buna seara,
socrii mei locuiesc la tara si langa ei se mai afla o casa +terenul aferent ,pe care in urma decesului proprietarului le-au cumparat de la mostenitotii defunctului, cu chitanta de mana . ca asa era la vremea aceea. (aproximativ 15-18 ani).
In toti acesti ani socrii mei au platit impozitul aferent ,chiar daca acea casa nu mai este de aprox 15 ani ,pentru ca se afla intr-o stare avansata de deteriorare si a fost demolata.
ce se poate face ;pentru ca de curand am vazut la TV ca trebuia reconstituit dreptul de proprietate ??
adica pot venii mostenitorii sa revendice?
Daca cei care au facut chitanta de mana se razgandesc...s-ar putea sa aveti surprize.
Socrii dvs. trebuie sa introduca o actiune in vederea pronuntarii unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare-cumparare, impotriva mostenitorilor cu care au facut intelegerea de mana. Probleme vor aparea daca nici acestia nu au act de proprietate pe casa, ori antecesorii lor... In acest caz va trebui, cel mai probabil, promovata, o actiune in uzucapiune prin jonctiunea posesiilor...si asta-i cale lunga si cam cu maracini...
va multumesc pentru raspunsuri ,dar ce pot sa spun este ca nimeni nu are nici un act(oamenii de la sate), decat cei care si-au construit casele dupa '90.chiar si acum pentru incheierea asigurarii obligatorii nu puteam sa luam datele reale , decat cele de la primaria, cu cat sunt inregistrati la plata impozitelor,asa ca ... in aceasta situatie sunt 80-90%din oamenii din sat.
e anormal pentru ca ei au platit acea casa si terenul, de atatia ani . tot ce vreau sa va mai rog ,este sa -mi spuneti, dupa cati ani acea casa se poate considera "a lor ". pt ca ei nu au bani sa faca alte acte, sa umble prin tribunale si mai mult decat atat ,sa nu se ridice cu alte pretentii copiii celor care-au decedat si de la care au cumparat.
va multumesc mult.
Uzucapiune
lilicrin
Situatia este cam incurcata primaria a amenintat vecini nostri care detin un teren in spatele casei ca le ia terenul daca nu isi fac actele pe el. Oamenii ... (vezi toată discuția)