avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate

A vinde un imobil (teren, antecontract urmat de autentificarea v-c in 2010) lui B. A cumparase imobilul de la C in 2001 (o parte) si 2002 (alta parte) si este inscris in cartea funciara ca atare. D introduce act in judec bazata pe art 480/Cod civ impotriva lui A, cerand sa ii lase in posesie suprafata de x mp (nu tot) din terenul in cauza. Problema este in felul urmator: D sustine ca mamei sale i s-a reconstituit dreptul de propr in 2004 (ca urm a lg 18/1991, lg 169/1997 si 1/2000), avand un titlu de propr oarecare. Aceasta a decedat in apr 2010, iar mostenitorul a gasit actul de propr mai tarziu (nu precizeaza cand), drept pt care cere acum aceasta suprafata de teren. Desi nu mai este propr, A depune intampinare, dar nu mentioneaza ca a vandut. Cum se va desfasura procesul in continuare? Ce ipoteze exista? Care credeti ca este titlul de propr valabil?
Cel mai recent răspuns: brendissima , utilizator 14:54, 30 Ianuarie 2011
Actiunea introdusa de D este o actiunea clasica in revendicare, intemeiata pe dreptul comun. D face dovada dreptului de proprietate asupra terenului pretins a fi acaparat de catre A, cu titlul de proprietate obtinut de mama sa ca urmare a reconstituirii dreptului de proprietate. Insa D este necesar sa solicite incuviintarea unei expertize tehnica specialitatea topografie, pentru ca expertul desemnat sa stabileasca exact care este suprafata de teren acaparata.
Acum, terenul fiind vandut catre B, A nu mai este posesor neproprietar a suprafetei de teren in litigiu.Astfel, in cauza are calitate procesuala B. A va putea pe cale de intampinare(sau Note de sedinta, la un termen ulterior, intrucat e vorba de o exceptie de ordine publica) sa invoce lipsa calitatii procesuale pasive a sa, aratand ca nu mai este proprietarul terenului.
Instanta ar trebui sa se pronunte pe exceptie si sa respinga actiunea fata de A ca fiind introdusa fata de o persoana lipsita de calitate procesuala pasiva. Iar procesul, in functie de bunavointa instantei, se va fi terminat aici, ori instanta il va introduce din oficiu sau la cererea lui D, pe B in cauza, in calitate de parat.
Cam asta estimez.
multumesc, pana aici asa apreciam si eu...si asa s-a si intamplat... B a fost conceput in cauza
apoi, va urma expertiza ceruta de reclamant
in legatura cu titlurile de proprietate, ce imi puteti spune? mentionez ca titlul lui D e putin suspect-e o schita facuta de Primarie care nu are vecini, iar pe titlu scrie ca e teren extravilan, iar B il cumparase ca si teren intravilan!
auzi, conceput...scz!X-(
la modul serios, daca se admite actiunea lui D, ce poate face B in legatura cu banii dati pe teren? Ii poate lcere inapoi de la A?
nicio parere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se soluþioneazã un proces în care faptele rele sunt ale vechilor proprietari iar noii proprietari sunt cumpãrãtori de bunã credinþã? luciana468 luciana468 Bună ziua, Vă rog, îmi puteţi spune cum se soluţionează procesul care este pe rol la judecătorie cu următoarea speţă: Vechii proprietari mi-au ... (vezi toată discuția)
Calitatea procesuala pasiva a primariei flocaviviana flocaviviana Dragi colegi, O problema interesanta care se tot discuta prin salile de sedinta. CAPACITATEA PROCESUALA PASIVA A PRIMARIEI. Speta este simpla de tot. O ... (vezi toată discuția)
Cum arat in instanta care imi sunt vecinii ? leorot leorot Am un teren care se invecineaza pe o latura cu o gradina a numitului Popescu. Vecinul lui Popescu, adica Idiotescu, m-a dat pe mine in judecata precum ca as fi ... (vezi toată discuția)