A intalnit cineva in practica situatia in care titularul unui drept e folosinta special doreste sa-l instraineze unei terte persoane?.....
potrivt OUG 184/2002
Statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, are un drept de preemţiune la instrainarea dreptului de folosinţă special al cetatenilor straini . Dreptul de preemţiune se va exercita în termen de 30 de zile de la notificarea expresă a intenţiei de înstrăinare a dreptului special de folosinţă şi a preţului acestuia.
În cazul în care terţul dobânditor al dreptului de folosinţă este cetăţean român sau persoană juridică română, dreptul de folosinţă astfel dobândit se converteşte în drept de proprietate.
Practic ar trebui depusa o cerere la Administratia Finantelor Publice din raza caruia este situat imobilul cuprinzand intentia de vanzare si pretul acesteia pentru a vedea daca statul va cumpara sau nu.
In fapt exista un imobil unde exista :: 1. titularul dreptului de proprietate pe o cota mai mare si
2. titularul dretului de folosinta speciala pe o cota mult mai mica.
Cineva doreste sa cumpere intregul teren.
Credeti ca statul va profita de dreptul de preemtiune impiedicand astfel tertul sa cumpere intreg terenul?
Art II din Titlul II a fost abrogat prin Legea 465/2006
Art. I. - Articolul II al titlului II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 184/2002 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru accelerarea aplicării acesteia şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 501/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 929 din 18 decembrie 2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 48/2004, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
- Alineatul (2) se abrogă.
Art. II. - În situaţiile în care statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, a exercitat dreptul de preempţiune, dar nu a finalizat procedura de intabulare a dreptului de proprietate a statului printr-un acord al părţilor sau printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă, procedura încetează de drept, fiind rămasă fără obiect. Dacă titularul dreptului de folosinţă specială doreşte finalizarea procedurii şi înstrăinarea acestui drept, va înştiinţa Ministerul Finanţelor Publice în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
multumesc frumos, am verifict si eu azi pe legis modificarile ordonantei de urgenta si am observat ca e abrogat aliniatul privind dreptul de preemtiune.
Notarul va intocmi practic un contract de vanzare-cumparare?......un contract prin care titularul dreptului de folosinta special il cedeaza unei terte persoane?.....acest drept de folosinta special convertindu-se in drept de proprietate....
in aliniatul 1 al articolului se prevede ca acest drept de folosinta care are toate caracteristicile unui drept de proprietate cu exceptia dreptului de dispozitie......Oare la ce se refera atunci.....?.....
Dreptul de preemtiune
ancutzu
Am nevoie de lamuriri in urmatoarea problema: am un teren de vanzare, teren intravilan, nu am inca cumparator, in cazul in care se va ivi cumparatorul eu ca ... (vezi toată discuția)
Drept de preemtiune
adryd79
am nevoie de ajutor din partea unui specialist.... e vorba de un antecontract de vz-cump a unui imobil care are un Cf neclar, adica exista un drept de ... (vezi toată discuția)
Drept de preemtiune
miorita_m
Buna ziua
Am o intrebare legata de dreptul de preemtiune pentru un teren intravilan.Un vecin vinde o parcela intravilan fara sa ma fi anuntat de intentia lui ... (vezi toată discuția)