sa stiu daca se imparte corect.va multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:02, 16 Ianuarie 2011
1. Nu mai scrieti mesaje consecutive. Folositi tasta editeaza daca va mai amintiti ca aveti ceva de adaugat in mesajul deja scris. Postati un mesaj nou numai daca intre timp s-a postat un raspuns.

2. N-am priceput mai nimic...

Pe de o parte ziceti ca pamantul era al parintilor si pe de alta parte ca era al primariei si ca "ACUM" ..."noi" ..."l-am cumparat".

Acum ...cand? Si care noi? (voi surorile?)
Pai ...ori pamantul acesta este LASAT mostenire (dobandit prin mostenire)...ori e dobandit prin CUMPARARE (sunt doua povesti diferite, doua modalitati diferite de dobandire).
Daca l-au cumparat parintii si vi l-au lasat mostenire, atunci se imparte potrivit celor scrise in certificatul de mostenitor.
Daca a fost cumparat DUPA decesul parintilor (si cum mortii nu pot sa cumpere) insemna ca este al celor care l-au cumparat.
Ce scrie in actul de vanzare cumparare? Cui i-a fost vandut? Cine sunt cumparatorii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011
romascanu, moderator
doamna poate nu mam exprimat eu bine,,,,,,,,,,,,deci suntem 3 surori,parinti decedati.Dupa moartea mamei sa facut impartirea doar pe acte si sa facut o succesiune prin care cele 2 surori mi-au cedat partea lor mie.eu avand acum3/4 din masa succesorala.dupa moaartea tatalui fiecare si-a luat partea adica 1/3 de fiecare mostenitor.pamantul din curte fiind al primariei dat in folosinta pe 100 de ani parintilor mei fara a fi proprietate.acum neam gandit sa ne facem acte de proprietate fiecare dintre noi pe acea casa si pamantul care l-am cumparat de la primarie 10.01.2011.cei 3 mostenitori am mers la primarie si am semnat niste acte precum suntem deacord sa cumparam pamantul din curte.casa are 3 camere si un hol,,,,mai este o cladire de 2 camere si un hol care este trecuta ca anexa,iar pamantul din curte este de 770 metri patrati.sper ca mam facut destul de explicita,,,,,vreau sa stiu atat cum se imparte intre cele 3 surori?.ptr ca una dintre surori spune ca ,,,,casa se imparte dupa cota parte adica eu daca am 3/4+1/3,,,,,,iar pamantul in mod egal ptr ca era dat in folosinta de primarie,,,,ulterior l-am cumparat.deci in momentul de fata suntem proprietari si pe pamant,,,,,,,,deci noi cele 3 surori adiaca mostenitorii l-am cumparat sper ca acum v-am lamurit ca sa puteti sami dati un raspuns,multumesc
se impart in cote egale la cei trei mostenitori legali toate bunurile mobile si imobile care au apartinut tatalui dvs. nu ati explicat ce s-a intamplat cu cota tatalui dvs cand s-a dezbatut succesiunea dupa mama dvs. v-a cedat si dansul partea lui?
am zis ca dupa moartea tatalui fiecare sia luat partea adica1/3 din masa succesorala....atunci de ce se imparte egal daca totusi in act scrie cota parte? deci eu am deja 5/8 iar cele doua surori au 1/3 fiecare din masa succesorala si cu toate astea se imparte egal?
Sfatul meu este sa aratati unui avocat toate inscrisurile (actele) pe care le aveti. Altfel, incercand aici sa raspund pe ghicitelea poate sa iasa o aberatie fara legatura cu realitatea. (si pe urma o sa spuneti in targ ca de la mine ati aflat-o)

Avocatul are raspunsuri dupa ce studiaza inscrisuri. Daca le are, caci nici astea nu-ti vin chiar la o pocnitura din degete. Uneori ...numeri multe imperfectiuni din tavan pana iti vine o idee.

Sa incerc ...sa ma uit in zatul de cafea :) caci unii cam asa cred ca se face avocatura :(

Mama avea jumatate de casa si ... (si mai ce? se pomeneste ceva despre dreptul de folosinta asupra terenului in certificatul de mostenitor dupa mama!?! - caci v-am intrebat ce scrie la rubrica masa succesorala, dar nu mi-ati raspuns).
Tata avea cealalta jumatate de casa.

La moartea mamei, masa succesorala ramasa de pe urma acesteia (in care ...banuiesc ca a intrat JUMATATE de casa) s-a impartit in:
- 1/4 pentru tata
- 3/4 pentru dvs.

Dar acest 3/4 este din JUMATATE de casa = 3/8 din toata casa.
Iar tata are jumatatea lui de casa + o patrime din jumatatea decedatei = 5/8 din toata casa.

Deci, dupa moartea mamei, casa era detinuta astfel: 3/8 dvs. si 5/8 tata.

La moartea tatalui, in masa lui succesorala a intrat partea lui de casa = 5/8 din casa. (daca am ghicit bine pana aici, atunci, in certificatul de mostenitor dupa tata - acela despre care v-am intrebat daca exista sau nu, dar nu mi-ati raspuns concret - ar trebui sa apara la rubrica masa succesorala ceva de genul: "cota de 5/8 din dreptul de proprietatea asupra ..."

Fiecare din cele trei fiice a primit 1/3 din ce avea tata, adica 1/3 din 5/8. (5/24).

Fractiunile din dreptul de proprietate asupra casei ar fi in final acestea. 14/24 (dvs.) + 5/24 sora + 5/24 sora.

Daca terenul a fost vandut in considerarea calitatii de titular al dreptului de folosinta, atunci tot in aceste procente ar fi trebuit sa va fie vandut. (respectiv impartit intre surori).

Ultima modificare: Duminică, 16 Ianuarie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Un fel de mostenire romica.b romica.b sotia mea are o sora si impreuna mai au doi frati de tata . In urma cu 13ani tatal lor a murit , iar acum doi ani a murit si mama fetelor. Nu sa facut ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul tatalui meu care s-a recasatorit Andrei.V.M Andrei.V.M Tatal meu a murit, era recasatorit de 25 ani cu o doamna (mama vitrega) impreuna cu care au construit o casa si au dat nastere surorii mele. De curand a murit ... (vezi toată discuția)