avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

Buna ziua! Am si eu o intrebare. Daca donezi o parte din proprietatile tale inseamna ca donezi tot ce ai? Mai precis daca am donat o casa si un teren inseamna ca prin acel act de donatie am donat si alte terenuri aflate pe acelasi titlu de proprietate?Si daca e asa ce lege e aceea care spune asta. VA multumesc!
Cel mai recent răspuns: crismari , utilizator 11:10, 14 Aprilie 2008
Ati donat exact ceea ce scrie in contractul de donatie. Daca acolo sunt individualizate anumite bunuri, numai pe acelea le-ati vandut. CUm scrie?
Donatia este un contract solemn, unilateral si cu titlu gratuit prin care una din parti, numita donator, cu intentie liberala isi micsoreaza in mod actual si irevocabil patrimoniul, sau cu un drept (real sau de creanta), marind patrimoniul celeilalte parti, numita donatar, sau cu acelasi drept, fara a urmari sa primeasca ceva in schimb (art.801 si 803 C.civ.)
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2008
ALICE STRECHEANU, Avocat
crismari a scris:

Buna ziua! Am si eu o intrebare. Daca donezi o parte din proprietatile tale inseamna ca donezi tot ce ai? Mai precis daca am donat o casa si un teren inseamna ca prin acel act de donatie am donat si alte terenuri aflate pe acelasi titlu de proprietate?Si daca e asa ce lege e aceea care spune asta. VA multumesc!

Consider ca actul de donatie specifica clar ce bunuri fac obiectul donatiei. Daca in act se specifica numai terenul si casa atat ati donat.
Da in actul de donatie se specifica bunurile donate. DAr am inteles ca exista legea 18 din 91 sau 92 care spune ca in momentul in care ai donat o parte din bunuri ai donat tot. Nu am gasit legea si nu stiu ce scrie in ea dar asa mi s-a spus. As vrea sa stiu daca e asa.
Legea nr. 18/1991 este legea fondului funciar. Nu priveste donatiile ci cu totul alte probleme. Daca ati donat o parte din terenurile dintr-un titlu de proprietate iar acestea au fost individualizate in contractul de donatie prin numar de tarla si numar de parcela numai aceste terenuri sunt donate. Daca formularea din contract este de genul "terenurile identificate in titlul nr. X din data de Y emis de Z" atunci pot sa fie probleme. Detaliati.

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire eu1983 eu1983 Buna ziua , Va prezint urmatoarea situatie pt care doresc o simpla recomandare : Bunicul meu a fost proprietar pe cateva terenuri , el fiind decedat acum ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire divele divele Sunt 2 mostenitori pe terenuri si casa. S-a facut successiunea pe casa dar pe terenuri nu.La momentul succesiunii nu erau actele de proprietate. Acum s-au emis ... (vezi toată discuția)
Cesiune drept de proprietate (terenuri moºtenite de la înaintaºi) mihai78 mihai78 Bună ziua, Bunica mea, împreună cu 3 fraţi ai săi au moştenit averea mamei şi bunicii sale. După moartea bunicii mele, tatăl meu (unicul copil) ... (vezi toată discuția)