locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje. toboganele de gunoi au fost desfiintate si as vrea sa cumpar spatiul respectiv de pe palierul meu, dar nu stiu cine este proprietarul si in ce conditii il pot achizitiona. administratorul scarii nu m-a lamurit (cred ca nici nu vrea asta). va rog sa-mi explicati ce demersuri trebuie sa fac si unde. va multumesc!
Spatiul respectiv este in proprietatea comuna a tuturor proprietarilor de pe scara dv.
Ca sa-l cumparati va puteti ghida dupa Legea 170/2010 al carei text il gasiti in primul topic din sectiunea noastra Documentatie specifica asociatiilor de proprietari.
Vreau sa va remarc o lacuna a legii cu pricina si anume:
- desi este necesar acordul numai a 2/3 din proprietari, totusi la notar trebuie sa mergeti cu toti proprietarii pentru ca este vorba de o vanzare din proprietatea fiecaruia (din cota parte indiviza care ii este trecuta fiecaruia pe actul de proprietate) si trebuie sa i se faca anexe de v/c fiecarui proprietar.
E mai eficienta concesiunea acelui spatiu. In acest caz se poate obtine avizul conducerii asociatie, a 50% +1 dintre proprietarii de pe scara si intocmirea unui contract de concesiune intre dv. si asociatia de proprietari.
am insa o nelamurire. concesiunea imi permite realizarea unor modificari structurale ale spatiului, avand in acelasi timp garantia utilizarii pe toata perioada concesionata? mai concret, vreau sa folosesc spatiul ca o prelungire a bucatariei, prin crearea unui gol de marimea unei usi in zidul despartitor.
Aici este o problema de modificari in constructia blocului pentru care va trebuie autorizatie chiar daca cumparati spatiul.
Daca semnati un contract de concesiune si il si autentificati la notar, acesta are putere de lege pe perioada stipulata in el.