avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort Anglia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort Anglia

Buna ziua.

Sunt casatorita cu un cetatean britanic, casatoria a fost efectuata la Cluj. Divortul nostru se va pronunta pe data de 8 mai. Cand ne-am casatorit mi s-a spus ca nu imi pot pastra numele decat daca il ia sotul meu asa ca am trecut pe numele lui. Dar nu mi-am schimbat nici un act deoarece a doua zi am plecat inapoi in Anglia. Imi puteti spune va rog ce consecinte voi avea fiindca nu mi-am schimbat CI? Acum dupa divort voi reveni la numele de fata, dar in anglia nu se face mentiune aceasta pe actul definitiv. Am cerut judecatorului sa faca o exceptie si sa puna pe act ca revin la numele de fata, sper sa se aprobe. Dar daca nu se aproba care sunt pasii de urmat in Ro pt a se face mentiunea pe actul de casatorie? si in final, cum este cel mai usor sa imi inregistrez divortul in Ro, considerand faptul ca pt mine e foarte greu sa ma intorc in tara fiindca nu am timp liber de la munca.

Daca exista vreun avocat pe forum care considera ca se poate ocupa de cazul meu, va rog sa imi trimiteti un mesaj si eu va pot oferi orice detalii.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: blackpool , utilizator 18:06, 23 Iunie 2008
In cazul hotararilor civile pronuntate in strainatate se aplica prevederile legii 105 din 1992, ma exact ale articolui 166, care prevede: "Hotararile straine sunt recunoscute de plin drept in Romania, daca se refera la statutul civil al cetatenilor statului unde au fost pronuntate sau daca, fiind pronuntate intr-un stat tert, au fost recunoscute mai intai in statul de cetatenie al fiecarei parti" si ale articolelor 167 - 180.
Cetateanul roman ajuns intr-o asemenea situatie are la dispozitie urmatoarele variante:
A. sa demareze procedura de Exequatur, procedura prin care instantele judecatoresti romane examineaza regularitatea internationala a hotararilor judecatoresti emise in strainatate, in vederea recunoasterii si executarii acestora in Romania.
Pentru recunoaşterea unei hotărâri privind divorţul, aplicabile sunt dispoziţiile Regulamentului CE nr. 2201/2003 (Regulamentul Bruxelles II). Cererea se adresează tribunalului de la domiciliul pârâtului sau de la reşedinţa acestuia din România. Dacă nu are nici reşedinţa cunoscută, atunci cererea se adresează tribunalului de la domiciliul/reşedinţa reclamantului.

B. sa transcrie Hotararea Judecatoreasca emisa in strainatate, insotita de traducerea legalizata a acesteia la Serviciul de Stare Civila al Primariei pe raza careia are domiciliul titularul cererii.

Hotararea judecatoreasca de divort emisa in strainatate trebuie sa fie definitiva si executorie, iar, pentru a putea fi recunoscuta in Romania, trebuie sa fie apostilata (daca statul respectiv este membru al Conventiei de la Haga / 1961) sau saupralegalizata de autoritatile competente ale statului respectiv (daca statul respectiv nu este semnatar al Conventiei de la Haga din 1961).




Un sfat pe care ar trebui sa il urmati. Vorbesc din experienta.
Avand in vedere ca hotararea de divort este pronuntata intr-un stat membru UE, nu este nevoie de recunoasterea acesteia de catre tribunal. Divortul se va inscrie in registrele de stare civila numai cu avizul INEP.
Pentru asta trebuie sa adresati o cerere (formular-tip) Serviciului de stare civila al Primariei care are in pastrare actul de casatorie, insotita de urmatoarele documente:
- hotararea de divort in original, care sa aiba neaparat aplicata apostila, conform Conventiei de la Haga din 1961
- hotararea de divort - copie legalizata, neaparat la un notar public roman (daca e in strainatate, trebuie aplicata apostila)
- hotararea de divort - traducere autentificata de un notar public roman (ca mai sus); sa fie tradusa si apostila
- copie certificat casatorie
- copie certificat de nastere (al dvs.)
- copie act de identitate/pasaport
Cererea o puteti depune personal sau prin imputernicit cu procura speciala.
Serviciul de stare civila va intocmi un dosar pentru inscriere de mentiuni, pe care il va trimite la INEP pentru obtinerea avizului.
Daca din hotararea de divort nu rezulta numele pe care sotii il vor purta dupa desfacerea casatoriei, veti da o declaratie pe propria raspundere la notar din care sa rezulte acesta.
Pare greu, dar nu e chiar asa.
Si asteptati cam trei luni pana se rezolva problema.
Succes!
blackpool a scris:

Recunoasterea divortului in Ro se poate face la ambasada romaniei la londra sau numai in Romania?


Recunoasterea divortului in Romania o puteti face si la Ambasada Romaniei de la Londra.

pt. bia ms
Ceea ce ati prezentat este una din variantele de recunoastere a hotararii de divort pronuntata in strainatate.
Imi puteti da cateva detalii despre cum as putea face recunoasterea divortului la ambasada?

Va multumesc.

elis a scris:

blackpool a scris:

Recunoasterea divortului in Ro se poate face la ambasada romaniei la londra sau numai in Romania?


Recunoasterea divortului in Romania o puteti face si la Ambasada Romaniei de la Londra.

pt. bia ms
Ceea ce ati prezentat este una din variantele de recunoastere a hotararii de divort pronuntata in strainatate.
In conformitate cu prevederile art.42 alin.(2) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, introdus prin Legea nr. 94/2004, "Cetatenii romani aflati in strainatate pot solicita INSCRIEREA in registrele de stare civila romane, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale Romaniei, a certificatelor de stare civila eliberate de autoritatile straine, care ii privesc, in cazul in care inregistrarea actului sau faptului de stare civila a fost facuta in prealabil la autoritatea din statul in care acestia se afla”.
Cererea de inscriere in registrele de stare civila romane se depune la misiunea diplomatica sau la oficiul consular de cariera al Romaniei din tara unde a fost facuta inregistrarea in prealabil.
Actele necesare transcrierii se depun la ambasada, solicitantul cetatean român, fiind necesar sa se prezinte personal pentru semnarea in fata consulului a unei declaratii notariale.
Sentintele de divort pronuntate in Marea Britanie sunt recunoscute ca atare, dar necesita aplicarea apostilei conform Conventiei de la Haga si o traducere in limba româna efectuata la un traducator autorizat, inregistrat la ambasada.
Acte necesare :
- cerere si declaratie pe propria raspundere, puse la dispozitie de Ambasada
- pasapoartele : original plus 2 fotocopii
- traducerea efectuata la unul din traducatorii autorizati de ambasada; lista traducatorilor autorizati se gaseste pe web site-ul Ambasadei.
- taxa consulara. In taxa nu este inclus onorariul ce se plateste traducatorilor autorizati.

Alte discuții în legătură

Exequator ANDREEAMIAMI ANDREEAMIAMI Buna seara,am si eu nevoie de ajutor pt a demara aceasta procedura.Trebuie sa obtin transcrierea unui certificat de divort din SUA.In 4 luni max!!!! Am nevoie ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)
Legalizarea divortului extracomunitar stoianav stoianav Buna ziua! As dori o lamurire daca este posibil, la problema mea si anume: Am fost casatorita cu un cetatean japonez, de care am divortat in mai 2012. ... (vezi toată discuția)