avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua,
Cum se poate stabili pensia alimentara unui parinte cetatean strain (francez) in conditiile in care copilul sta cu mama in Romania?
Exista mijloace pe care instanta le poate folosi in aflarea veniturilor paratului in tara lui de resedinta?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 16:05, 20 Ianuarie 2011
Exista posibilitatea aflarii veniturilor realizate, in situatia in care indicati instantei de judecata angajatorul si sediului acestuia, iar prin interemdiul instantei de judecata se va efectua o adresa in baza careia vor fi comunicate veniturile realizate.
Aceasta adresa evident se va efectua in cadrul actiunii de stabilire pensie in favoarea minorului, actiune pe care o puteti promova daca aveti datele mai sus aratate.
Va multumesc. Va fi greu de aflat angajatorul dar am domiciliul lui, adica al paratului. si mai este un aspect al acestei probleme: la momentul stabilirii custodiei copilului, nu s-a luat in calcul si stabilirea unei pensii alimentare, desi nu s-a mentionat vreo renuntare la pensie. Credeti ca se poate mentiona acest aspect in vederea stabilirii unei retroactivitati in acordarea dreptului?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
Nicoleta Maria, utilizator
Retroactiv nu puteti obtine pensia de intretinere.
Data de la care se considera ca minorul este in nevoie este aceea introducerii actiunii pe rolul instantei, deci de cand se solicita.
Puteati pana acum sa solicitati stabilirea unei pensii de intretinere raportata la venitul minim pe economie, chiar daca nu cunosteati situatia veniturilor tatalui.
Neavand o pensie stabilita prin hotarare nu puteti recupera retroactiv pensia.

Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
dar atunci in ce conditii e posibila o recalculare a pensiei? deci obtin pensia cum ar veni in conditiile date, la venitul minim pe economie, si sa pot cere ulterior o recalculare...exista posibilitatea ca instanta romana sa ceara aceasta informatie de la o autoritate fiscala franceza, in functie de domiciliul lui?
p.s.: raspunsurile dv sunt de folos, nici nu stiti in ce situatie confuza ma aflu, va multumesc.
Acum dvs.sunteti abia in situatia stabilirii unei pensii in favoarea minorului, pentru ca pana la acest moment nu aveti stabilita pe cale judecatoreasca aceasta pensie.
Prin urmare aveti 2 variante:
-fie stabilirea ei in functie de venitul minim pe economie din tara,
-fie in functie de veniturile realizate de catre tata in Franta dar cu conditia datelor pe care trebuie sa le cunoasteti asa cum am aratat mai sus.
Daca pana acum aveati stabilita pensia raportata la venitul minim economie si intre timp aflati exact datele cu privire la angajator, ati fi putut pune in executare hotararea pe ultimii 3 an( poprire pe venit)., asa in situatia data, dvs. pana la acest moment nu aveti nimic stabilit,deci din urma nu puteti cere nimic.

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara dana12345 dana12345 am o fetita din prima casatorie dupa care primesc o pensie alimentara de 77 de lei pe luna .nu l am dat pentru marirea pensiei alimentare din 2005 .acum ... (vezi toată discuția)
Custodie minor comsoiu comsoiu Buna seara. Am o mica problema si as dori un sfat de la un profesionist. Am un bebelus in varsta de 1 an. Nu sunt casatorita dar tatal copilului l-a trecut pe ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie de intretinere! oana_alexandra oana_alexandra Buna ziua! Am si eu o nelamurire. In anul 1998s-a pronuntat divortul , iar minorul a fost incredintat mamei , stabilindu-se o pensie de intretinere de 20% din ... (vezi toată discuția)