avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare de viata platita de institutie
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare de viata platita de institutie

Va rog sa-mi spuneti unde pot gasi temeiul legal privind posibilitatea incheierii de asigurari de viata pentru salariati, ca si beneficiu suplimentar salariului.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: SemperIdem , utilizator 17:45, 24 Ianuarie 2011
Va multumesc tuturor pentru informatii si sfaturi !
Voi face cerere scrisa si voi cere nr. de inregistrare la registratura companiei.
In contractul de munca individual nu se face nicaieri referire la asigurarea cu pricina. Probabil apare in contractul colectiv de munca si atunci am sa cer o copie a acestuia.
Cunosc persoane din departamente importante si cu functii destul de inalte carora li s-a refuzat si acest lucru - o copie a contractului colectiv de munca. Oare nu este un abuz al angajatorului ? Are ceva de ascuns ?
Desigur, ca in multe alte locuri si la noi liderul de sindicat exista, dar este "al conducerii"
Adresati-va companiei de asigurari (daca stiti care este).
Dealtfel, anterior incheierii unor astfel de asigurari am impresia ca angajatorul are nevoie de acordul salariatului...
Contractul olectiv de munca trebuia sa-l semnati si Dvs., iar daca nu vi se pune la dispozitie un exemplar, puteti solicita de la ITM.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
ContSters44758, utilizator
Cadrul legal pentru incheierea contractelor de pensie facultativa, asigurare de viata si asigurare voluntara de sanatate:
- Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 32/2000 privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare;
Atât pensiile private facultative, cât şi asigurările de sănătate facultative reprezintă, de la 01 ianuarie 2011, cel mai atractiv beneficiu extra-salarial care poate fi acordat de companie angajaţilor ei, având cel mai favorabil regim fiscal. Potrivit legislaţiei în vigoare, contribuţiile plătite de companie în beneficiul salariaţilor ei la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) şi la asigurările de sănătate facultative sunt deductibile, în limita a 400 de euro pe an, respectiv 250 de euro pe an (circa 232 de lei pe lună), de la următoarele obligaţii fiscale:
- impozitul pe venit (16% la angajat);
- impozitul pe profit (16% la companie);
- contribuţiile de asigurări sociale de stat (10,5% la angajat si 20,8% la angajator);
- contribuţia de accidente de munca şi boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).
Cadrul legal pentru aceasta deductibilitate:
- Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice;
- Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare
Oricare din aceste contracte nu se pot incheia de catre angajator fara acordul semnat al angajatului. Discutam aici de "contracte" si "parti contractuale", care au drepturi si obligatii.
alexandramaria04 a scris:

In atentia tuturor celor care au o asigurarea de viata incheiata de angajator! Majoritatea angajatorilor incheie asigurare de viata iar ca beneficiar(persoana care primeste suma de bani dupa deces/handicap fizic) este chiar angajatorul. de aceea daca stiti ca aveti asigurare de viata incheiata de angajator aceasta trebuie analizata pentru a vedea beneficiarul dar si evenimentele asigurate(intamplarile care duc la incasarea politei)!
Acest lucru trebuie pentru a nu avea surprize mai incolo!
Iar pentru angajatori e avantajos sa faca polite de asigurare de viata la angajati deoarece ei au deducere de la taxe si impozite ca societate!


Nu au nici o deductibilitate pentru asigurari de viata incheiate... din potriva, creste venitul brut si contributiile aferente.
Statul nu faciliteaza inca si acest gen de avantaj. Ramane avantaj doar pe asigurari de sanatate si pensii facultattive.
legea 136/1995-protectia clientilor pentru asig de viata si legea 32/2000 public in MO 148/2000- art 43. Aceasta este baza legala..

Alte discuții în legătură

Avantaje in natura danaeconomist danaeconomist Sunt considerate avantaje in natura urmatoarele: 1-pensie facultativa achitata de angajator pentru salariatul sau cu valoare mai mica de 400 ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile Luminita78 Luminita78 Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Daca la o firma, patronul vrea sa incheie pentru angajatii sai asigurari de pensii private facultative si ... (vezi toată discuția)
Pt un angajat la srl, pt care firma plateste si vireaza asigurari ... Lia Simion Lia Simion Pt un angajat la SRL, pt care firma plateste si vireaza asigurari de sanatate, lunar, din 2005, CUM SE POATE INCHEIA, CONTRCT DIRECT CU CASA DE ASIGURARI DE ... (vezi toată discuția)