Motivul a fost ca nu am lasat 1m liber pe trotuar.
De la acest eveniment au trecut aproape 2 luni, fara sa primesc procesul verbal de constatare.
1. Care este termenul maxim in care trebuie primesc procesul verbal
2. Ce pot sa fac in cazul in care trece acest termen si inca nu am primit nimic? In acest caz, consider ca evenimentul nu a avut loc, deci firma trebuie sa-mi dea banii inapoi.
art. 25, alin. (2) din O.G. 2/2001 stipuleaza ca un p-verbal se comunica in termen de cel mult o luna de la data aplicarii sanctiunii...comunicarea se face de catre organul care a aplicat sanctiunea.
in momentul de fata dvs nu aveti ce contesta si aici ma refer la p-verbal prin care s-a constatat presupusa contraventie, iar instanta nu poate verifica legalitatea sanctiunii
in opinia mea ati fi putut ataca acea dispozitie de ridicare a autovehiculului in termen de 30 de zile la sectia de Contencios administrativ a Tribunalului in a carui raza aveti domiciliul, insa din cele expuse de dvs reiese ca au trecut deja mai mult de 30 de zile...
opinez ca singura cale de a recupera suma platita firmei de ridicari este sa formulati o actiune in plata nedatorata in contradictoriu cu firma in cauza si sa dovediti in fata instantei ca nu se putea dispune ridicarea autovehiculului dvs in lipsa unui p-verbal prin care sa se fi constatat savarsirea vreounei contraventii [n urma careia sa se dispuna masura ridicarii autovehiculului...
exista si practica judiciara in acest sens...in lipsa unui p-verbal contraventional intocmit de un organ competent, decizia de ridicare/imobilizare a autovehiculului este nula ;)
Multumesc pentru raspuns. Tot un avocat m-a sfatuit sa astept 6 luni pentru procesul verbal. Dvs sustineti ca termenul este de o luna. Nu prea stiu ce sa mai cred.
este adevarat ca in O.G. 2/2001 sunt prevazute doua termene (i) cel de 6 luni in care ag. constator tebuie sa intocmeasca p-verbal din momentul constatarii contraventiei si (ii) cel de 30 de zile in care organul constatator trebuie sa comunice p-verbal pe care l-a intocmit (deja), dupa cum putem presupune ca s-a intamplat in speta prezentata de dvs.
Astfel cum spuneam nu se poate dispune ridicarea/blocarea unui autovehicul in lipsa unui p-verbal contraventional intocmit deja, intrucat prin acest din urma act organul competent constata contraventia si aplica sanctiunea potrivita.
Or, daca p-verbal nu exista in acest moment, iar dvs nici macar nu stiti nr./seria actului, dvs nu aveti ce contesta, iar instanta nu poate verifica legalitatea masurii dispuse (presupun ca, amenda+ridicarea auto.), insa daca p-verbal a fost intocmit inca din momentul constatarii contraventiei, organului constatator ii revenea obligatia sa va comunice o copie dupa acesta in maxim 30 zile ptr a va da astfel posibilitatea sa exercitati calea de atac impotriva actului in cauza.