avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare mostenire

Sunt 2 mostenitori pe terenuri si casa. S-a facut successiunea pe casa dar pe terenuri nu.La momentul succesiunii nu erau actele de proprietate. Acum s-au emis acte de proprietate pe niste terenuri dar pe numele parintilor care au decedat. Ce este de facut in aceasta situatie?
Daca unul dintre mostenitori renunta la partea sa care este procedura de renuntare in favorarea celuilalt mostenitor?
Cel mai recent răspuns: sd2010 , utilizator 08:05, 21 Ianuarie 2011
Odata ce s-a dezbatut mostenirea pentru bunurile care erau la acea data, respectiv pentru o casa, acum nu se poate da declaratie de renuntare pentru terenuri, intrucat renuntarea este pentru toate bunurile, nu doar pentru o parte.:)
Terenurile vor urma aceeasi cale si daca unul dintre frati nu se poate prezenta la notar in vederea semnarii actului, se poate face o procura care sa il imputerniceasca pe cel disponibil sa definitiveze aceasta operatiune. Ulterior, fratele caruia nu-i trebuie terenul, poate sa il vanda celuilalt frate, sa il doneze ( daca nu are copii), sa il dea in folosinta, etc.
Dacă e vorba de terenuri aparținând acelorași defuncți pentru care s-a dezbătut succesiunea pe casă, moștenitorii sunt aceiași. Dacă au acceptat moștenirea și au primit amândoi cota parte cuvenită din casă nu au cum să renunțe acum la cota ce le revine din terenuri. Moștenitorii se stabilesc o singură dată. Soluția este suplimentarea dosarului succesoral cu terenurile pentru care au acum acte de proprietate pe numele defuncților și ulterior întocmirea unui partaj succesoral prin care terenurile să treacă în proprietatea unuia dintre ei urmând ca celălalt să primească o sultă în schimbul cotei la care renunță. Sau se poate întocmi orice alt act translativ al dreptului de proprietate, vânzare, donație, întreținere, dar numai după ce se obține certificatul de moștenitor suplimentar la primul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! va rog frumos sa ma ajutati cu indrumari. cum procedez ... Monica R Monica R Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati cu indrumari. Cum procedez pentru a deveni unic proprietar al imobilului si terenului aferent, mostenire dupa parinti, ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune alinoana alinoana Buna ziua, Am urmatoare sitautie:Mama vrea sa dezbata taxa de sucesiune in urma decesului parintilor si al fratelui. Taxa se va dezbate impreuna cu matusa si ... (vezi toată discuția)
Succesiune deduanca deduanca Buna ziua. Tata e mort de 10 ani. Mama si fratele (am doar 1 frate),vor sa mi cedeze apartamentul mie. Fratele meu nu trăiește in Romania. Vine rar pt putin ... (vezi toată discuția)