avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de somaj?

buna ziua am fost angajat cu contract pe perioada determinata timp de un an si 4 luni am dreptu la somaj ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:25, 15 Ianuarie 2011
da, puteti beneficia de somaj, mergeti la ANOFM local si va depuneti dosarul care va cuprinde
carnetul de munca in original
decizia de incetare a CIM
anexa 14
adeverinta de vechime
cartea de identitate
Buna ziua!
As vrea sa stiu daca pot beneficia de somaj in urmatoarea situatie:
Sunt angajata pe perioada determinata de 3 luni, care se incheie pe 18 ianuarie. In cazul in care angajatorul nu doreste sa imi schimbe contractul pe nedeterminata, ci doar sa il prelungeasca pe alte 3 luni, eu nu mai vreau continuarea contractului,. In aceasta situatie, se poate inchide contractul cu art.56 litera j, (am inteles ca poti depune actele pentru dosarul de somaj daca se inchide cartea de munca cu acest articol) sau poate angajatorul sa se "razbune" si sa imi inchida contractul cu alt articol, si sa nu pot beneficia de somaj? Eu am vorbit cu cei de RU si le-am spus de situatie, dar nu stiu cum va reactiona sefa mare, poate nu o sa vrea sa imi dea somaj.
Si inca ceva, pentru somaj stiu ca trebuie sa ai lucrate 12 luni in ultimele 24. Intra in aceste 12 luni si perioada in care am fost in somaj si in concediu pentru ingrijirea copilului?
Situatia mea exacta este: pana in 14.05.2009 am fost in CIC
din 15.05.2009-15.02.2010 am fost in somaj
apoi am lucrat din 26.03.2010-01.06.2010
si din 18.10.2010 - 18.01.2011

Deci in ultimele 24 de luni ar fi 4 luni de CIC, 9 luni de somaj si 5 luni de munca.
In situatia data, primesc somaj in cazul in care se incheie cartea de munca cu art 56 litera J?

Sper ca m-am facut inteleasa. Multumesc frumos.
1. Nu sunteti obligata sa acceptati prelungirea CIM. El va inceta, la data expirarii sale, conform art.56, lit.j) din Codul muncii care va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
2. Daca in cele 24 de luni ati fost in CCC, atunci aceste 24 de luni se prelugesc, inapoi, cu lunile cat ati fost in CCC.
3. Atentie insa la ce spune Legea 76/2002, modificata de la 16.12.2010:
Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.

(2) Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, prevazute la alin. (1), se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39.

4. Dupa calculele mele nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj datorita acelui articol 37.1 din Legea 76/2002, deoarece nu indepliniti conditia celor 12 luni eligibile.
5. Puteti merge la Agentia de Somaj sa verifice stagiul de cotizare al dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca beneficiaza de somaj ? ispasdina ispasdina Am un muncitor care a fost angajat pe perioada nedeterminata din 18.10.2010 - 29.04.2011 si contractul a fost incheiat cu art. 55, lit. b. Noi l-am angajat din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj adrian_chivu2001 adrian_chivu2001 Buna ziua Am un contract de munca pe durata dereminata care expira la data de 31.01.2011 si am fost anuntat ca va inceta cu art.56,lit.j Intrebarea este ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? abaza.codrut abaza.codrut as vrea sa-mi spuneti daca am dreptul la somaj?am 5 ani la acceiasi firma pana anul trecut nu am mai fost in somaj ,anul trecut am intrat in somaj din ianuarie ... (vezi toată discuția)