avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune,casa cu uzufruct si apartament fara partaj ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune,casa cu uzufruct si apartament fara partaj facut

Buna ziua.
In timpul vietii sale ,soacra mea a dobandit:
- un apartament (bun comun cu primul sot si la care nu s-a facut partajul,
dupa divort)
- o casa la curte (mostenire de la parintii sai si asupra careia a dat drept de uzufruct ,celui de-al doilea sot ,dar fara ca fiica sa sa semneze acest act).
Mostenitorii soacrei mele,sunt fiica sa (din prima casatorie ) si cel de-al doilea sot.
Va rog ,daca puteti,sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.Cel de-al doilea sot ,are drept de mostenire ,asupra partii din apartament ce i se cuvenea soacrei mele ,daca s-ar fi efectuat partajul ,ca urmare a divortului de primul sot?
2.Daca raspunsul ,la prima intrebare este DA ,care sunt procentele care se cuvin fiicei si care sunt procentele cuvenite celui de-al doilea sot?
3.Tinand cont de faptul ,ca fiica nu a participat la intocmirea si semnarea,
actului de cedare a dreptului de uzufruct (catre al doilea sot);mai ramane valabil acest act ?
4.In cazul in care actul ,de cedare a dreptului de uzufruct ,ramane valabil,
care sunt drepturile ficei defunctei ,asupra casei respective.
5.Ce se intampla ,daca niciunul din cei doi mostenitori ,nu deschid succesiunea ,pana la implinirea primelelor sase luni ,de la deces ?
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2011
C.M.A., utilizator
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:32, 24 Ianuarie 2011
Pentru declaratia de acceptare ,se poate merge la orice notar sau trebuie mers in sectorul respectiv?
Va multumesc.
La orice notar.
Dreptul de partaj al fostului sot este imprescriptibil. Ar putea cere partea care-i revine din apartamet, daca nu s-a facut o intelegere de imparteala sau nu a renuntat la drepturile sale inschimbul uzufructului pt casa.
Poate renunta in favoarea fiicei,cel de-al doilea sot,la drepturile sale de mostenire?
Adica sa declare la notar (cele sase luni ,de la decesul soacrei, nu s-au incheiat).
Daca poate si o face;mai au urmasii sai ,drepturi de mostenire asupra celor doua case?
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
C.M.A., utilizator
Sotul supravietuitor poate renunta la mostenire.
In acest caz, mostenirea va fi culeasa de fiica, ramasa unica mostenitoare.
Renuntarea nu este in favoarea cuiva (este pur si simpla - cel care renunta renunta si gata, nu poate directiona lucrul la care a renuntat la cine vrea).
In cazul dvs., renuntarea va profita fiicei defunctei. daca ar mai fi fost si alti mostenitori - de ex. inca o fiica a defunctei - renuntarea sotului ar fi profitata ambelor.
Asa, profita doar fiicei unice.

Daca renunta la mostenire, urmasii sai nu pot mosteni nimic din cele doua imobile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, soțul meu a decedat în ianuarie 2022, aveam împreună ... BarbuViorica BarbuViorica Bună ziua, soțul meu a decedat în ianuarie 2022, aveam împreună un apartament, o mașină, terenuri agricole ale lui și acțiuni la pilonul 2 ale ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o garsoniera poprietate comuna cu sotia defuncta ... myinfo myinfo Buna ziua, am o garsoniera poprietate comuna cu sotia defuncta cu care am avut o fiica. Cum locuiesc in strainatate, toate demersurile le-am facut la ... (vezi toată discuția)
Cum intabulam un teren si o constructio noua? gabriela69 gabriela69 Sunt recasatorita de 4 ani, din casatoria anterioara am 2 fete, am vandut un apartament pentru a construi o casa, acel apartament a fost bunul uneia dintre ... (vezi toată discuția)