avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata la pausal inseamna acoperitor ???
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata la pausal inseamna acoperitor ???

buna ziua.. revin cu o alta intrebare... legata de faptul ca , aici unde locuiesc, nu exista ascociatie de proprietari, nici nu o sa se infinteze prea curand (refuzul majoritatii ! - in sectorul 3, zona de case, 12 apart, cladire din 1933, cu bransament de apa pe numele unuia dintre proprietari - resp proprietarul ap 5, bransamentul de gaze pe numele altui proprietar - resp proprietarul ap 9).
calculul platii lunare pt fiecare apartament se face de catre unul dintre ei, se afiseaza o lista cu suma totala de plata, fara multe explicatii (lipsa copii facturi utilitati, nu se evidentiaza clar cata apa rece/calda, cat gaz consuma fiecare apartament; exista fluctuatii la numarul de persoane care locuiesc in intregul imobil - cu alte cuvinte fiecare se trece cate persoane vrea, fara sa existe cerei, un control .. ceva..). la aceasta mai adaugam faptul ca plata se vrea sa se faca in regim pausal / forfetar, respectiv luna de luna aceasi suma fica (eu de ex. la 4 pers ni se cere 800 lei /luna !!!). asa zisele chitante care ni se dau pt banii pe care i-am dat pana acum, sunt simple , fara stampila, fara date de identificare ale celui care le elibereaza, respectiv CNP sau serie/nr carte de identitate .
dupa parerea mea se fura mult si cu tupeu !!
intrebarea mea este urmatoarea :
daca eu, am platit in luna noiembrie 800 lei (aceeasi suma platita luna de luna !) , inseaman ca , de fapt, factura de apa (de ex) de pe noiembrie, care va veni insa in decembrie, imi va fi pusa la plata pe luna decembrie ??? conteaza cand vine factura lunii respective, atat timp cat mie mi se cere plata la pausal ?? pausal nu inseaman acoperitor ??? in avans pt facturile viitoare ?? adica eu de ex in noiembrie consum 7 mil iar in decembrie consum de 9 mil, asa ca si in noiembrie si in decembrie dau cate 8 mil - asta este pausal, nu ???
este corect cum gandesc ??

va multumesc din suflet !
Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 23:51, 19 Ianuarie 2011
Ceea ce se intampla la dvs. este foarte grav si calca in picioare toate legile in materie de administrare. Faceti cat mai repede posibil o sesizare la primaria sectorului 3, departamentul de indrumare si asistenta al asociatiilor de proprietari, pentru ca, din ceea ce spuneti e o mare escrocherie.
Cereti celui care calculeaza apa copii dupa toate facturile de apa sau macar de pe ultima facturta. 800 de lei pentru un apartament cu 4 persoane este o suma exorbitanta. Ganditi-va ca la un bloc cu doua scari (54 apartamente) cu 120 de persoane toata factura este undeva la 2500 de lei.
Pausal inseamna ca numarul de metri cubi de pe factura se imparte la numarul de persoane din imobil de aici rezultand numarul de metri cubi pe persoana. Acest numar se inumlteste cu numarul de persoane din apartamentul respectiv.
va multumesc pentru raspun !
da, stiu ca este grav... am fost la primaria sect 3, pe str. lucretiu patrascanu. o cucoana de acolo, plictisita, ca sa nu spun altfel , mi-a spus ca ATATA TIMP CAT NU EXISTA ASOCIATIE DE PROPRIETARI , PRIMARIA NU ARE CUM SA SE IMPLICE, acesta a fost un raspuns verbal, deci nu in scris. am cerut expertiza contabila / control financiar si iarasi mi s-a raspuns cu NU, NOI NU. doar pe prorpia cheltuiala pot aduce un expert contabil, sa-l verifice pe maimutoiul care face calculele, si apoi eventual, prin judecata sa-mi recuperez banii chletuiti pe expertiza.
in legatura cu apa, exact asa face: imparte factura la nr de persoane, si apoi inmulteste rezultatul cu nr de pers din apart meu, respectiv cu 4.
facturi refuza , in ruptul capului sa -mi dea copie !! nu pot sa i le fur !!
eu, platesc , pt ca sunt de bun simt !
dar, am sa ajung in situatia, in care nu o sa le mai dau nici un ban !! ata timp cat, bransamentele la utilitati, sunt luate pe numele de pers fizice, fara a ni se cere nou, ca propr de ap 2 , vre-o semnatura ca ii delegam pe ei, titularii de contracet de utilitati, treb sa achite facturile la utilitait integral 11 eu cu ei nu am nici un contract ! asociatie de proprietari nu exista !!
deci, as putea bine, mersi, sa nu le platesc nimic ! nu au decat sa ma ddea in judecata !!
de 2 sapt mi-am pus apometre, de apa rece si calda.. am facut cerere la distrigaz pt centrala de apartament, respectiv acces la bransamentul de gaze, devenind astfel un consumator individual.. de fapt incerc totul pt a ma separa de ei..
bine inteles ca mi-au ras in nas, ca apometrelel nu or asa mile ia in considerare. dar ei, imi fac singura calulele de acum inainte si le voi plati ata cat consum..
eu, am devenit proprietara acestui apart, incepand cu 1 oct 2010. din ian 2010 pana in sept 2010 (inclusiv), fostul proprietar,, platea lunar la intretinere , pt o pers, 380 lei ! deci paltea forfetar.. adica o suma fixa luna de luna. deci in momentul instrainarii apart, paltind luan de luna cum vroia mascariciul, adica cate 380 lei, apart era la 1 oct la zi !! corect ?? numai ca factura de apa din septembrie, in valoare de cca 9 mil (pt 18 pers !!!), a venit in oct, astfel ca , maimutoiul a luat in calcul pt lista de pe luna octombrie, factura de pe septembrie, si astfel, ne-a psu si pe noi (4 pers si nu 1 pers) sa platim din factura pe sept !!este aberant atat timp cat vechiul proprietar platea in sistem forfetar 380 lei !! deci el a platit anticipat, chiar daca factura pe sept a apei, a venit pe oct !!corect ???
asta era intrebarea.....
deci pausal inseamna ca imparte la nr de persoane, iar forfetar inseamna acoperitor, in avans... corect ? sau nu...
va rog sa ma lamuriti !

din suflet, multumiri !!
Imi cer scuze pentru ca am scris incorect si cu gereseli.. graba strica treaba . Este din cauza emotiilor.

Va multumesc pentru intelegere !
1. Daca cei de la primarie v-au spus ca nu va pot ajuta cu nimic, mergeti pe la garda financiara si faceti o plangere.
2. Aveti la indemana "greva fiscala" adica sa nu platiti pana nu va sunt aratate facturile. Chiar si prin repartizarea consumului la pausal, ceea ce vi se cere este exorbitant dupa parerea mea.
3. Intr-adevar, expertiza contabila se face numai daca o platiti dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata facturi de apa in conditiile unui singur apometru la un apartament apa MIVL MIVL La un bloc cu 12 apartamente si un nr. de locatari de 18 - 20 persoane, vand un bransament comun pentru apa plata facturi de apa se facea la nr. de persoane. ... (vezi toată discuția)
Ilegaliate in imobil in cazul inexistentei unei asociatii de proprietari istanmoni istanmoni Buna ziua, As dori sa va expun mai intai un pic situatia: un imobil cu 12 apartamente; bransamentele la utilitati sunt facute astfel: la gaze pe numele ... (vezi toată discuția)
Legea consumului in pausal asociatii de proprietari zoita.moga zoita.moga As dori sa stiu daca legea privind norma de pausal pentru consumul de apa mai este in vigoare. Care sunt criteriile de stabilire a consumului de apa pentru un ... (vezi toată discuția)