avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... majorari de intarziere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

majorari de intarziere

Va rog, ajutati-ma sa inteleg urmatoarea situatie. o sa dau un exemplu cu titlu informativ:
exista un titlu executoriu pe o suma de 100 lei din care 70 lei reprezinta facturi din perioada 02.2003-12.2004 si 30 lei majorari de intarziere la acestea, titlu este din 06.2005.Aceasta suma de 30 lei reprezentand majorari a fost calculata pana la 01.04.2005. In decembrie 2007 s-a solicitat punerea in executare silita acestuia, bineinteles cu actualizarea sumei.
Problema este ca din data 01.04.2005 sunt calculate in continuare majorari de intarziere.Creditorul mai poate actiona in instanta debitorul pentru a solicita aceste majorari (mentionez ca acestea nu au depasit suma datorata pe facturi)?
Pot gasi undeva o baza legala pentru acest lucru? Credeti ca este corect fata de debitor odata ce s-a cerut actualizarea sumelor din titlu?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2008
mirela07, utilizator
in hotarare este trecuta obligatia debitoarei de a achita creditorului suma de 100 lei din care 70 lei reprezinta facturi din perioada 02.2003-12.2004 si 30 lei majorari de intarziere pentru aceeasi perioada. nu scrie nicaieri ca se pot calcula in continuare sau pana la ce data au fost calculate.
Poate nu inteleg eu bine insa ... asa cum spunea si Liliana, ceva nu se leaga: dvs. vorbiti de doua lucruri distincte si anume actualizarea sumei si perceperea de penalitati. Daca nu este trecuta nici o alta data pana la care au fost calculate penalitatile inseamna ca data limita este 12.2004. Deci, daca vorbim de penalitatile calculate pana la data de 12.2004, atunci e firesc ca suma rezultata sa fie actualizata. Privitor la o noua actiune in justitie, de asemenea este posibil, intrucat vi se vor percepe penalitati pentru o alta perioada si anume 12.2004 - prezent probabil ... cam asta este ce am putut sa deslusesc din spusele dvs.:((
Da, ok, dar in functie de modul in care este redactata actiunea initiala care acum se executa, nu crezi ca s-ar putea invoca exceptia de lucru judecat?
Sau prescriptia dreptului de actiune, avand in vedere ca a trecut atata timp de la data de la care s-au calculat acele penalitati?
Nu stiu ce sa spun fara hotarare in fata, cred ca e redactata prost, dar imi e greu sa cred ca nu reiese din ea ce s-a cerut, ce penalitati anume se aplica...
In mod normal, daca s-au cerut deja penalitati in baza unui contract, in hotarare se arata numai principalul, penalitatile urmand a fi aplicate de executor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reactualizare suma Alina-Adriana Visirin Alina-Adriana Visirin De la ce data trebuie actualizata o suma de bani cu rata inflatiei, avand in vedere ca in ordonanta de plata instanta ordona: \"Someaza pe debitoare sa ... (vezi toată discuția)
Sentinta civila ffilip ffilip imi puteti spune daca la o sentinta civila din luna decembrie pt un teren inchiriat se percep majorari in continuare pana laplata sumei integral sau acestea ... (vezi toată discuția)
Penalitãþi de întârziere...... quiras quiras Avem situaţia următoare : Lunar emit facturi catre o persoana ,aceasta beneficiaza de serviciile furnizate dar nu isi plateste facturile....Il actionez in ... (vezi toată discuția)