avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare act donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare act donatie

Am obtinut de la parinti mei, prin act de donatie, un apartament. Acum ar vrea sa anuleze acest act. Exista posibilitatea legala sa faca acest lucru? Care este diferenta intre anularea donatiei si revocarea acesteia? Mentionez faptul ca donatia s-a facut fara clauze.
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 21:38, 20 Ianuarie 2011
Anularea presupune inchieerea contractului cu incalcarea conditiilor de validitate.Ceea ce nu cred ca este cazul.
Revocarea inseamna desfiintarea contractului si constituie o exceptie de la regula, donatia fiind de regula irevocabila.
Donatarul-adica dvs., aveti niste obligatii morale fata de donator. De exemplu, donatia poate fi revocata pentru ingratitudine (daca donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a instiintat, daca refuza donatorului ajuns in nevoie acordarea de alimente).
Nu ma aflu in nici una din situatiile mentionate pt revocarea actului, deci cel putin teoretic pot sta linistit. comportamentul meu fata de parinti este cat se poate de firesc. Motivul revocarii este, desi poate parea amuzant, achizitia unui alt imobil de catre mine. multumesc pt raspuns.
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
silvyuk, utilizator
Da, nefiresc motivul, intr-adevar.Insa dvs. puteti dispune de bunul primit ca donatie si ca atare il puteti vinde si achizitiona altul, sau chiar sa faceti un schimb.Revocarea nu poate avea loc oricum, fara motive temeinice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate ataca un act de donatie avand un singur copil danyelaalex danyelaalex socri mei i/au donat sotului un apartament el fiind singurul copil iar acum vrea sa atace actul ,se poate sau nu asi dori sa stim.va multumesc (vezi toată discuția)
Succesiune gabita_dumitrache gabita_dumitrache buna ziua, as dori sa va intrb si eu ceva^ In urma decesului tatalui meu s-a facut succesiune iar dupa aceea anul trecut mama mea a vrut sa rezolve problema ... (vezi toată discuția)
Am donat toți banii fiicei mele pentru cumpărarea unui case , am act de donație a banilor , dar acum fata se poartă foarte urât cu mine mă înjură și e MarianaAlupei MarianaAlupei Am act de donație a banilor pentru jumătate din casă ( un alt apartament ) a fiicei mele , care acum se poartă foarte urât cu mine , cum pot să reintru ... (vezi toată discuția)