avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O casa cu mai multi mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O casa cu mai multi mostenitori

Exista o mostenire formata din mai multe terenuri agricole si o casa, si 6 mostenitori. Se poate ca unul din mostenitori sa primeasca casa fara sa fie nevoit sa despagubeasca ceilalti mostenitori atata timp cat cere doar casa, iar casa valoreaza a 6 parte din mostenire, iar daca face mai mult trebuie sa dea numai diferenta?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
Ioana005, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioana005 , utilizator 15:27, 22 Ianuarie 2011
Pai nu e logic?
Daca X are dreptul la o cota de 1/6 din masa partajabila (casa+terenuri), iar casa pe care o primeste in lotul sau valoreaza ...fix a 6-a parte, inseamna ca nu mai exista nicio diferenta de dat sau de luat in bani.

Daca X ar primi casa si ea ar valora ceva mai mult de a 6-a parte, insemna ca un altul (Y) a primit in lotul sau ceva (un teren) care valoareaza mai putin decat valoarea cotei sale parti (1/6). Si atunci, pentru egalizarea loturilor X trebuie sa-i dea lui Y diferenta in bani (=sulta).
Sigur ca se poate sa primeasca casa daca valoreaza cat i se cuvine lui,iar daca valoreaza mai mult el poate dea doar diferenta.
Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indiviziune ContSters172999 ContSters172999 Suntem 3 mostenitori (eu si doi frati de tata) cu vocatie succesorala cu drept din mostenire 1/3. Am mostenit de la tatal nostru 6 ha teren extravilan ... (vezi toată discuția)
Revenire asupra dorințelor din chemarea in judecata CarmenCorina CarmenCorina Proces succesiune,ieșire din indiviziune Masa succesorala formata pe loturi din; 1.lot: casa curte+ teren+ alt teren+ mașină 2 lot; apartament Ambele ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala-partaj Pavel simona felicia Pavel simona felicia Buna ziua. In urma decesului tatalui sunt 7 mostenitori. S-a facut masa succesorala ( casa de locuit si terenul aferent+7parcele de teren),si acum urmeaza ... (vezi toată discuția)