avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contul bancar al asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contul bancar al asociatiei de proprietari

Buna ziua,

1. Fac parte dintr-o asociatie de proprietari alcatuita din 6 familii, din care 1 presedinte (care a preluat atributiile fostului administrator) si 1 cenzor (fictiv pentru ca practic nu se implica in nici un fel in activitatile asociatiei). Asociatia nu are cont bancar, am verificat si mi-a si confirmat presedintele asociatiei, deci nu exista o situatie clara cu ce sume exista sau nu mai exista iar tot ce incaseaza presedintele blocului (intretinere, fondul de rulment, de reparatii etc.) le tine in casa. Conform legislatiei actuale in vigoare, este sau nu este asociatia de proprietari obligata sa aiba cont bancar?

2. Actele afisate de presedintele blocului la vizier, gen: intretinere, fond de rulment sau de reparatii aproape totdeauna nu sunt semnate nici de presedinte si nici de cenzor, nu sunt datate, nu au format tipizat si nici stampilate nu sunt. Practic sunt niste foi A4 cu niste mizgaleli pe ele. Este legal acest lucru? (inutil de precizat ca nu se fac adunari generale, deciziile se iau fie in bucataria presedintelui fie in bucataria fostului administrator iar deciziile luate nu se comunica celorlalti membri ai asociatiei).

3. Desi in contractul de vanzare-cumparare al apartamentului in care locuiesc este trecuta o cota parte indiviza, presedintele blocului nu tine cont de ea si calculeaza dupa cota parte indiviza care ii convine (evident mai mare), dupa principiul ca daca am apartamentul identic cu al lui am si aceeasi cota doar ca, in contractul lui de vanzare-cumparare are suprafata utila mai mare decat am eu, deci e normal sa aiba si o cota mai mare. Am solicitat sa ne puna la dispozitie Acordul de Asociere al Asociatiei pt a vedea care sunt cotele indivize stipulate acolo dar ni s-a refuzat accesul la acord in repetate randuri desi asociatia este obligata sa ni-l furnizeze. Am solicitat asociatiei sa tina cont de cota parte indiviza care este trecuta in contractul nostru de vanzare-cumparare si ni s-a refuzat si acest lucru. Care este solutia? pentru ca o solutie amiabila din pacate nu este si nu mi se pare corect sa platesc ani de zile cheltuielile dupa cota stabilita de presedinte pt ca asa vrea el.

Multumesc anticipat celor care vor sa ajute cu raspunsuri avizate.
Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 22:51, 18 Ianuarie 2011
1. Asociatia de proprietari este persoana juridica si deci este obligata sa aiba cont bancar. Este interzis sa se tina sume de bani, mai mari decat o suma modica, stabilita prin statut sau in vreo AG ulterioara sau vreo sedinta de comitet executiv ulterioara infiintarii asociatiei, necesara diferitelor mici cumparaturi curente, in casa administratorului sau presedintelui. Incasarile trebuie sa se depuna a doua zi la banca, in contul asociatiei.

2. Listele de intretinere trebuie verificate de cenzor si de presedinte, semnate de cenzor si presedinte si stampilate. De asemenea trebuie sa poarte data de afisare si data scadenta (necesara intre altele si calculului penalizarilor, daca e cazul).

3. Intr-adevar, in contractele de v-c doua apartamente similare pot avea cote-parti indivize diferite, ceea ce este aberant. Aceasta se intampla pentru ca actele de vanzare-cumparare au fost facute de persoane diferite, la date diferite si pe baza unor documente diferite sau in lipsa acestora. Aberatia se poate constata cand se aduna toate aceste cote-parti indivize si rezultatul nu este 100%.
Deci cota-parte indiviza se recalculeaza, pe baza unei medii a suprafetelor utile ale apartamentelor similare si apoi insumate ele trebuie sa dea acel 100%.
Asa se procedeaza si aceste cote-parti indivize recalculate (care fata de contract nu sunt foarte diferite) se vor folosi in calcule.
In lipsa acestei recalculari apartamente similare, cu cote-parti indivize diferite, ar trebui sa plateasca sume diferite la cheltuielile care se impart pe cota-parte indiviza, ceea ce nu e in regula.
1 legea 230/2007
Art 21 punctul 2
Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie sa aibă cel puţin studii medii şi pot depune, dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei de proprietari, o garanţie suficienta şi îndestulătoare, pe baza unui contract de garanţie încheiat în acest sens. Cuantumul garanţiei nu poate fi mai mic decât media anuala a totalului cheltuielilor lunare ale asociaţiei.
Art 45 punctul 4
(4) Asociaţia de proprietari poate deschide unul sau mai multe conturi la oricare unitate bancară, în condiţiile legii.

HG 1588/2007
(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor comune de constructii/instalatii aflate în proprietate comuna, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus în contul asociaciei de proprietari .....


Asadar zice ca poate si din celelalte rezulta ca si trebuie.

La punctul 3 cu respect fata de doamna @elga insa eu zic ca aveti dreptate si ca e corect ca apartamentele sa aiba cota indiviza difetita desi sunt unele deasupra altora.
La noi in bloc (bloc nou de 2 ani ) toate apartamentele care sunt ca si cele de dedesupt au cota diferita si e si normal.(toate schitele sunt facute in acelasi timp de aceeasi firma).
Poate la cel de dedesubt a facut un zid mai mare sau un stalp de sustinere in plus.
Nu difera mult ± 1 m2 .In cazul mansardelor datorita stalpilor de sustinere difera cu ± 20 m2 fata de apartamentul de dedesupt.
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator
Mergeti la primaria de care apartineti si depuneti o reclamatie la serviciul de asistenta si indrumare a asociatiilor de proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizare pentru achitarea intretinerii Jeremy Jeremy - Nu am platit intretinerea la apartament 4 luni. In acest timp s-au strans 190 lei de achitat catre asociatia de proprietari. Am fost penalizat dupa ... (vezi toată discuția)
Diferente asociatie +cota Zubcanu Zubcanu Am si eu doua intrebari: 1. Care este diferenta dintre o asociatie de locatari si una de proprietari? 2. Cand am cumparat apartamentul, aveam o cota de ... (vezi toată discuția)
Divizare asociatie de proprietari alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Asociatia de Proprietari din care fac parte , doreste sa se divida, astfel ca o scara se va constitui in Asociatie de Proprietari separata . Am inteles ca ... (vezi toată discuția)