In luna octombrie 2010 am avut un accident de circulatie soldat cu vatamare corporala din culpa, mai precis conduceam un autoturism si din motive pe care nu le pot dovedi (eu circulam pe banda a doua iar in paralel cu mine, pe prima banda un TIR. La un moment dat TIR-ul a inceput sa intre peste banda mea fapt ce ma determinat sa intru pe contrasens si sa acrosez un alt autovehicul. Mentionez ca TIR-ul nu ma atins si nici nu stiu ce numar de inmatriculare avea). Din accident a rezultat vatamarea corporala a doi pasageri din celalalt autovehicul ,57 zile ingrijiri medicale la unul din ei, iar la al doilea 9 zile de ingrijiri medicale. Amandoi au depus plangere la politie si pretind despagubiri morale. Cel care are 57 de zile de ingrijiri medicale mi-a cerut o suma de bani pe care sa o dau in schimbul retrageri plangeri penale. Am avut RCA valabil si CASCO si nu am consumat bauturi alcoolice. Intrebarea mea este daca platesc banii acestuia si-si retrage plangerea cum va evolua acest caz? (avand in vedere ca mai ramane cel cu 9 zile de ingrijiri medicale avand pretentii la despagubiri morale)..In cazul in care ii va despagubi moral RCA pe amandoi va fi nevoie un proces penal?
cf art.181 CP retragerea plingerii (impacarea partilor) are rolul de a inchide dosarul penal (inlatura raspunderea penala) si astfel ramineti doar cu suspendarea permisului ptr 90 de zile.
daca nu isi primesc banii, procesul penal va continua su riscati pedeapsa inchisorii de la 1-5 ani ptr cel cu ingrijiri de 57 de zile si 1-3 luni / amenda ptr cel cu doar 9 zile ingrijiri. pedepsele se vor contopi si veti executa pedeapsa cea mai mare.
in general se va acorda suspendarea executarii pedepsei si veti avea si permisul anulat.
verificati daca in declaratiile date imediat dupa accident se face mentiunea tirului, de catre victime. ele ar fi trebuit sa il vada si posibil sa-l fi mentionat.
in oricare dintre variante, angajati un avocat care sa va consilieze, fiind vorba de un dosar penal este bine sa aveti un aparator ales.
In ca zul in care nu va veti intelege este recomandabil sa recunoasteti fapta ,inca din faza de cercetare,iar la instanta sa fiti de acord cu judecarea cauzei in baza probelor deja administrate pentru a beneficia de reducerea pedepsei cu 1/3 conform prevederilor art.320 ind.1 c.pr.pen.
nu cred ca se pune problema recunoasterii sau nu a faptei. insa trebuie sa reliefati instantei toate circumstantele atenunate posibile astfel incit sanctiunea sa fie cit mai mica si obligatoriu cu suspendarea executarii.