avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Actionare in instanta pentru neplata salariilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Actionare in instanta pentru neplata salariilor

Buna seara!
Am nevoie de cateva indrumari: In luna decembrie a anului trecut am fost obligata de catre seful meu sa platesc o amenda de garda financiara, amenda pe care acestia o primisera in perioada in care eu ma aflam in concediul de odihna. Mentionez ca nu aveam vreo legatura cu acele acte deoarece ele fusesera intocmite de o colega, si verificate de o firma de contabilitate. Am refuzat din start ideea, numai ca mi s-a pus in vedere ca daca nu platesc sa-mi dau demisia sau cu acordul partilor, si refuzul acestuia de a mai intra in firma. Le-am comunicat ca nu voi pleca decat in termenii cei mai favorabili mie, mai exact: preaviz 20 zile, salariu compensator, plata salariilor la zi si a tichetelor de masa si banii pe concediile de odihna neefectuate pe anii 2009, 2010. Pentru faptul ca nu am mai fost primita in firma, a doua zi am mers la firma, am stat in curtea acesteia si nu am plecat pana nu mi s-a dat o adresa prin care se specifica ca nu este necesara prezenta mea acolo fara a-mi fi afectate drepturile salariale. Toate bune si frumoase pana aici, astazi am mers la firma pentru ridicarea drepturilor banesti deoarece imi expira perioda de preaviz, aici ma asteptau cei doi asociati. Dupa cateva minute de asteptare unul dintre ei a venit la mine si mi-a comunicat ca nu imi vor da nici un ban pentru ca asa vor ei si ca pot sa fac ce vreau dar este decizia lor si punct. Am uitat sa precizez, in cadrul acestei firme se intampla o multime de nereguli in ce priveste programul de lucru, efectuarea concediului de odihna, plata salariilor la negru, a comisioanelor. In situatia data m-am vazut nevoita sa merg direct la ITM-ul de care apartine firma respectiva si sa fac reclamatie. De la ITM mi s-a comunicat ca nu voi putea recupera salariile date la negru si comisionul si ca nu ii poate obliga sa imi faca nici plata salariilor prevazute in CIM, pentru asta trebuie sa ma adresez instantei de judecata. Maine voi merge sa inaintez cerea catre instanta, intrebarea mea este daca drepturiile salariile trebuiesc defalcate pe luni si ce reprezinta acestea si daca tot in cerea respectiva trebuie sa trec proba cu martori pentru ca ei vor da declaratie ca acesti bani se dadeau ( sunt fost angajati ).
Cum credeti ca trebuie sa procedez?
Multumiri anticipate...
Cel mai recent răspuns: C.Daniela , utilizator 21:33, 17 Ianuarie 2011
In litigiile de munca proba revine angajatorului. Nu veti putea primi decat ce reiese din acte, nu pata la negru. Retinerea amenzii din salariu este total ilegala....Dar v-as sfatui sa consultati un avocat care sa va ajute la redactarea aciunii, altfel riscati sa pierdeti pe chestiuni procedurale si de drept pe care nu le cunoasteti
Multumesc, asa voi face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz ketzia ketzia Am primit preaviz conform Art. 73(1) si 65(1) pentru 21 zile pe motiv de reorganizare a activitatii, urmand sa fiu trimisa in somaj.Vreau sa stiu ce drepturi ... (vezi toată discuția)
Intrebare post desfiintat! maria25 maria25 Buna seara! Tocmai am primit vestea ca postul meu tocmai s-a desfiintat si ca am intrat in preaviz 15zile lucratoare desi seful a adus pe altcineva in locul ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in perioada de preaviz samanta samanta Buna dimineata, va rog sa imi spuneti, in baza carui articol din lege pot solicita efectuarea concediului de odihna in perioada de preaviz. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)