avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare apartament

Buna ziua,

impreuna cu sotul meu am cumparat acum cativa ani un apartament. Sotul meu nu mai doreste sa aiba nici un bun (fie el mobil sau imobil) in posesie, drept pentru care am dori sa-l trecem fie pe numele fiicei noastre (11 ani), fie pe numele meu. In ce masura acest lucru este posibil? Si ce implicatii (inclusiv de natura financiara) ar presupune asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:50, 22 Ianuarie 2011
Puteti sa-l treceti pe numele fiicei, dar sub tutela mamei. (copil minor) Intrebati un notar despre costurile vanzarii dar nu uitati sa cereti valoarea cea mai mica de tranzactie avand in vedere ca se vinde fiicei - ruda de gradul 1.
Si sa nu uitati ca eventuali creditori ai sotului pot cere anularea donatiilor ce au fost facute pentru a frauda creditorii.
In rest, pentru a va spune ce este util si ce nu, ar trebui sa stim motivele sotului.
De ex:
- donatia intre soti este revocabila
- vanzarea intre soti este interzisa
- donatia catre fiica poate fi revocabila
- vanzarea catre fiica se prezuma a fi donatie, si poate fi de asemenea revocata.
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2011
smeagull, utilizator
Va multumesc pentru informatii,
Sotul meu doreste sa intre intr-o afacere care presupune niste riscuri si nu doreste sa mai aiba nimic pe numele lui, si nici sa puna in pericol proprietatea familiei. Deci riscul cu creditorii nu exista (inca).
Am inteles ca daca trecem apartamentul pe numele fiicei mele, care nu are decat 11 ani, intervine autoritatea tutelara si va ingradi anumite actiuni care implica acest bun.
Deci, ce ma sfatuiti?
Este adevarat ca autoritatea tutelara poate interveni. Nu stiu sa va spun cat de mult, insa este logic ca odata instrainat apartamentul, el va fi al fiicei dvs., si nu al dvs.
Solutiile sunt putine, din pacate, pentru ca orice bun (nu numai casa, ci si masina, tv, carti, covoare, farfurii si bijuterii etc.) veti cumpara dvs. in timpul casatoriei cu sotul, este bun comun. Ar trebui pentru fiecare bun sa dovediti ca este numai al dvs., ca sa nu poata fi executat de datorii ale sotului.
E bine ca sotul nu a intrat inca in afacerea respectiva.

Un avocat mai indraznet v-ar sfatui sa divortati si sa faceti partaj, in care partaj dvs. sa pretindeti aparatmentul si orice alte bunuri in totalitate, iar sotul sa nu se opuna.
Astfel din bunurile comune nu va ramane cu nimic, si tot ce veti cumpara ulterior sa cumparati "pe numele dvs."
In acest scenariu, intrebarea este "ce il apara pe sot de dvs.?" (cine pazeste pe paznic?). Nimic ...
In plus, trebuie analizate toate efectele unui divort, cu bune si rele.

Alta solutie ar fi "fara afaceri riscante".

Si alta solutie eu unu nu mai stiu.
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2011
smeagull, utilizator
Sotul poate instraina bunul catre fiica, impreuna cu dv. Daca afacerea nu a pornit inca si nu exista un creditor actual, nu e nicio problema.
E stupid sa divortati, dar ar fi bine sa va informati despre ce actiuni viitoare puteti intreprinde, cu ce riscuri etc. NU e usor sa va protejati si pe viitor, in fiecare zi in care vreti sa va schimbati masina etc. Asa cum spunea si smeagull mai sus.

Alte discuții în legătură

Act donatie Keyla Keyla Va prezint urmatoare situatie.Dna.X are o fiica (unicul copil).Aceasta fiica este casatorita pentru a doua oara.Din prima casatorie are un fiu,deja major.Dna X ... (vezi toată discuția)
Donatie, nu v/c, cu clauza de abitatie? soniarina soniarina Speta: 1. Tatal doreste sa/i doneze fiicei sale imobilul apartament in care locuieste. De asemenea, doreste sa continue a locui in apartmentul respectiv, pana ... (vezi toată discuția)
Contract donatie vanzare cumparare ambrosieoctavian ambrosieoctavian contract de donatie buna ziua . va rog sa ma ajutati intr-o problema . am un apartament obtinut prin donatie de la bunica. se poate face contract de vanzare ... (vezi toată discuția)