avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2119 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legea somajului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legea somajului

Buna ziua,
Am o o problema in ce priveste faptul ca angajatorul nu vrea sa-mi acorde somaj.
M-am casatorit de curand shi , va trebui sa ma mut din localitatea ONESTI, Judetul Bacau, in Cernavoda, judetul Constanta.
pentru a fi impreuna cu familia mea.
Daca pe adresa mea de buletin va apare adresa de Cernavoda , angajatorul va mai avea voie sa ma oblige sa vin la servici fiind dat ca legea spune ca nu poti obliga o persoana sa presteze la un loc de munca aflat la o distanta mai mare de 50Km.(art.42 -(1))din Legea somajului.
Dar problema mea este ca dupa mai bine de 6 ani de munca in aceasta la aceasta firma, macar atat am shi eu dreptul:de a benefica de somaj. Problema e ca nu vreau sa plec la demisie , pentru a nu pierde dreptul de somaj.
Cum pot rezolva problema , avand in vedere ca am schimbat adresa, cum il pot determina sa ma concedieze?
Cu stima shi respect, Lefter Marinela

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:10, 23 Septembrie 2009
Din pacate mutarea dvs. nu are legatura cu serviciul, motiv pentru care angajatorul nu este obligat sa va trimita la somaj intrucat daca ar face acest lucru, ar fi nevoit sa desfiinteze postul pe care dvs. il ocupati in prezent. Legal angajatorul nu are nici o obligatie fata de dvs. vis a vis de mutare, insa avand in vedere faptul ca ati lucrat atata timp in acea societate, ati putea incerca sa vorbiti cu el, poate totusi nu tine neaparat sa angajeze pe altcineva in locul dvs. si poate desfiinta postul respectiv ...
Potrivit Codului Muncii, salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Asa cum v-a spus si colegul meu mai sus, explicati angajatorul sa va concedieze prin desfiintarea postului.
Multumesc, mult pentru raspus, dar mai am o intrebare:
Ma poate concedia pe motive de necorespundere profesionala?
cu stima shi respect ,
Lefter Marinela
Dacă în cursul derulării raporturilor de muncă, angajatorul constată că salariatul nu corespunde profesional postului pe care este încadrat, poate decide desfacerea contractului individual de muncă.
În această situaţie, este obligatorie evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional sau la nivel de ramură aplicabil, precum şi prin regulamentul intern.
marleen7019 a scris:

Multumesc, mult pentru raspus, dar mai am o intrebare:
Ma poate concedia pe motive de necorespundere profesionala?
cu stima shi respect ,
Lefter Marinela



Un pic cam greu dupa 6 ani in acelasi loc de munca ... Si in plus daca se constata o necorespundere trebuie sa va ofere un alt loc de vacante din unitate compatibile cu pregatirea profesionala sai cap de munca stabilita de medic medicina muncii sau daac nu sa sesizeze agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca pt redistribuirea salariatului.
Asa cum vi s a sugerat si mai sus discutati cu patronul si gasiti o cale convenabila pt ambele parti

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj dupa cic- care este procedura legala? Ella_75 Ella_75 Buna ziua! Momentan sunt in CIC, urmand ca in luna iunie pe 27 sa reincep serviciul la societatea la care lucrez de 13 ani cu contract de munca ... (vezi toată discuția)
Instiintare, preaviz, concediere, somaj DONA OTILIA DONA OTILIA Buna ziua, as avea si eu o mare problema. Am discutat cu cei de la firma in cadrul careia am lucrat pana sa intru in concediul de crestere copil si am ... (vezi toată discuția)
Pot sa plec de la firma si sa beneficiez de somaj? miriam1 miriam1 as vrea sa stiu daca se poate sa plec de la firma unde am lucrat prin somaj ,desi sfa mi-a zis ca nu se poate ,pt ca vrea sa angajeze personal (vezi toată discuția)