avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj si incredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj si incredintare minor

Buna ziua,
As dori sa stiu cum se face partajul si cui se incredinteaza copilul in situatia urmatoare:
Sunt casatorita de 5 ani si am un copil in varsta de 4 ani si 8luni. in primii doi ani de casnicie eu am fost in concediu de maternitate iar dupa am incercat sa ma intorc la servici insa copilul care mergea la cresa se imbolnavea atat de des incat am stat 7 luni numai in concediu medical si concediu fara salar,dupa care a trebuit sa imi dau demisia pentru ca nu avea cine sa stea cu copilul. In acest timp sotul meu a contribuit la veniturile familiei noastre dar nu in mod constant deoarece nu avea carte de munca si serviciul era de asa natura incat in unele luni aducea bani multi in altele deloc. Mentionez deasemenea ca in primul an de casnicie parintii mei ne-au ajutat lunar cu o suma de bani.
Dupa aceea sotul meu a infintat o firma care merge destul de bine dar mie mi-a interzis sa ma angajez sub motivul ca sunt destui bani in casa si ca concediile noastre nu ar coincide si ca nu ar avea cine sa aiba grija de copil. Avand in vedere ca ar fi trebuie sa iasa unul din parintii mei la pensie ca sa aiba copilul cu cine sta ( inca mai se imbolnaveste din cand in cand) iar socrii nu ne ajuta deloc in aceasta privinta am acceptat sa stau acasa iar cartea mea de munca este la sotul lafirma. Mai avem in posesie un imobil construit de sotul meu cu banii nostrii si bani luati imprumut de la tatal meu si un teren ( altul decat cel pe care se afla imobilul). In tot acest timp eu am fost singura care s-a ocupat atat de casa cat si de copil deoarece sotul meu lucreaza pana seara tarziu (vine intre 8 si 10 seara), de multe ori si in weekend, iar in weekend copilul sta la parintii mei.
As dori sa stiu cum se impart bunurile (de mentionat ca nu doresc sa nedreptatesc pe nimeni...vreau doar sa imi pot intretine copilul) si daca copilul imi poate fi luat pe motiv ca nu am lucrat si ca in a doua parte a casniciei sotul meu a fost principalul aducator de venituri?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: sabina492005 , utilizator 10:22, 9 Aprilie 2008
islan a scris:
daca copilul imi poate fi luat pe motiv ca nu am lucrat si ca in a doua parte a casniciei sotul meu a fost principalul aducator de venituri?

Asta ar fi chiar culmea! Copilul nu se incredinteaza parintelui care are mai multi bani, ci parintelui care il poate creste mai bine. De regula este mama, mai ales daca are asa o legatura apropiata cu copilul.

La partaj se va considera contributie la bunurile comune si munca ta in casa, de foarte multi ani aceasta e o practica relativ constanta a instentelor noastre. Prin urmare, n-o sa ramai fara bunuri pe motiv ca ai ingrijit de casa, masa si copil.
Va multumesc mult pentru raspunsul prompt.
Trebuie insa sa aveti dovezi pentru tot ceea ce sustineti (bani de la parinti, bani pentru casa...). Referitor la munca in gospodarie, e o problema cu evaluarea ei in bani...
Daca puneti un minim pe economie (ceea ce, de multe ori, e nedrept), nu prea se poate contesta, insa sunt soti care muncesc in gospodarie mai mult decat cel cu serviciu, lucru greu de demonstrat...

Nu cred ca minorul sa fie incredintat tatalui pentru simplul motiv ca pana acum a fost crescut de mama... si e gresit sa-l incredintezi parintelui de care nu e apropiat.

Mergeti la un avocat. Sunteti deja in divort, numai va ganditi?...
Nu sunt in divort...momentan imi evaluez optiunile si ...asa cum am vazut ca a scris cineva pe forum...lumea nu prea isi cunoaste drepturile ....si necunoscand legea nu ai de unde sa stii ce se va intampla intr-o asemenea situatie....adevarul e ca deobicei in timpul casniciei...cand lucrurile sunt pe un fagas normal, majoritate oamenilor nu se gandesc la lucrurile astea.....si atunci e greu sa produci o dovada pentru multe lucruri la final.....
Sper sincer sa nu fie nevoie sa aflu lucrurile astea pe propria mea piele!

In cea mai mare parte a cazurilor minorul este incredintat mamei, chiar daca veniturile acesteia sunt inferioare, mai ales ca discutam ddespre un copil micut. Bunurile, astfel cum va relatau colegii mei, se impart si in functie de aportul fiecaruia intre soti, dar si prin evaluarea eforturilor aduse de fiecare in intretinerea acestora.

Alte discuții în legătură

Despre partaj mihnea98 mihnea98 Buna ziua! Am si eu o intrebare: fratele meu este in proces de divort cu sotia lui. Au avut o casnicie de 15 ani, au 2 copii minori si o casa care a fost ... (vezi toată discuția)
Partaj casa primita de la parinti ContSters57747 ContSters57747 Buna ziua, Sunt casatorit de 2 ani. Parintii sotiei vor sa cumpere o casa care e aproape gata (tencuita, izolata, cu termopane puse si instalatii ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament mancipri mancipri apartament proprietate r.i.a.l. in care locuiesc de 15 ani tatal (divortat ) si fiul . tatal este titular de contract de inchiriere iar fiul , colocatar . ... (vezi toată discuția)