avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... modificare cuantum despag morale in recurs
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

modificare cuantum despag morale in recurs

considerati ca se poate mari cuantumul despagubirilor morale in recurs ?

cf. art. 132 al. 2 pct 2 marirea cuantumului nu este considerata modificare a crr.

Unul din argumente ptr. care se doreste marirea despag morale este si introducerea abuziva a recursului -ptr.motive vadit nefondate - de catre partea adversa - tocmai ptr. a intarzia punerea in executare a oblig la despag (in speta-recursul e suspensiv de exec.)
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 21:38, 9 Aprilie 2008
Vino cu detalii, interesanta idee...
Daca obiectul cererii initiale a fost X, secundar despagubiri morale pentru ca... poate. Parca sunt spetele din facultate, ne dai atat de putine date...
Daca obiectul cererii principale au fost chiar despagubirile...
Oricum, tu de ce parte esti? Ca daca esti impotriva ai putea merge pe ideea ca nu poate fi considerata o parte ca intarzie executarea pentru ca profita de toate caile de atac puse la indemana, astfel, daca exercitarea recursului ar putea cauza daune morale, ar fi astfel limitat accesul la justitie, in speta la exercitarea unui recurs.
Daca legea iti da un drept, partea adversa poate demonstra ca tu il folosesti in mod abuziv, prin fapte sau date certe, nu cu supozitii... Ca astfel ne-am teme toti sa mai facem recurs.
Ma rog, nu-i tocmai coerenta exprimarea mea de acum, sper ca am transmis ideea.
Cauta si articole in drepturile omului, vezi art. 6 parca... sa sustii ideea. Sau practica CEDO.

Daca esti de cealalta parte, revino cu amanunte. Esti plin de spete interesante.
Idea este urmatoarea:

avem o sentinta pe legea 544/2001 prin care instanta obliga Municipiul Bucuresti prin Primar sa furnizeze lista cu terenurile intravilane aflate in propr privata a MUn Bucuresti + sa-mi plateasca 1 RON daune morale.

Municipiul Bucuresti face recurs - argumentand incredibil -punand la indoiala nu numai inteligenta mea de om obisnuit ci si inteligenta Onoratului complet - evident ca sa intarzie comunicarea informatiilor solicitate.

Ideea este ca am ajuns la concluzia ca "Municipiul" a ras cu ...... de mine cand a vazut cuantumul daunelor morale. :
Asa ca, ma gandesc sa maresc cuantumul ca sa-i usture.

Astept argumete pro ptr. ca sunt in durerile facerii intampinarii la recursul Municipiului - unde vreau sa mentionez -chiar daca nu este locul potrivit - si precizarea cu marirea daunelor.

E cam tarziu pentru solutii competente... :D Dar in speta de fata nu vad cum motivezi obtinerea daunelor, oricare ar fi cuantumul lor. Cu ce te afecteaza intarzierea informatiilor?
Nu cred ca au ras de cunatumul daunelor, ca erau puse in ras, oricum, poate le-ai parut prea sigur, poate era un consilier prea zelos care dorea intimidarea adversarului...
Mai bine cereai daune cominatorii... sau amendarea directorului directiei unde ai depus cererea, primarului...
de motivat prejudiciul nu este ata de greu.

problema este daca mai am dreptul sa maresc cuantumul in recurs.
dumitru2000 a scris:

de motivat prejudiciul nu este ata de greu.

problema este daca mai am dreptul sa maresc cuantumul in recurs.

Art. 294 Cod pr. civ. - (1) În apel nu se poate schimba calitatea părţilor, cauza sau obiectul cererii de chemare în judecată şi nici nu se pot face alte cereri noi. Excepţiile de procedură şi alte asemenea mijloace de apărare nu sunt considerate cereri noi.
Chiar daca art. 294 se refera la apel, aplicabilitatea principiului ca nu se pot face cereri noi in caile de atac se aplica si recursului.
Asupra cuantumului marit al daunelor morale urmeaza a se pronunta doar instanta de recurs, ceea ce ar priva partea adversa, in situatii admiterii acestei cereri, de orice cale de atac ordinara. S-ar incalca principii importante (dublul grad de jurisdictie, existenta unei cai de atac, etc).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am câºtigat daune morale la fond, este posibil ca instanþa de apel sã diminueze cuantumul acestora? NiniAfodorci NiniAfodorci Am castigat daune morale pe fond. Se poate ca in apel sa mi se reduca daunele? Apelul a fost facut de parati. (vezi toată discuția)
Legea 221/2009 WEO WEO Pana la ce data se pot solicita daune morale conform L 221/2009? (stiu ca exista o exceptie de neconstitutionalitate admisa conform careia nu se mai acorda ... (vezi toată discuția)
În contencios administrativ, daune morale de 600 000 lei EscaLa EscaLa În Contencios Administrativ, daune morale de 600 000 lei. Competenta in prima instanta este Tribunalul sai Curtea de Apel? Câte cai de atac sunt? Multumesc. (vezi toată discuția)