sotia a fost angajata ca vanzatoare incepand cu anul 2006 in ziua de 15 ian cand ii venea tura de munca angajatorul a anuntato ca e data afara de la locul de munca pe motiv ca a luat din gestiune. sotia a mers la locul de munca stiind ca nu a facut asa ceva iar angajatorul ia zis ca nu are ce sa mai caute acolo ca stie el de ce a dato afara. dar nu ia dovedit sotiei faptul ca ar fi luat din gestiune si i sa spus ca contractul de munca i sa desfacut dar nu e pe nici un motiv va intreb acum cum e posibil sa se desfaca contractul de munca fara stirea angajatului sotia nu a semnat nici o decizie sau vreo instiintare va multumesc daca puteti sa ne indrumati ce pasi trebuie sa facem in acest caz
Fara o cercetare disciplinara prealabila nu are dreptul sa-i inceteze contractul, daca nu a semnat nimic, primul pas ar fii sa cereti o copie dupa decizia de incetare sa aflati in baza carui articol a fost emisia decizia.
In cazul in care angajatorul nu este multumit de tine, el este cel care va trebui sa demonstreze acest lucru, dupa ce face mai multe cercetari disciplinare. Abia dupa ce strange suficiente probe pentru a demonstra ca nu ti-ai indeplinit sarcinile de serviciu iti poate desface contractul de munca.
eu as merge la munca si a-s cauta martori pe care ulterior sa-i chemi la tribunal in eventualitatea unui proces [sa fie de fata cand angajatorul i-ti spune verbal ca nu te mai primeste,eventual inregistreaza-l cu ceva audio],apoi mergi la I.T.M. si fa o plangere,apoi mergi in instanta.
Eu asa as proceda.
oricum el trebuie sa aduca probe ca sa demonstreze vinovatia ta,deci ia-ti toate masurile de precautie
Angajatorul nu te poate obliga sa-ti dai demisia! O alta modalitate destul de des intalnita este demisia cu acordul partilor, patronul invocand faptul ca vei da mai bine in ochii viitorului angajator daca pleci prin demisie si nu prin concediere.
Smecheria in acest caz este ca, daca semnezi demisia cu acordul partilor, angajatorul nu mai este obligat sa-ti ofere plati compensatorii si nu mai ai dreptul nici la indemnizatie de somaj.
Varianta la care angajatorii recurg cel mai des in ultimul timp pentru a renunta la un angajat este restructurarea postului. In acest caz, patronul este obligat sa iti aduca la cunostinta, in scris, acest fapt si trebuie sa iti gaseasca un alt post in interiorul companiei.
Daca acest lucru nu este posibil, vei beneficia de un preaviz de 15 sau 20 de zile lucratoare, timp in care poti veni la munca doar 4 ore pe zi (pentru a avea timp sa-ti cauti un alt serviciu) fara ca salariul sa ti se diminueze.
Totodata, potrivit contractului colectiv de munca la nivel national, la concediere vei primi un salariu lunar de baza brut. In cazul in care contractul negociat la nivel de ramura sau contractul individual semnat la angajare prevad mai multe salarii compensatorii sau alte beneficii in caz de concediere, angajatorul va fi obligat sa ti le acorde.
te sfatuiesc sa mergi la munca zilnic