avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort Anglia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort Anglia

Buna ziua.

Sunt casatorita cu un cetatean britanic, casatoria a fost efectuata la Cluj. Divortul nostru se va pronunta pe data de 8 mai. Cand ne-am casatorit mi s-a spus ca nu imi pot pastra numele decat daca il ia sotul meu asa ca am trecut pe numele lui. Dar nu mi-am schimbat nici un act deoarece a doua zi am plecat inapoi in Anglia. Imi puteti spune va rog ce consecinte voi avea fiindca nu mi-am schimbat CI? Acum dupa divort voi reveni la numele de fata, dar in anglia nu se face mentiune aceasta pe actul definitiv. Am cerut judecatorului sa faca o exceptie si sa puna pe act ca revin la numele de fata, sper sa se aprobe. Dar daca nu se aproba care sunt pasii de urmat in Ro pt a se face mentiunea pe actul de casatorie? si in final, cum este cel mai usor sa imi inregistrez divortul in Ro, considerand faptul ca pt mine e foarte greu sa ma intorc in tara fiindca nu am timp liber de la munca.

Daca exista vreun avocat pe forum care considera ca se poate ocupa de cazul meu, va rog sa imi trimiteti un mesaj si eu va pot oferi orice detalii.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: blackpool , utilizator 18:06, 23 Iunie 2008
Dar care este procedura inregistrarii unei hotarari de divorT pronuntata in S.U.A., sotii casatorindu-se acolo? Am citit ceea ce s-a scris mai inainte. Am intrat si pe site-ul primariei sectorului 1, care este destul de edificator in aceasta privinta.:):thumbup:
Modalitatile de inscriere a unei hotarari judecatoresti de divort pronuntate in SUA sunt:
1. prin procedura exequatur. Procedura prin care instantele judecatoresti romane examineaza regularitatea internationala a hotararilor judecatoresti emise in strainatate, in vederea recunoasterii si executarii acestora in Romania
2. prin transcrierea hotararii in Romania.
3. prin transcrierea hotararii prin misiunile diplomatice ale Romaniei in SUA.

In cazul hotararilor civile pronuntate in strainatate se aplica prevederile legii 105 din 1992, ma exact ale articolui 166, care prevede: "Hotararile straine sunt recunoscute de plin drept in Romania, daca se refera la statutul civil al cetatenilor statului unde au fost pronuntate sau daca, fiind pronuntate intr-un stat tert, au fost recunoscute mai intai in statul de cetatenie al fiecarei parti" si ale articolelor 167 - 180.

In sfarsit am primit si hotararea de divort. Acum am inteles ca trebuie transcrisa in Romania. Doresc sa mandatez un avocat sa se ocupe de caz, intrebarea mea este daca o procura de la un notar englez, apostilata, poate fii folosita in romania.

va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exequator ANDREEAMIAMI ANDREEAMIAMI Buna seara,am si eu nevoie de ajutor pt a demara aceasta procedura.Trebuie sa obtin transcrierea unui certificat de divort din SUA.In 4 luni max!!!! Am nevoie ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)
Legalizarea divortului extracomunitar stoianav stoianav Buna ziua! As dori o lamurire daca este posibil, la problema mea si anume: Am fost casatorita cu un cetatean japonez, de care am divortat in mai 2012. ... (vezi toată discuția)