avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cand un contract este nul?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cand un contract este nul?

Daca una din parti nu-si indeplineste obligatiile, cand acel contract devine nul? La cat timp de la semnarea sa? Este nevoie de acordul scris al ambelor parti pentru anularera sa , sau nulitatea deriva din insusi faptul ca una din parti nu si-a indeplinit obligatiile?
Cel mai recent răspuns: Blu37 , utilizator 18:42, 19 Aprilie 2008
romascanu a scris:

Nulitatea presupune un act nevalabil incheiat. Nevalabilitatea se datoreaza nesocotirii conditiilor esentiale cerute de lege pentru inchierea lui valabila. Cauzele de nulitate sunt contemporane inchierii actului.

Rezilierea/ Rezolutiunea are ca premisa un act valabil incheiat. Ea este sanctiunea care intervine pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor uneia dintre parti. Cauzele rezolutiunii/rezilierii sunt posterioare inchierii actului.

In cazul dvs., din cate banuiesc, nu e vorba nici de una nici de alta, ci se pune problema obligarii celeilalte parti sa-si execute obligatia - sa va plateasca contravaloarea prestatiei dvs. (pentru ca desfiintarea contractului si repunerea partilor in situatia anterioara, ca efect al rezolutiunii, sau incetarea efectelor contractului pentru viitor, lasand neatinse prestatiile efectuate, ca efect al rezilierii, nu cred ca va ajuta sa va primiti banii pentru munca dvs.).

foarte bine punctat pentru ca o constatare a nulitatii nu va este de ajutor, deoarece daca v-ati respectat obligatiile prevazute in contract normal este sa va recuperati contravaloarea serviciilor prestate.
factura pentru aceste servicii a fost emisa? in functie de asta si de prevederile din contract cu privire la plata puteti demara o actiune pentru recuperarea prejudiciului.
Ca simpla persoana fizica (nu PFA), nu am cum sa emit factura. Eu am predat traducerea unuia din cei doi semnatari din partea editurii ai contractului, dupa care, la repetatele mele mesaje scrise, nu am primit luni intregi nici un raspuns, iar la nr. de mobil pe care il aveam nu raspundea nimeni, pana cand, cel caruia ii predasem lucrarea a binevoit sa-mi raspunda, dar cand el deja pleca din respectiva editura.

Ar fi fost bine ca acest contract sa devina nul, pentru ca altfel nu am dreptul sa ofer traducerea altei edituri interesate sa recumpere copyrightul si sa publice romanul, deoarece in contract exista o clauza de exclusivitate, iar contractul este valabil 10 ani.

Nota bene: cel cu care am convenit sa traduc cartea este o persoana pe care o cunosc binisor, de vreo 15 ani... Dar traim in Romania, nu? :) =D>

cat despre a demara o actiune in instanta, cheltuielile cu ea ar fi cu mult mai mari decat onorarul care mi se cuvine (traducerile literare se platesc foarte prost la noi, suma care imi revine mie ar fi de vreo 250-300 de euro), asa ca... viata o sa aiba grija de toti. B-)

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Duminică, 13 Aprilie 2008
Blu37, utilizator
Blu37 a scris:

Ca simpla persoana fizica (nu PFA), nu am cum sa emit factura. Eu am predat traducerea unuia din cei doi semnatari din partea editurii ai contractului, dupa care, la repetatele mele mesaje scrise, nu am primit luni intregi nici un raspuns, iar la nr. de mobil pe care il aveam nu raspundea nimeni, pana cand, cel caruia ii predasem lucrarea a binevoit sa-mi raspunda, dar cand el deja pleca din respectiva editura.

Ar fi fost bine ca acest contract sa devina nul, pentru ca altfel nu am dreptul sa ofer traducerea altei edituri interesate sa recumpere copyrightul si sa publice romanul, deoarece in contract exista o clauza de exclusivitate, iar contractul este valabil 10 ani.

Nota bene: cel cu care am convenit sa traduc cartea este o persoana pe care o cunosc binisor, de vreo 15 ani... Dar traim in Romania, nu? :) =D>

cat despre a demara o actiune in instanta, cheltuielile cu ea ar fi cu mult mai mari decat onorarul care mi se cuvine (traducerile literare se platesc foarte prost la noi, suma care imi revine mie ar fi de vreo 250-300 de euro), asa ca... viata o sa aiba grija de toti. B-)

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

Cred ca renuntati prea usor la dreptul dumneavoastra. V ati gandit ca ei pot pune pe piata traducerea si scot ceva banuti, nu stiu daca s au prevazut si penalitati pt neexecutarea la termen a obligatiilor...Cheltuielile revin celui care pierde procesul asa ca mai ginditi va daca pina la urma nu e mai bine totusi sa i actionati in instanta
De ce dvs., care ati fost inselata de cealalta parte, le purtati de grija pentru drepturile lor?:-/Si ce daca in contract se prevede o clauza de exclusivitate pe 10 ani??? La fel se prevede si plata onorariului pt dvs, si aceasta obligatie nu si-au indeplinit-o. Notificati-i in scris, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire pe care s-o pastrati, ca dvs. considerati contractul rezolvit (desfiintat), pentru ca dansii nu au binevoit sa va plateasca. Si vindeti altei edituri traducerea, dar livrati-o numai dupa ce aveti banii in cont, ca sa nu se mai intample...B-)
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Cand un contract devine nul?? bucurescu bucurescu as dori sa-mi raspundeti cand un contract de inchiriere intre 2 persoane devine nul sau ce duce la anularea automata a contractului incheiat? nerespectarea in ... (vezi toată discuția)
Contract pentru imobil in faza de proiect acremene acremene Buna am nevoie de un sfat... In Decembrie 2007 am platit un avans de 40000 Euro pentru un apartament care trebuia predat pe data de 1 August 2008, urmand sa ... (vezi toată discuția)
Contract de traducere PatyM PatyM Buna ziua, Iata problema mea: Am un contract de traducere cu o editura din Romania, pentru care data scadenta a platii a expirat de 4 luni. La insistentele ... (vezi toată discuția)