Am un copil de trei ani si nu sunt casatorita cu tatal copilului,dar copilul e recunoscut de tatal lui.Acum daca ne despatim tatal copilului ma ameninta ca nu imi da copilul.As vrea sa va intreb
ce poate sa faca si daca eu vreau sa scot copilul din tara am nevoie de acordul lui pe vreo procura sau pot sa il scot din tara fara acordul lui?
Da, aveti nevoie de acordul tatalui.
Nu va mai fi necesar acest acord daca veti prezenta o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de incredintare catre dvs.a minorului.
Aveti un copil rezultat din afara casatoriei, asfel ca la acest moment minorul nefiind incredintat niciunuia dintre parinti, niciunul dintre dvs. nu puteti iesi din tara cu acesta, fara declaratia notariala prin care celalalt parinte sa-si dea acordul.
Aveti posibilitatea sa promovati pe rolul instantei o actiune de incredintare a minorului si de stabilire a pensiei in favoarea acestuia, iar in situatia in care actiunea va fi admisa si veti avea o hotarare definitiva si irevocabila in acest sens, abia atunci puteti iesi din tara fara acordul scris al tatalui.
Aceleasi drepturi le are insa si tatal minorului, in sensul ca si el la randul sau poate promova actiunea mai sus aratata.
Mai mult decat atat, daca tatal solicita stabilirea si a unui program de vizita al minorului, aveti obligatia in cazul in care veti pleca din tara ( desigur cu conditia obtinerii hotararii de incredintare) sa instiintati pe acesta de faptul ca plecati, sa-i indicati acestuia noul domiciliu/resedinta dupa caz si sa-i permiteti tatalui sa tina legatura cu copilul sau , pe care sa-l viziteze dupa programul stabilit in instanta.
am avut acceiasi situatie. daca nu sinteti casatorita copilul e al dv nu exista nici o hotarire de incredintare a copilului. da , tatal la recunoscut asa ca este bun de plata pentru intretinerea si cresterea minorului(pensia alimentara). e dreptul copilului. aveti nevoe dela notar de de acordul tatalui pentru a pleca in strainatate dar in schimb puteti renunza la pensia alimentara. cred ca ii convine . fiti atenta si puneti plecare "definitiva" si nu veti mai avea probleme. succes.
Civil
alessia cristiana
fiica mea are un copil dintr-o relatie,in urma unui proces de paternitate a fost recunoscut minorul si trecut pe numele tatalui,ii plateste pensie alimentara ... (vezi toată discuția)